Barajlarda son durum
KEMER % 60, ADIGÜZEL % 23
Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Ege Bölgesi’nde nisan ayı başında yağan bahar yağmurlarıyla birlikte Aydın’daki Kemer Barajı ile Denizli’deki Adıgüzel Barajı’ndaki doluluk oranının geçen yılın üzerine çıktığı öğrenildi.
Ancak bu doluluk oranının kuraklık tehlikesinin geçtiği anlamına da gelmemesi gerektiği yönünde de çiftçilerin dikkati çekildi.
1 Milyar 200 milyon metreküp su tutma havzasına sahip olan Denizli Güney’deki Adıgüzel Barajı’nda doluluk oranının yüzde 23 düzeyinde olduğu belirtildi. Bu barajda geçen yıl bu aylarda ki doluluk oranının ise, yüzde 19 düzeyinde olduğu hatırlatıldı. Bozdoğan ilçesi’ndeki Kemer Barajı’nın 280 milyon metreküp su tutma havzasına sahip olduğu öğrenilirken, doluluk oranının da yüzde 60 düzeyinde olduğu dikkat çekildi. Yine bu barajda geçen yıl aynı tarihte yüzde 40 dolayında su olduğu hatırlatıldı. Bozdoğan Sulama Birliği ve Belediye Başkanı Tümer Apaydın Kemer Barajı’nda üreticinin bu doluluk oranlarına bakarak kuraklık tehlikesinin geçtiği düşüncesine girmemelerini istedi. Başkan Apaydın, hızla göletler yapılarak, akarsuların mutlaka kontrol altına alınması gerektiğine de dikkat çekti.
Apaydın, “Son yağmurlarla birlikte geçen yılın üzerinde bir seviyeye ulaştık. Fakat tehlike geçmedi. Bu nedenle de çok su isteyen mısır ürününü fazla ekmememiz gerekiyor. Bu yönde de üreticimizi çeşitli toplantılarla bilgilendiriyoruz. Son nisan yağmurları buğday, yem bitkileri gibi bu tarihte su isteyen ürünlerimize adeta can suyu oldu. Bu nedenle de hububat sulamasında kullanacağımız suyu da kullanmamış olduk. Tek dileğimiz bahar yağmurlarının bol olması. Ayrıca biz Çine Barajı’’nın bir an önce tamamlanması gerektiğini de savunuyoruz. Aksi halde bu su sıkıntısı her yıl gündeme gelir. Üreticimiz geçen yıl yaşadığı kuraklığın hala atlatamadı. Bu yılda aynı tedirginliği yaşıyor. Maalesef çiftçimiz on birkaç yıldır kazanamadığı için piyasalarda da yaprak kıpırdamıyor. Köylümüzde çiftçimizde varsa, piyasalarda rahat bir nefes alıyor. Kimi üreticimiz traktör alıyor, kimi üreticilerimizde kızını yâda oğlunu evlendiriyordu. Fakat bankalara boğazına kadar borçlu olan çiftçimiz maalesef önünü göremiyor. Yaşanan kuraklıkta tuzu biberi oldu” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.