Aydın’da İlekleme sezonu başladı

Aydın’da İlekleme sezonu başladı

Ege Bölgesi’nin ve Aydın’ın en önemli geçim kaynaklarının başında gelen incir meyvesinde ilekleme sezonu sıkıntılı başladı. İlkte

Gerçek Gazetesi
Ege Bölgesi’nin ve Aydın’ın en önemli geçim kaynaklarının başında gelen incir meyvesinde ilekleme sezonu sıkıntılı başladı. İlkte yaşanan kıtlık nedeniyle geçtiğimiz yıllarda kilosu 50 Ykr ile 1 YTL arasında satılan ileklerin fiyatı sezonun ilk gününde 10-15 YTL’den satıldı. Üreticiler fiyatların önümüzdeki günlerde daha da yükselmesinden endişe ediyor. Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın il genelindeki tüm ilek ağaçlarında ciddi oranda verim düşüklüğü yaşandığını, yetkililerden sorunun çözümü için destek beklediklerini söyledi.
Dünyanın en çok ve en kaliteli incirinin yetiştiği Ege ve Aydın'da incirlere ilekleme sezonu Germencik Yöresi’ndeki ova kesimlerde ve Güney’e bakan arazilerde başladı. Aydın’ın en önemli incir üretim merkezlerinden biri olan Germencik İlçesi’nde de ilek pazarı bugün açıldı. Sezonun ilk ileği henüz incirler ilekleme kıvamına tam olarak gelmediği için, kilosu 10-15 YTL’den satıldı.
Germencikli İncir üreticilerinden Yusuf Kuzu, incirin olgunlaşabilmesi için ileklemenin şart olduğunu belirterek, yaşanan ilek kıtlığının aşılması için ülke genelindeki tüm ağaçlarda araştırma yapılması gerektiğini söyledi. Kuzu, “Bu yıl Aydın il merkezi, Germencik, Köşk, İncirliova ve incir üretiminin yoğun olduğu diğer bölgelerdeki ilek ağaçlarında maalesef ilek yok. Olan ağaçlarda da ilek miktarı anca yüzde 10 civarında. Geçtiğimiz yıllarda normal incir ağaçlarına yeten ilekler bu yıl, ilek kıtlığı nedeniyle yetmiyor. Bu da ilek fiyatlarının yükselmesine neden oldu” dedi.
“ÜRETİCİLER VE ZİRAAT ODALARI KARABORSACILIĞA KARŞI DEVLETTEN YARDIM İSTİYOR”
İlekte yaşanan kıtlığın devlet tarafından alınacak tedbirlerle aşılabileceğini, Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki ilek yetişmesine uygun iklime sahip yerlerde devlet aracılığı ile araştırma yapılmasını isteyen Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Bizim endişemiz ilekteki bu kıtlığın bazıları tarafından fırsat olarak değerlendirilmesidir. Her ne kadar araz talep meselesi olsa da, bu yıl ilekte standart fiyat uygulamasına geçilmesine ya da devletin incir üreticisine destek vermesini öneriyoruz. Türkiye’nin en önemli dış gelirlerinden biri incir ihracatından elde ediliyor. Eğer ilekleme sorunu nedeniyle üretim düşerse, milli gelirimizde de ciddi oranda düşüş yaşanır. Temennimiz ilekleme sezonunu sorunsuz olarak atlatmak” dedi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.