Aydın’ın ilk, Ege’nin ise en büyük Rüzgar Enerjisi Santrali Didim’e kuru

Aydın’ın ilk, Ege’nin ise en büyük Rüzgar Enerjisi Santrali Didim’e kuru

DİDİM’E BA⁄LI AKYENİKÖY BELDESİ SAPLATAN SIRTI TEPESİNE 15 ADET DEV RÜZGÂR ENERJİSİ TÜRBİNİ KURULUYOR. BU KULELER SAYESİNDE BÖLGENİN RÜZGÂRI ENERJİYE DÜNÜfiECEK. YILLIK 122 MİLYON KİLOVAT ENERJİ ÜRETİMİNİN GERÇEKLETİRİLECE⁄İ SANTRA



Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Didim ilçesi’ne bağlı Akyeniköy Beldesi’nde Saplatan Sırtı tepesine kurulacak olan rüzgâr enerjisi kuleleri tırlarla bölgeye taşınmaya başladı. Her biri 78 metre yüksekliğinde olan kuleler Milas Güllük Limanından tırlarla taşınmaya başladı. Akyeniköy Belediye Başkanı Yılmaz Öz, “10 yıllık hayalim gerçek oluyor. Eylül ayında enerji üretimine geçilecek. Didim’in yıllık enerji üretimi120 milyon kilovat. Her biri 4’er kuleden oluşacak enerji direklerinden yan yana 15 tane dikilecek ve yıllık 122 milyon kilovat enerji üretilecek” dedi.
Gemilerle Danimarka’dan Güllük Limanına getirilen dev kuleler, buradan da tırlarla Akyeniköy’e taşınıyor. 78 metre boyunda ve 88 metre çapındaki kuleler dev vinçler marifetiyle dikilecek. Eylül ayında üretime geçecek olan santralin Aydın’da ilk, Ege’de de en büyük santral olacağı belirtildi. Akyeniköy Belediye Başkanı Yılmaz Öz, Aydın İli’nin rüzgâr potansiyeli açısından Türkiye değerlerinin çok üzerinde olduğuna dikkat çekerken, “Kuleler gelmeye başladı. Her biri 78 metre boyunda olan bu kulelerin 4 tanesi bir türbin vazifesini görecek. Aydın İlimiz rüzgâr potansiyeli bakımından Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde. Son 7 yıldır da AYEN ENERJİ A.fi Saplatan Sırtı tepesinde rüzgâr ölçümü yapıyorlar. Onlarda rüzgâr potansiyelinin yıl ortalamasını ölçerek santrale uygun bölge kararı verdiler. Bizde bu avantajı iyi değerlendirip bölgemizin rüzgârını enerjiye dönüştürmek istiyoruz. Bu kuleler sayesinde yıllık 122 milyon kilovat saat enerji üretilecek. Bu da Didim’in sarf ettiği yıllık 120 milyon kilovat enerjinin üzerinde bir rakam” dedi.
AYEN ENERJİ Afi Teknisyenlerinden Bilgi Terlemezoğlu, 1 türbinin 2,1 MW, 15 türbinin ise 31,5 MW gücünde olduğunu belirtirken, ”Öncelikle bize yardımcı olan Akyeniköy Belediye Başkanı Sayın Yılmaz Öz’e teşekkür etmek istiyorum. Santralimiz eylül ayında üretime geçecek ve yıllık 122 milyon kilovat enerji üretimi gerçekleştireceğiz. 49 yıllığına AYEN A.fi’nin işletmeciliğini yapacağı santral, 44 milyon euroya mal olacak. Hakikaten bölgede yaptığımız ölçümlerde süreklilik arz eden rüzgar potansiyelini tespit ettik. Tabiî ki rüzgar enerjisine baktığımızda kendini dünya var oldukça yenileyen, kısacası tükenmeyen enerji kaynağıdır. Gelişen sanayi, sınırlı olan doğal kaynaklar ve buna karşın sürekli artış gösteren nüfus. İşte bunları göz önünde bulundurduğumuzda rüzgar potansiyelinin mutlaka enerjiye dönüştürülmesi kaçınılmaz olacaktır. Dünya ülkelerinde rüzgar enerjisi Türkiye rüzgar ortalamasının çok altında. Fakat buna rağmen sınırlı olan bu potansiyeli değerlendirmek için rüzgar enerjisi santrali kuruyorlar. Türkiye’nin bu potansiyeli enerjiye dönüştürmesinin zamanı geldi” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.