DENİZ SULARI ÇEKİLDİ, BALIKÇILAR ÇAMURA KARŞI KÜREK ÇEKİYORLAR!

DENİZ SULARI ÇEKİLDİ, BALIKÇILAR ÇAMURA KARŞI KÜREK ÇEKİYORLAR!

DENİZ SULARI ÇEKİLDİ, BALIKÇILAR ÇAMURA KARŞI KÜREK ÇEKİYORLAR!

Yılmaz Ölmez
Gerzçek Gazetesi
Aydın"ın Söke İlçesi"nin denize kıyısı bulunan Tuzburgazı ve Doğanbey köylerinde balıkçılık can çekişiyor. Büyük Menderes Nehrinin getirdiği alüvyonlar Doğanbey Karinasını adeta bataklığa çevirirken, birde deniz suyunun yıldan yıla çekilmesi bölgede su sirkülâsyonunun önünü kesti.250 Ortaklı Doğanbey-Tuzburgazı Köyleri Su Ürünleri Kalkınma Kooperatifi üyeleri suların çekilmesiyle birlikte balık türlerinin de yıldan yıla yok olduğuna dikkat çekiyorlar. Başta Kefal olmak üzere, yılan balığı, levrek ve çipura türü balıkların bolca olduğu Kooperatif dalyanında balık ve balık türleri de hızla azalıyor. Yöre balıkçısı ise göl yatağını kaplayan çamurların alınması için Devletten destek bekliyorlar.
Kooperatif üyesi balakçılardan Vecdi Akıncı son 10–15 yıldan bu yana deniz suyunun hızla çekilmesiyle yaklaşık 1,5 kilometre toprak parçası oluştuğuna dikkat çekerek,”Biryandan 80 bin dönümlük göl alanımızda yaklaşık 2 metre çamur tabakası oluşurken, diğer yandan da göl yatağımıza su girişinin sağlandığı boğazlar çamurdan dolayı kapandı. Bu nedenle de göle su girmiyor. Biz biran önce bu çamurların alınmasını ve su girişinin sağlandığı boğazların açılmasını istiyoruz. Suların çekilmesiyle oluşan kara parçalarında aslında tarım yapılabilir fakat Milli Emlak bu arazilerin dönümüne 100 milyon lira kira istiyor. Bu rakam çok yüksek ve vatandaşlarımız kira parasını dahi çıkaramayacaklarını düşünerek tarıma sıcak bakmıyorlar. Fakat bir yandan da balıkçılık yok olup gidiyor. Bu gidişle de 5–10 sene sonra burada balıkçılıkta biteme noktasına gelecektir. Bu alandan 30–40 ton dolayında yılan balığı çıkardı. Fakat şu anda çıksa çıksa 3–4 ton balık çıkar. Göl yatağı bataklığa dönüştüğü içinde attığımız ağlar çamura batıyor. Gün aşırı ağ bakımı yapıyoruz. Göl yatağına acilen su girişi sağlanması gerekir.
Geçen yıl 10 Kasım tarihinde yaşanan lodos nedeniyle boğazlarımız yıkıldı. Bu nedenle de balıklar kaçtı, göl yatağında deniz suyu çekildi. Tekdam ve Mana boğazları tıkandı. Deniz ve Liman İşletme Genel Müdürlüğünün dev sallama kepçeleriyle çamur tabakası temizlenip, boğazlarımız açılabilir. Şu anda Kooperatif üyelerimiz çok zor durumda. 60 Arkadaşımızın tekneleri bozuldu, ağları parçalandı. Bu nedenle de balıkçılık yapamıyorlar. Devletimizden kredide alamıyoruz. İki arada bir derede kaldık. Kendi imkânlarımızla da bu çamur tabakasını temizlememiz ve kapanan boğazlarımızı açmamız mümkün değil.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.