Aydın’da işsizlik masaya yatırıldı

Aydın’da işsizlik masaya yatırıldı

AYDIN'DA KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE KONULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI YAPILDI - AYDIN VALİSİ MUSTAFA MALAY: - "ÇALIŞAN İNSAN ASLA AÇ KALMAZ" - "İŞSİZLİĞİN TEMELİNDE BECERİKSİZLİK VE MESLEK SAHİBİ OLMAMAK YATIYOR"

Gerçek Gazetesi
Aydın İl İstihdam Kurulu'nun kayıt dışı istihdamla mücadele konulu 2008 yılı birinci olağanüstü toplantısı gerçekleştirildi. Aydın Valili Encümen Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, Vali Yardımcısı Yüksel Topal, İş-Kur Aydın İl Müdürü Zafer alıcı, ilgili kamu kurum ve kuruşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Projesi'nin (KADİM) ele alındığı toplantıda, Aydın'daki işsizlik sorununun çözümü konusu masaya yatırıldı.
Açılışta konuşan İş-Kur Aydın İl Müdürü Alıcı, KADİM'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yabancı kaçak işçi çalıştırılmasını ve kayıt dışı istihdamın önlemesi amacıyla hayata geçirildiğini söyledi. Bu proje kapsamında Aydın İli Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Koordinatörlüğü'nün oluşturulduğunu açıklayan Alıcı, çalışma grubunun sekreterya görevinin kendilerine verildiğini ifade etti. İl genelinde yürütülen çalışmalar kapsamında bugüne kadar 475 işyerinin denetlendiğini belirten Alıcı, "Yaptığımız denetimler sırasında ilimizde yerli 493 kayıt dışı işçi çalıştırıldığını gördük. Bugüne kadar ilimizde hiçbir yabancı uyruklu kaçak işçi çalıştırma vakası ile karşılanmadı. Ayrıca bizim dışımızda güvenlik güçlerinin yaptığı denetimler sırasında da kaçak olarak çalıştırılan 60 kişi daha tespit edildi. Dinamik işgücü piyasamızda iş gücüne katılım oranı yüzde 47.7 ve istihdam oranı da yüzde 43.1'dir. Bu değerler AB standartlarına göre çok düşük. Özellikle kadınlarımızın katılım oranı çok az. Bu dururumun en önemli sebepleri eğitim ve istihdam ilişkisinin zayıf olması, istihdam kapasitesinin yeterince artırılamaması ve kayıt dışı istihdamın çok olmasıdır" dedi.
İşsizlik sorununun bir toplumun en önemli sorunlarından bir tanesi olduğuna değinen Vali Mustafa Malay da, kayıt dışı istihdamın sorununun sigorta primlerinde yapılacak indirimlerle çözülebileceğini iddia etti. Bazı işyeri sahiplerinin işyerlerinde dışardan getirdikleri yabancı kişileri karın tokluğuna çalıştırmayı tercih ettiğine işaret eden Malay, ülkenin gençliği boşta gezerken bu durumun yanlış bir davranış olduğunu kaydetti. Devletin bu sürekli olarak takipçisi olduğunu beyan eden Malay, Türkiye'deki işsizlik sorununun en önemli nedenlerinden birisinin düz insan yetiştirilmesi olduğunu savundu. Avrupa ülkelerinde meslek okullarının sayısının diğer okul sayılarından çok daha fazla olduğunun altını çizen Malay, "İşsizliğin temelinde beceriksizlik ve meslek sahibi olmamak yatıyor. Maalesef bizde meslek liselerinin sayısı çok az. Çocuklarımızı meslek sahibi olmaları için yönlendirmeliyiz. Bunu yaparsak üretim ve ihracat artar, ülkemiz zenginleşir. Avrupa Birliği'nin (AB) bu konuda bir çok teşvikleri var. Türkiye'de bu teşvikler için AB'ye bir sürü paralar ödüyor. Biz proje üretemediğimiz için bu karşılıksız paraları başka devletler alıyor. Komisyonlar oluşturup daha çok proje üretmeli, en azından ülkemizin ödediği parayı geri almalıyız. Evleri birer atölye haline getirmeliyiz. Daha çok kurslar düzenleyerek, kadınlarımızı ve çocuklarımı meslek sahibi yapmalıyız.
Tembel tembel oturana hiç kimse yardım etmez. Çalışan insan asla aç kalmaz" diye konuştu.
Toplantıda yapılan konuşmaların ardından il genelinde yürütülen faaliyetler sivevizyon gösterimi ile katılımcılara aktarıldı. Daha sonra katılımcılar arasında Aydın'daki işsizlik sorununun çözümü konusunda yapılması gerekenler ve alınacak önlemlerle ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.