Aydın’da alternatif ürün arayışları devam ediyor

Aydın’da alternatif ürün arayışları devam ediyor

AK PARTİ AYDIN MİLLETVEKİLİ AHMET ERTÜRK:“ALTERNATİF VE SÜREKLİ PAZARI OLAN ÜRÜNLERE YÖNELMELİYİZ”AYDIN VALİ YARDIMCISI MEHMET ÖKSÜZ:“BÖLGEMİZDE DAHA AZ SU İSTEYEN MEYVE AĞAÇLARININ DİKİLMESİ İÇİN ÜRETİCİLERİ TEŞVİK ETMELİYİZ”

Gerçek Gazetesi
Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıktan en çok etkilenen illerin başında gelen Aydın'da, kuraklık ihtimaline karşı alternatif ürün arayışı çalışmalarına hız verildi. Aydın Ziraat Odası öncülüğünde düzenlenen konferansta üreticilere daha az suya ihtiyaç duyan ve ihracat potansiyeli yüksek olan ürünler ile alternatif meyvecilik faaliyetleri hakkında bilgiler verildi. Aydın Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Aydın Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Aydın Tarım İl Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Şube Müdürü Şakir Karakaya, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, merkeze bağlı köy muhtarları ve üreticiler katıldı.
Açılışta konuşan Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, zor günler geçiren üreticilerin önünü açmak için bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi. Bölge çiftçisinin miras hukuku nedeniyle sıkıntılar yaşadığına işaret eden Posacı, bir ailenin geçimini sağlaması için en az 100-150 dönüm arası araziye ihtiyaç olduğunu belirtti. Aydın ve çevresinde bu kadar geniş arazi bulmanın zor olduğun altını çizen Posacı, “Bu nedenle bizim daha az araziden daha çok gelir elde etmenin yollarını aramamız lazım. Türkiye'nin jeotermal kaynaklarının yüzde 80'ini Aydın'da. Biz bu kaynağımızı seracılıkta kullanarak üreticilerimizin önünü açabiliriz. Bölgenin başlıca ürünleri arasında yer alan pamuktan yıllardır zarar eden üreticiler, alternatif arayışı içerisine girdiler. Planlı üretim yapmadığımız için sürekli zarar ediyoruz. İhracat potansiyeli olan ve sürekli pazar bulabilen ürünlerin yetiştirilmesi için çiftçilerimize yol göstermeliyiz” dedi.
Alternatif tarıma yönlenmenin zamanının geldiğine işaret eden Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk de, Türkiye'nin bir zamanlar dünyada pamuk üretimi yapılabilen ender ülkelerden bir tanesi olduğunu hatırlattı. Dünyada pamuk üretiminin artmasıyla birlikte fiyatların düştüğünün altını çizen Ertürk, üreticilerin zarardan kurtulması ve alternatif tarımsal faaliyetlerin gelişmesi için tarım teşkilatları, sivil toplum örgütleri ve siyasilerin işbirliği yapması gerektiğini açıkladı. Bölge çiftçisinin Çine Barajı'nın tamamlanamaması, kuraklık, sulama suyu ve tarımsal desteklemeler konusunda çeşitli sıkıntılar içerisinde olduğunu kaydeden Ertürk, “Bu sorunların çözümü için çalışmalar yapılıyor. Bizler bereketli toprakların üzerinde yaşıyoruz . Bunun kıymetini bilmeli ve bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Alternatif ve sürekli pazarı olan ürünlere yönelmeliyiz. Ürünlerimizin ihraç edilebilmesi için bol, kaliteli, standartlara uygun ve besin değeri yüksel üretimler gerçekleştirmeliyiz. Toprak tahlilleri yaptırarak, uygun ürün tercihleri yapmalıyız. İşbirliği yaparak Aydın'ı dünya meyvecilik sektörünün merkezlerinden birsi haline getirebiliriz. Aşamayacağımız bir sorunumuz yok, yeter ki güç birliği yapalım” diye konuştu.
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Aydın'da da ağaçlandırma seferberliği çalışmalarının devam ettiğini anımsatan Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz ise; kuraklık ve küresel ısınmayla tek mücadele yönteminin ağaçlandırma olduğunu savundu. Aydın'da en çok yağış alan bölgenin Milli Park bölgesi olduğuna değinen Öksüz konuşmasında, “Demek ki ağaç yağışı çekiyor. Aydınlılar olarak ağaçlandırma çalışmalarında başarılı olmalıyız. İlimizde meyvecilik sektörünün geliştirilmesi için İl Özel İdaresi kaynaklarıyla başarılı çalışmalar yapıldı. Bundan sonra da bölgemizde daha az su isteyen meyve ağaçlarının dikilmesi için üreticileri teşvik etmeliyiz. Yanlış tercih yaparsak çok üzülürüz. Bunun için iyice inceleme yapıp, daha sonra karar vermeliyiz. İlimizdeki jeotermal kaynaklar elektrik üretiminde kullanılıyor. Bu kaynakların sağlık ve seracılık alanlarında da kullanılması lazım. Biz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden bu kaynakların Aydınlılar tarafından kullanılması konusunda yardımcı olmalarını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Yapılan konuşmaların ardından toplantıya katılan üreticilere alternatif tarımsal faaliyetler, kuraklıkla mücadele ve meyvecilik sektörü konusunda bilgiler aktarıldı. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.