BU KEZ VATANDAŞTAN BANKAYA HACİZ

BU KEZ VATANDAŞTAN BANKAYA HACİZ

DOSYA MASRAFINI GERİ ALMAYA HAK KAZANAN VATANDAŞ, ALACAĞINI BANKADAN TAHSİL EDEMEYİNCE HACİZ YOLUNA BAŞVURDU

Bankadan 70 bin liralık konut kredisi ve iki kez bireysel tüketici kredisi çeken Mehmet Kodalak, kendisinden dosya masrafı adı altında kesilen 2 bin 213 lirayı açtığı davayla geri almaya hak kazandı. Banka iade etmesi gereken parayı ödemeyince Kodalak, avukatı aracılığıyla haciz yoluna başvurdu.
Mehmet Kodalak isimli vatandaş, bir bankanın Avcılar şubesinden 11 Mart 2008'de 70 bin liralık konut kredisi, aynı bankanın merkez şubesinden 6 Aralık 2010'da, 29 Ocak 2013'de ve İkitelli şubesinden de 3 Temmuz 2014'de bireysel tüketici kredileri çekti. Kodalak’ın çektiği bu krediler için dosya masrafı adı altında toplam 2 bin 213 liralık kesinti yapıldı. Kodalak, kendisinden kesilen dosya masraflarının iadesi için avukat Ali Çezik ile anlaştı. Kodalak’ın kredi masraflarına ilişkin banka dekontlarını alan avukat Çezik, İstanbul 35. İcra Müdürlüğü’ne 17 Temmuz 2014'de 2 bin 213 liralık masraf toplamının tahsili için takip kararı aldırdı. Ancak banka, itiraz etmesi ya da ödeme yapması gereken kesin takip tebligatı ulaşmasına rağmen yasal süre olan 7 günü geçirerek borcu ödemedi. Avukat Çezik’e borcun en kısa zamanda ödeneceği bilgisi verildi ancak borcu tahsil edemeyen Çezik, İcra Müdürlüğü aracılığıyla bankaya ödeme ihtarı gönderdi. Çezik, tebligatın ulaşmasının ardından bankayı bir kez daha aradı. Bankayla görüşmenin üzerinden 2 aylık süre geçmesine rağmen herhangi bir sonuç alamayan Çezik, bir kez daha İcra Müdürlüğü’ne başvurdu. Çezik, memur vasıtasıyla bankaya hacze gidilmesini ve alacağın bankanın kasasından icra memuru vasıtasıyla tahsil edilmesini (kasa haczi) talep etti. İcra Müdürlüğü’nün kasa haczi kararı vermesi üzerine avukat Çezik, icra memuru ve yedi eminle birlikte bankanın Çağlayan’daki şubesine hacze gitti. Bankaya girerek görevlilerinden müvekkilinin alacağını talep eden avukat Çezik, görevlilere mahkeme kararını gösterdi. Merkez şubedeki yetkilileri arayan görevliler, yetkililerin Çezik’ten ödeme için bankanın kasasının açılmamasını rica ettiğini söylediler. Çezik, müvekkilinin hesabına 1 saat içinde EFT yoluyla ödeme yapılacağı taahhüdünü memur ve yedi emin imzasıyla birlikte tutanağa yazdırarak bankadan ayrıldı. Kodalak, faiz ve masraflarla birlikte toplam 2 bin 700 liralık alacağını tahsil edecek.

“TÜRKİYE HUKUK TARİHİNDE BİR İLK”
Bankanın Çağlayan şubesinden çıktıktan sonra basın mensuplarına açıklama yapan Ali Çezik, "Çok küçük bir alacak olmasına rağmen ödeme yapılmıyor. Vatandaştan alırken iyi, ama banka mahkeme ve icra kararına rağmen ödeme yapmamakta direniyor. Bankanın ödemediği borç için bankaya hacze gelmiştik. Şimdi fiili haciz yaptırmadılar ve borcu hemen ödeyeceklerini söylediler. Gün içerisinde icra hesabına EFT geçilecek. Bu şekliyle de bankanın direndiği borç bugün itibariyle de ödenecek oldu. Bu da Türkiye hukuk tarihinde belki ilk diye düşünüyorum. Bundan sonra en azından böyle durumlarda bankalara veya büyük şirketlere bir ders olur. Hukuk herkese hukuktur" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.