AYTO’dan ihracat kanunda yapılacak değişikliklere eleştiri
AYTO YÖNETİM KURULU ÜYELERİ HAZIRLANMAKTA OLAN KANUN TASARISI TASLAĞININ GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ - AYTO YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUSTAFA BAŞTUĞ, “HAZIRLANAN TASARI TASLAĞI İHRACATI ZORLAŞTIRICI VE MALİYETLERİ ARTIRICI HÜKÜMLER İÇERİYOR”
Gerçek Gazetesi
Aydın Ticaret Odası (AYTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, hazırlanmakta olan “Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nın” ihracatı zorlaştırıcı ve ihracat maliyetlerini artırıcı hükümler içerdiğini iddia etti. AYTO Yönetim Kurlu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda tasarı hakkındaki görüşlerini açıklayan Baştuğ, yetkililerden bu tasarı taslağını geri çekmelerini istedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ülkedeki en büyük meslek kuruluşu olduğuna değinen AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, hazırlanmakta olan kanun tasarısı taslağında TOBB'un gücünü azaltacak ve ileride alternatif bir kuruluşun ortaya çıkmasına neden olacak ifadelerin yer aldığını söyledi. Söz konusu taslakla birliklere üyelik için alınması öngörülen giriş, yıllık, nisbi ve maktu aidatlar ile hizmet karşılığı ücretlere ilave olarak ihracat değerinin yüzde 10'unu geçmemek üzere bir kesinti yapılarak bir fon oluşturulmak istendiğini belirten Baştuğ, “Bu fonun yıllık geliri 10 milyar doların üzerine çıkabilecek. Bu aidatlar, hizmet bedelleri ve söz konusu fon ihracatçıya altından kalkamayacağı bir yük getirecek. Mevcut kanunlara göre Ticaret Borsaları ihracatçının tescilinden ücret almıyor. Odalarda gerekirse ihracata yönelik gümrük beyannamelerini ücretsiz onaylayabiliyor. Kar marjlarının giderek düştüğü, neredeyse binde birlik maliyet artışlarının rekabeti olumsuz etkilediği günümüzde aynı hizmeti üyelerine sunan yasal bir kuruluş varken; maliyeti ve bürokrasiyi artıracak yeni bir kuruluş oluşturulması gereksiz. Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde Avrupa Birliği ülkeleri ihracat konusu malların fiyatlarını düşürürken, biz bu tasarıyı gündeme alarak kendi ihracatımızı pahalılaştırmaya çalışıyoruz” dedi.
“Söz konusu taslakta açıkça ifade edilmese de, bazı ifadelerle zımnen yeni bir meslek kuruluşunun oluşturulmak istendiği ortaya koyuluyor” diyen Mustafa Baştuğ, böyle bir girişimin Anayasa'ya aykırı olduğuna değindi. Ticari faaliyetlerin bir bütün olduğunu; tacir ve sanayicilerin tamamının Anayasa'nın 135 maddesi çerçevesinde kanunla kurulan ticaret ve sanayi odalarına üye olduğunun altını çizen Baştuğ, “Noterler Birliği ve Barolar Birliği varken ayrı birer noter ve baro birliği kurarak noter ve avukatları yeni kurulana da üye yapmak nasıl mümkün değilse; tacir ve sanayicilerin üye oldukları Anayasal bir kuruluş varken ticari ve sanayi faaliyetlerinin sadece bir bölümü için ayrı bir meslek kuruluşunun kurulmasına hiç gerek yoktur. Böyle bir çaba hem Anayasa'ya aykırı hem de ihracatı pahalılaştırmak ve zorlaştırmak anlamına taşır” diye konuştu. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.