Çanakkale'yi anlamak (2)

 

 İngiltere ve Fransa’nın, bir yıl boyunca Gelibolu Yarımadası’nda yarım milyondan fazla büyük bir kuvvetle bulunmaları ve geçeceğiz diyerek ısrarcı olmalarının, Türkiye’de yıllarca  çekilen sancının başlangıcı  olduğunu bilmek gerekir.   

Bizim de, bu cephede 300.000’den fazla askerle bulunup, 211.000’e ulaşan şehitle ayrılmamız ne derece önemli ise, Avusturalya ve Yeni Zelanda gibi İngiliz dominyonu deniz aşırı ülke askerlerinin, sırf İngiliz çıkarları uğruna, Çanakkale’de bulunmaları, hangi ülkelerin, ülkemiz üzerinde bir takım emelleri olduğunu ortaya koymaktadır.

Siyonist liderlerinden Vladimir Eugeueniç, Gelibolu’daki “Gönüllü Yahudi Birliği'nin Hikâyesi” adlı eserinde, konuyu açıkça şöyle dile getirmektedir; “Gelibolu’ya yolladığımız 600 kadar gönüllü Yahudi’nin yaptığı kahramanlıklar övünmeye değerdir.” demesi, Çanakkale’de siyonist oyunların da oynandığını göstermektedir.

CHURCHILL, WINSTON (1874-1965)  

İngiliz devlet adamı ve yazarı Wisnton Churchill, Oxfordshire’da, 30 Kasım 1874’te, Lord Randolph Churchill’in oğlu olarak dünyaya geldi. 1895'te Kraliyet Harb Okulu'nu bitirdi ve orduya girdi. Boerler savaşında esir düştü ve kaçarak milli kahraman haline geldi. On ay sonra, muhafazakar partiden milletvekili seçildi. İkinci Dünya Savaşı'nda izlediği savaş politikası ve Roosevelt ile kurduğu iyi ilişkiler onu İngiliz tarihinin en önemli devlet adamları arasına soktu. Türkiye’yi II. Dünya Savaşı'na sokmak için çok çaba harcadı. Kahire ve Adana'da Türk yöneticileriyle bu konuda yaptığı görüşmelerde, Türkiye'nin istediği askeri yardımı ise, vermeğe yanaşmadı.

BIRDWOOD, William Riddell (1865-1951)

İngiliz askeri ve feldmareşali olan Birdwood, 1865 yılında Hindistan'da doğdu, 1951 yılında Hampton Court'ta (Middles Birdwood, Hindistan'da, Hazara (1891), Isazai (1892), Tirah (1897-98) seferlerine, Chagra Kotal, Dargai, Samphagha Savaşları'na ve Bazar Valley'deki askeri harekatlara katıldı. 1908'de, Mohmand seferinde kurmay başkan görevinde bulundu ve aynı yıl "Distinguished Service Order" (Seçkin Hizmet Rütbesi) nişanını kazandı.  

Birinci Dünya Harbi'nde, Akdeniz Seferi Kuvvetleri'nde görev aldı. 1915 ve 1916'da Gelibolu Yarımadası'nın boşaltılmasında Çanakkale ordusuna, sonra Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerine komutanlık yaptı.

CARDEN, SIR SACKVILLE HAMILTON (1857-1930) 

İngiliz Amirali Carden, İrlandalı Deniz Albayı Andrew Carden'in oğlu olarak 1857 yılında doğdu. 1882 Mısır Harbi'ne katıldı. 1894'te Suakim Harekatı'nda ve Doğu Sudan'da görev yaptı. 1908'de amirallik rütbesine yükseldi. 1914'te Malta Deniz Kumandanlığı'na atanan Carden, Sir Berkeley Milne ayrıldıktan sonra Akdeniz Filosu Başkumandanlığı'na getirildi. 

 DE ROBECK, AMİRAL SIR JOHN (1862-1928

John de Robeck, Ocak 1915'te Akdeniz Seferi Kuvvetler Komutanı Carden'in yardımcısı olarak atandı. O zamana kadar çeşitli görevlerde bulunmuş tecrübesiz bir subaydı, ancak Şubat 1915'te Çanakkale dışındaki tabyaların bombalanmasında başarıya ulaştı.

Önceki ve Sonraki Yazılar