Duble yollarla birlikte kaza sebebiyetleri de değişti

Duble yollarla birlikte kaza sebebiyetleri de değişti

ÜLKE GENELİNDE DUBLE YOL ÇALIŞMALARININ HIZLANMASIYLA BİRLİKTE KAFA KAFAYA MEYDANA GELEN ÇARPIŞMALARDA YÜZDE 70 AZALMA OLDUĞUNU SÖYLEYEN KARAYOLLARI 2. BÖLGE MÜDÜRÜ EROL ALTUN, DUBLE YOLLARLA BİRLİKTE BU DEFA EMNİYET KEMERİ TAKMAYAN YOLCULARIN ÖLÜM SAYISI


Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun AKP Hükümetinin 2002 yılı sonunda Acil Eylem Planı çerçevesinde başlattığı Duble Yol çalışmaları kapsamında önemli yok kat edildiğini Söyledi.
Söke–Bodrum Karayolu, Didim yol ayrımında düzenlenen duble yol çalışması törenine katılan Altun, 2002 yılından bu yana AKP Hükümetinin ülke genelinde çok büyük bir yol hamlesi başlatıldığına dikkat çekerek, “15 Bin kilometrelik bölünmüş yol projesinin şu ana kadar 8.500 kilometrelik kısmı tamamlandı. Şimdi de geri kalan 6.500 kilometrelik yolu tamamlamak için 2. bir seferberlik başlatılmıştır. Duble yollarla birlikte karayollarımız daha güvenli hale gelmiştir. Daha önce yollarımız dar olduğu için ülke genelinde kafa kafaya meydana gelen trafik kazalarında büyük artış olduğu istatistiklere yansıyordu. Yollar dar olduğu için kazanın en büyük sebebiyeti de hatalı sollama ve buna bağlı olara kafa kafaya meydana gelen çarpışmalardı. Tabiî ki biz bölünmüş duble yolları hayata geçirirken, trafikte güvenliğe önem vermiştik. Çünkü daha önce dar yollarda kafa kafaya çarpışmalar oldukça fazlaydı. Şimdi yollarımızın genişlemesiyle birlikte bu tür kazalarda yüzde 70 azalma oldu. Ancak duble yollarla birlikte bu defa kaza şekilleri ve ölüm oranları değişti. Bizler bir araca bindiğimizde emniyet kemerini sadece sürücülerin takması zorunluymuş gibi algılarız. Hâlbuki ön ve arka koltuklarda oturan yolcularında mutlaka emniyet kemerlerini takmaları zorunludur. İşte son yıllarda otoban ve duble yolların hayata geçmesiyle birlikte hız limitleri arttı ve bu defa emniyet kemeri takmadıkları için araçtan fırlayan, başını ön cama vuran kişilerin sayısında büyük artış gözlemlenmeye başladı. Özellikle arka koltuklarda oturan yolcuların öne fırlama riski az gibi görünür. Fakat en riskli yer arka koltuklardır. Ani duruş, devrilme gibi anlarda arkadaki sürücü ya öne fırlar, yâ da aracın içerisinde savrulur, çarpmalar nedeniyle de vücudu büyük hasar görür. Şunun da altını çizmek gerekir; arcın sürat yapması ya da yapmaması çok önemli değil. 40–50 kilometrelik süratle gerçekleşen kazada dahi arka koltukta oturan yolcu ön cama bir kurşun gibi fırlar. Bu kazaların önüne geçmek için Avrupa’daki gibi artık ülkemizde de yolcularında emniyet kemerlerini takmalarını rica ediyoruz. Avrupa’da meydana gelen bu yöndeki kazalardaki ölüm oranlarındaki düşüklük emniyet kemeri alışkanlığı’ndan kaynaklanmaktadır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.