Emir, “Aydınlı çiftçi gelecek plânları yapamaz hâle gelmiştir”
“YILDAN YILA ÜRÜNÜ PARA ETMEZ HALE GELEN VE BORCUNU BORÇLA ÖTELEMEYE ÇALIŞAN AYDINLI ÇİFTÇİ, ARTIK GELECEK PLANLARI YAPAMAZ HALE GELMİŞTİR” BU SÖZLER KUYUCAK ZİRAAT ODASI BAŞKANI KEMAL EMİR’E AİT. EMİR, ”ÇİFTÇİ YENİ SEZON İÇİN TARL
Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
AKP Hükümeti açıklamayı planladığı pamuk prim miktarıyla Aydınlı üreticiyi şaşkına çevirirken, Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek’in ardından bir tepki de Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir’den geldi. Emir, Kuyucak’ta da pamuk üreticisinin kuraklık nedeniyle büyük rekolte kaybına uğradığını hatırlatırken, “Aydın olarak yüzyılın felaketi olarak adlandırılacak bir kuraklık yaşadık. Bu nedenle de üreticilerimizin sulama, gübreleme ve ilaçlama maliyetleri ikiye katlandı. Buna karşılıkta hükümetin geçen yıl verdiği 348 bin liralık prim miktarını bu yılda aynı oranda vermeye hazırlandığını öğrendik. Şimdi eğri oturup doğru konuşmak gerekir; son bir yıl içerisinde mazot fiyatları yüzde 26 ile yüzde 40 oranında artarken, gübre fiyatı da aynı oranda artmıştır. Her şey apaçık ortadayken hükümetin geçen yıl açıkladığı oranı bu yılda açıklamaya hazırlanması hangi mantığa sığar. Yine geçmişten günümüze örnek verecek olursak, 6 yıl önce 1 kilo pamuk satan üreticimiz 2,5 litre mazot alabiliyordu. Bugün 2,5 kilo pamuk karşılığında aynı miktarda mazot alabiliyoruz. Girdi maliyetleri artarken, bizim ürünlerimizin fiyatları aynı yerinde sayıyor, hatta geriliyor” dedi.
Başkan Emir, “Biz en az 450 bin lira prim,100 bin lirada kuraklık desteklemesi istiyoruz. Aksi takdirde Aydınlı çiftçi uzun yıllar belini doğrultamaz ve tamamen borç batağına saplanır. Nisan ayı ile birlikte üreticimiz tarlaya girme hazırlığına başlayacak. Tohum, gübre ve mazot alacak. Fakat üreticinin cebinde tek kuruş olmadığı gibi banka ve piyasalara da borcu var. Çiftçimiz her geçen yıl borç batağına saplanmaktadır. Borcunu borçla öder hale gelmiştir. Kısacası Aydınlı üretici gelecek için planlama yapamaz hale gelmiştir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.