Aydın’da “Katip Çelebi” Konferansı

Aydın’da “Katip Çelebi” Konferansı

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜ⁄Ü TARAFINDAN DÜZENLENEN KONFERANSTA AYDINLILARA “KATİP ÇELEBİ” ANLATILDI



Gerçek Gazetesi
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Ünlü Türk Yazarı Katip Çelebi’nin 400’üncü doğum yıldönümü nedeniyle “Katip Çelebi’nin’ Hayatı ve Eserleri” konulu konferans düzenlendi. Aydın İl Kütüphanesi’nde düzenlenen konferansa İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Aydın İl Kütüphanesi Müdürü Nemci Geboloğlu, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Açılışta konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Katip Çelebi’nin eserleriyle 17’inci yüzyıl İslamiyet coğrafyasına ışık tutuğunu söyledi. Ele aldığı kitap ve eserleri alfabetik sıraya göre sıralayan Katip Çelebi’nin bu yönetimi dünyada kullanan ilk yazar olduğuna işaret eden Aktakka, ünlü Türk yazarın bu yönüyle kendisinden sorma gelen nesillere yardımcı olduğunu ve çalışmalarını kolaylaştırdığını ifade etti. Yazara ait olan ve günümüze kadar ulaşan bir çok eserin halen önemini koruduğunun altını çizen Aktakka, böylesine önemli bir şahsiyetin ve ona ait eserlerin yeni nesillere tanıtılması için bu etkinliği gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Konferansa konuşması olarak davet edilen Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi emekli Öğretim Görevlisi Rüştü Balcı da, Katip Çelebi’nin ordu katipliğinde bulunduğu için ulema ve halk arasında bu isimle tanındığı bilgisini verdi. Katip Çelebi 1645 yılına kadar Osmanlı ordusuyla birlikte bir çok sefere katılarak, ordunun defterlerini tuttu. Bir çok savaşta görev yapmasının ardından İstanbul’a döndü ve hep bilimlerle uğraşmaya başladı.
O dönemin tanınmış alimlerinden dersler aldı. Bir taraftan kendisi öğrenirken, diğer yandan birçok öğrenciye ders verdi. 1645’te Girit Seferi'ne katılması sayesinde haritaların nasıl yapıldığını inceleme fırsatını buldu ve bu konuyla ilgili eserlerde çizilen haritaları gördü. Yine bu zaman içinde sık sık hastalandığı için, tedavi çareleri bulmak amacıyla, çeşitli tıp kitaplarını okudu. Pek çok eserini bu yıllarda yazdı. Katip Çelebi çalışkan, iyi huylu, vakarlı, az konuşan, çok yazan biri olarak bilindi. Arapça, Farsça yanında Latince'yi de bilirdi. Osmanlı Devleti'nde Batı bilimleriyle fazla ilgilenen ve Doğu bilimleriyle karşılaştırıp sentezini yapan ilk Türk bilim adamlarından birisidir. Arapça olarak kaleme aldığı Keşfü'z-Zünun an Esami'l-Kütüb Vel-Fünûn en kıymetli ve önemli eseridir. On beş bine yakın kitap ve on bine yakın müellifi tanıtan büyük bir bibliyografya ansiklopedisi mahiyetindedir. Mısır, Almanya ve İstanbul’da çok sayıda basılmış ve Latinceye de çevrilmiştir. Diğer bir eseri olan Cihannüma, bilinen en eski coğrafya kitabımızdır. Bu eserlere birlikte 20 yakın seçkin eseri günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır” diye konuşturacaklarını söyledi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.