Çiftçi bitkisel hayatta

Çiftçi bitkisel hayatta

AYDIN’DA ÇİFTÇİ BİTKİSEL HAYATA GİRİNCE ESNAF SOLUK ALAMAZ HALE GELDİ! PAMUK AMBARI SÖKE’DEN İNCİR AMBARI GERMENCİK, İNCİRLİOVA, BUHARKENT’E, KIRMIZI BİBER AMBARI BOZDO⁄AN’DAN NAR

Gerçek (haber)
Aydın ilinin ekonomik geliri yüzde 60 tarıma dayalı.
Tarım sektörü para kazanırsa piyasalarda rahat nefes alıyor, esnafın yüzü gülüyor. Fakat son yıllarda tarım ürünlerinden para kazanamayan üretici, bir de kuraklık darbesi yiyince adeta bitkisel hayata girdi. Aydın"ın pamuk ambarı Söke Ovası"nda dönümde 500 ilâ 600 kilo arasında ürün alan üretici, kuraklık nedeniyle aynı tarladan bu yıl 100 ilâ 150 kilo arasında ürün aldı. Aydın"ın İncir ambarı konumundaki Germencik, İncirliova ve Buharkent ilçelerinde ise kuraklık inciri dalında yaktı ve kuruttu. Bozdoğan"a çıktığımızda bir yanda kırmızı biber, bir yanda mısır üreticisi ürününü sulayamadığı için verim kaybına uğradığını söylüyor. Bozdoğan esnafı, ”Cadde ve sokaklar bomboş. Esnaf siftah yapmadan kepenk kapatıyor” diyerek yaşanan krizi anlatmaya çalışıyor. Kuraklık Aydın genelinde zeytin ağaçlarını da kuruttu. Bu yıl zeytinde yok yılı yaşanıyor. Fakat her yıl düzenli şekilde ürün alan Aydın"ın Doğusunda kalan ilçeler ağaçların kuruduğunu gerekçe göstererek “Ürün çok az” diyorlar.
Ürünlerin hasat zamanı geldikçe kuraklığın getirdiği zararda ortaya çıkıyor. Kuyucak"ta narenciyede hasat sezonu geldi, kapıya dayandı. Hâl böyle olunca da üründe yaşanan verim düşüşü görülmeye başladı. Kuyucak"ta ürün az, masraf çok olunca üreticiyi borç kaygısı sardı.
Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı ürünün ağaçta kuruduğunu ve üründe ciddi derecede verim kaybının yaşanacağını dile getirirken, ”Daha öncede dikkat çektiğimiz gibi kuraklık nedeniyle ağaçlar kurumaya başladı. Üreticimizde 20–30 yıllık ağaçları kurtarabilmek için tankerlerle su taşıdı. Bu da ek masraf getirdi. Mazot, İlaç gibi girdileri banka kredisiyle sağlayan üreticimiz borca girdi. Biz devletten mazot desteği istiyoruz. Ayrıca Sulama Birlikleri de yılın kurak geçtiğini göz önünde bulundurarak sulamada uyguladığı fiyat tarifesini yarı yarıya düşürmeli” dedi.
Kuyucaklı narenciye üreticisinin taşıma suyu ile ağaçlarını kurtarmaya çalıştığını ifade eden Emir, ”Ağaçta zaten pek fazla ürün yok. Yani üreticimiz bu yıl maliyetini dahi karşılayamayacak. Sattığı ürünün parası da banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine gidecek. Üreticimiz üründen vazgeçti ve borçlanarak ağaçlarını kurtarmak için ek masraf altına girdi. Yine daha önce belirttiğimiz gibi üreticilerimizin banka ve Kooperatiflere olan borçlarının 1 yıl ertelenmesini istiyoruz. Aslında Kuraklığın en çok yaşandığı illerin başında gelen Aydın"da sadece narenciye üreticisi değil pamuk, incir, nar, kestane, buğday ve mısır üreticisi ürününün kurumasından dolayı kazanç elde edememiştir. Hükümetimizin Aydın"ı afet kapsamına alıp zararının bir kısmını karşılaması gerekir. Aksi takdirde elinde, avucunda parası olmayan üreticilerimiz ne borcunu ödeyebilir ne de çiftçiliğinin önümüzdeki yıllarda devamlılığını sağlayabilir” dedi. (Gerçek Haber - Yılmaz ÖLMEZ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.