HÜSEYİN ÇETİNKAYA

HÜSEYİN ÇETİNKAYA

Çiçeklerin yetiştirilmesi ve Botany

Çiçeklerin yetiştirilmesi ve Botany

 

BOTANY; Üretimi Söke’de olan bitkiyi düzenli besleyen ve geliştiren bir gübredir.

 

 Uzun araştırmalar sonucunda Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü’nün büyük katkıları ile formülasyonu ve analizleri gerçekleştirerek Türkiye de ilk kez 1993 yılında üretime başlamıştır. Çiçek açan  ve çiçek açmayan süs bitkileri için ayrı ayrı üretimi yapılan Botany gübre, şu anda ülkenin her noktasına ulaştırılmaktadır.

 

Çiçeklerin ekim, dikim ve bakımı ayrı ayrı özelliklere tabidir. Sonbaharda, bahçelerde gerek saksılar içinde gerek açıkta gerekse sera denilen camekanlarda yetiştirilen çiçeklerin ekserisi tropikal iklimli memleketlerin bitkileridir. Bu bakımdan bunların kışın mutlak surette sıcaklığı en az  15 derece olan salonlarda veya camekanlarda bulundurulması şarttır.  18 –20 derece sıcaklık bütün salon fidanlarının yaşamasına elverişlidir.  Salon çiçekleri arasında çiçek açmayanlar yapraklarının güzelliği için  yetiştirilir. Bunların her yıl mümkün olmazsa iki yılda bir saksılarının bir numara daha büyük olanına ve toprağını değiştirmek suretiyle dikilmesi gerekir. Kullanılacak toprak harcını salon fidanı yetiştiren müesseselerden tedarik edilmelidir. Salonlarda yaprakları için yetiştirilen fidanların toprak harcı ,yaprak çürüğü ile funda toprağıdır. Bu harcı yarı yarıya karıştırılıp kullanılmalıdır.

 

Saksı değiştirme zamanı Eylül ve Şubat aylarıdır. Çiçekli salon bitkileri de aynı toprak harcında yetiştirilebilir. Ancak bunların harcına bir miktar ince dere kumu  bir miktarda kırmızı renkli killi toprak ilave edilebilir. Çiçekler mutlaka peryodik bakım ister. Kesinlikle ihmale gelmez.

 

Sağlıklı bir çevre ve huzurlu bir ortam dileğyle...  

Önceki ve Sonraki Yazılar