BÜYÜK YARIŞ

 

 

Biz Türkler ataları ile övünen bir milletiz. Onun için öncelikle At demişizdir. Sonra avrat, daha sonra da silah.

İllaki at.

Verdiğimiz örneklemelerde muhakkak atların ismi geçer. Arap tayı, Türkmen atı, İngiliz tayı, Anadolu doru atı, kır at gibi.

Ben bu büyük yarışı atların yarışı olarak algılamak istiyor ve yarışmacıları atların özelliklerine göre sıralamak istiyorum.

Edebiyatta bir söz vardır, Teşbihte hata olmaz diye.. Bende bu sözün arkasına sığınarak gündeme değişiklik olsun gayesi ile böyle bir benzetme ile yarışı kaleme aldım.

Yarışmaya altı at katılıyor. Daha evvel 550 milyon TL’lik bir yarışa katılan atlar şimdi bölgelerinde bir birleri ile kıyasıya yarışacaklar. Bilindiği üzere 550 bin YL’lik yarışı Arap atının süvarileri kazanmıştı.

Şimdi atlarımızın ve süvarilerinin özellikleri tanıyalım.

Bir önceki yarışmada birinciliği kazanan ve 14.000TL’lik ödülü kazanan soğuk iklimlerin Tayı (İngiliz). Her ne kadar  İngiliz dense de, özellikle kuzey ülkelerinin tayıdır.Binicisi beş yıl önceki başarısına bir beş yıl daha ekleyerek birinciliğini sürdürme gayretinde. Beş yıl evvel heyecanlı, yerinde duramayan, kıpır kıpır olan bu tay ve sürücüsü , yarışa yeniden hazır olduğunu  her halinden belli ediyor.İşin aslına bakarsak, bazı kaybettiklerini yeniden kazanabilmek için pek de çaba harcamıyor.  Beş yıllık birinciliğini  kaptırmamak için ortak binicilerinin bazılarını değiştirse de, sıralamaya aldığı yeni binicilerinin hakkındaki dedikodulara cevap veremediği veya verme gibi bir lüksü bulunmadığı için, biraz  morali bozuk gibi. Her ne kadar gezinirken şaha kalkmak istese de, yorgunluğu her halinden belli oluyor. Yapacağı atılımların altında kalmış gibi, yeniden süre istiyor. Beş yıllık birinciliğini yaşarken, meydanlarda pek görünmeyip, daha çok büyük şehirlere önem verdiğini duyduk. Bu da, bu bakımlı tayın çok çalışmasına ve sürücüsünün yorulmasına sebep oldu. Dolayısı ile bu yarışta işi biraz zor gibi.

İkinci tayımız Türkmen tayı. Bir adı da Ahal Teke’dir. Dik bir duruşu, uzun ince bir boynu, eğimli omzu, uzun bir sırtı, uzun bacakları ve küçük sert bir kalçası vardır. Yelesi yumuşak ve azdır. Kulakları diğer atlarınkinden uzun ve hafif orak şeklindedir. Çoğu Ahal Teke’nin gözlerinin etrafı siyah olduğu için gözleri badem şeklinde görünür. Hareketleri çok rahat ve esnektir. Hüner ve eğitim gösterilerinde diğer tayların zorlandığı bazı zor hünerleri kolayca başarır. Cesur, zeki, duygusal ve bazen de inatçıdır, sezgileri güçlüdür. Sahibine daima çok bağlıdır. Binicisi ile uyuşan güzel özellikleri vardır.Bu  tayımızın böylesine  düz vasıfları olmasına rağmen binicisi büyük yarışta pek başarılı olamamıştı. Büyük yarışta biraz acemiliği olmuştu ama, bu bölgesel yarışta çok daha acemi olduğu yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Alıştırma çalışmalarında  yaptığı kıvrak manevralar inandırıcı olmamakla beraber, gençliğinin verdiği atiklikle anında değişimler gösterebilmektedir. Bu hal ve hareketi de bu tayımızın çabucak yorulacağını göstermekte. Beraberce antıraman yaptığı diğer Ahal Teke’lerin binicilerinin olumsuz performansları, bu tayımızın yarışı önde  bitirmesini engelleyebileceğinin sinyalleri şimdiden alınmaktadır. Ayrıca baş seyislerinin yüzlerinin gülmemesi, yanlarına gelen misafirlerini alelusul davranışlarıyla ağırlamaları tayımızın ve binicisinin başarısını olumsuz olarak etkileyecektir. Dolayısı ile  Çin’de, Sibirya bozkırlarında nam salmış bu kahramanlık simgesi Ahal Teke’mizin başarılı olacağı zor görünüyor.

Yarışmaya katılan üçüncü tayımız, Anadolu’nu içinden arap tayı ve İngiliz tayının karışımı ile oluşmuş Kır tay.Bu tayımız her iklime rahatça uyum sağlar.. Bu tayımız, geçmiş zamanda süvarilerinin dirayeti ile çok birincilikler almış bir tayımız. Ancak son yıllarda çalışma yokluğu çekti. İlgisizlikten zayıf ve cılız kaldı.Seyislerinin hışmına uğrayıp tayımız  yalnız bırakıldı. Son on yıldır katıldığı bütün yarışlarda son sıralarda yer almasına rağmen, umudunu yitirmedi, değişik değişik süvarileri deneyerek yarışmalara katıldı. Büyük yarışta hiçbir ödül alamadı. Bölgesel yarışlarda da çok az  yerlerde ipi göğüslemesine rağmen ,o da, Ahal Teke gibi performansını boşa harcayacak gibi. Bölge  kulvarlarında yaptığı antıramanlarda değişik özellikler çizerek şirin gözükse d,e yapmış olduğu çoğu gaflarla alkışlayanlarını hayal kırıklığına uğratıyor. Bence yarışmaya “ben daha ölmedim” düşüncesi ile katılıyor .Bilmiyorum ama, kendi kulvarını kullanacak yandaş arkadaş gruplarında da “yarışı alamayacağız” düşüncesi yaygın. Bu tayımızın bir sorunu da ,yarışı bir medya grubu ile anlaşarak kazacağım fikrinde olması. Bu davranışı da onu çok yoracak, çok…

Dördüncü tayımız Arap tayı. Bu tayımız çok sıcak kanlı olduğu  için herkese yakın gözükse de aslında kendi ırkından başkalarını hiç sevmez. Uzun yıllar evvelinden büyüklerinin katıldığı büyük yarışta ikinci olmuştu. Türkiye’ye geldiğinde tek başarısı da bu olmuştu. Onu ilk etap da  Arap tayı diye çok kişiler alkışlamıştı. Fakat daha sonraları değişim geçirerek kulvar değiştirdi. Bu tayımız da bu bölgesel yarışta ben de varım diyor da, şu an meydanlarda pek görünmüyor. Hayırlısı.

Beşinci tayımız da soğuk iklimlerin dayanıklı tayı.karışımı bir tay. Son yıllarda Ahal  Teke gibi olmaya çalışsa da inandırıcı olamadı. Dolayısı ile esas rengini değiştirerek mavi renge boyattırdı kendini. Bir ismi de uçan tay olarak bilinen bu tayımızın süvarisi oldukça efendi kişiliğe sahip birisi. Ama bu yarışlarda efendilik pek işe yaramıyor. Bu yarışta uçması çok zor görünse de,  bir takım tayların önüne engel olacağı bilinmektedir. Tabi bu çıkışları kimlere yarar bilinmez.

Son tayımız, en önemli tay. hakiki Arap tayı. Çok sıcak kanlı ve sempatik. Samimi sıcak kanlılığı ile sakin görünüşü insana güven veriyor. Antıramanlarının çoğunu bölge  dışında yaptı. Anlayacağımız antrenörleri çoğunlukta ve ehliyetli kişilerden oluşuyor. Isınmasını geç yapan, yarışa sakin ve akıllı çalışmalarla hazırlanan bir tayımız. Süvarisinin de güvencesi ile enerjisi yüksek. Son günlerde bölge stadında yaptığı kısa mesafeli yürüyüş çalışmalarında inandırıcı adımlar atıyor. Yanına yaklaşan ,kendisini sevmek isteyen taraftarlara gülcükler  saçıyor. Adı Arap olmasın rağmen hiç te Araplar gibi sert ve kaba değil. Akıllı duruşu ve plânlı çalışması, geçen büyük yarışta bölgede almış olduğu üçüncülüğü bu sefer  birinciliğe taşıyacak gibi. Yarışmanın galibi olacağı her halinden belli. Arkasındaki destekçilerinin varlığı ve büyüklüğü kendisine güven veriyor. Sıkı çalışması, enerjisi ile yolda kalmayacağı belli. Her ne kadar son birinci kendisini sıkıştıracaksa, uçan atın çıkaracağı engeller şampiyonu engelleyeceği için, ipin bu tayımız tarafından göğüsleneceği  kanaati gittikçe kuvvetleniyor.Bence süvarisinin sabırlı ve güvenli adımları taya cesaret verecektir.

Anlayacağımız gibi büyük bölgesel yarış kızışıyor. Meydanlarda, kahve toplantılarında boylar, endamlar gösterilmeye başlandı. Burada boyu uzununa, endamın güzelliğine bakılmayacak. Bu yarışta yapılacak hizmetlerin samimiyetine bakılacak.

Hadi hayırlısı.

Önceki ve Sonraki Yazılar