Bayanlar kansere karşı uyarıldı

Bayanlar kansere karşı uyarıldı

Bayanlar kansere karşı uyarıldı

Arif Akçay
Gerçek Gazetesi
Söke Sağlık Meslek Lisesi tarafından organize edilen rahim ağzı kanseri ve teşhisi konulu konferans dün saat 14.00'den itibaren Söke Belediyesi Recep Yazıcıoğlu kültür salonunda yapıldı. Konferansa dinleyici olarak Söke Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Sarınç ile az sayıda bayan katılırken salonu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri doldurdu.
Konferans öncesi okul yöneticileri ilçemizin Fevzipaşa Mahallesinde 250 bayanın üzerinde yaptıkları araştırma hakkında bilgiler verdiler. Araştırmaya göre bu bayanların büyük bölümünün herhangi bir şikayeti olmadan doktora gitmedikleri ve hastalıkların teşhisi amacıyla herhangi bir test yaptırmadıklarının ortaya çıktığı, okulun verdiği eğitimler sonucu büyük bölümünün kontrollere ve test yaptırmaya başladığı açıklandı. Konferansta Söke Ana Çocuk Sağlığı uzmanlarından Dr. Elif Barendregt rahim ağzı kanseri ve teşhisi hakkında bilgiler verdi.
Dr. Elif Barendregt konuşmasında özetle, "Rahim ağzı kanseri bayanlarda meme ve rahim kanserinden sonra en sık görülen bir türdür. Dünyada her yıl ortalama 500bin civarında kadında görüldüğü hesaplanmış. Erken teşhiste tedavi şansı çok daha yüksek. Hastalığa bir virüsün yol açtığı, yaklaşık yüz ayrı çeşitten dördünün tehlikeli olduğu biliniyor.
Daha çok, cinsel ilişki, yakın temas, çok sigara tüketimi, cinsel hayata 20 yaş öncesi başlayanlar, vücut direnci zayıf olanlar ve değişik kişilerle çok cinsel ilişkide bulunan bayanlarda yakalanma ihtimali yüksek. Hastalık belirtileri geç ortaya çıktığı için test büyük önem taşıyor. Bu nedenle bayanlarmızın özellikle 40 yaş sonrasında yılda en az iki kez test yaptırmalılar" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.