Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan incir üretimini d
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan incir üretimini değerlendirdi
Gerçek Gazetesi
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan; dünya ticaretinde gerek miktar gerekse kalite yönünden ilk sırada yer alan kuru incir yetiştiriciliğimizin Türkiye’nin ve Aydın’ın tanıtımında büyük rol oynamakta olduğunu savundu. Kurutmalık incir yetiştiriciliğinin Büyük Menderes ve Küçük Menderes Havzaları arasında yapılmakta olduğuna işaret eden Özkan, yaklaşık olarak 7 bin 500 kilometrekarelik alanı kapsayan bölümde 33-34 bin ailenin geçimini kuru incir üretiminden sağladığını belirtti.
Kuru incir üretiminin yaklaşık olarak yüzde 99’unu Sarılop incir çeşidinin oluşturduğunu kaydeden Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan, geriye kalan yüzde 1’ini ise Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan Sarızeybek kurutmalık incir çeşidi ve diğer incir çeşit yada tipleri olan Akça, Bardacık, Göklop’tan elde edildiğini söyledi. TKB ve İzmir Ticaret Borsası verilerine göre Türkiye’nin 2004 yılı kuru incir üretimi 55 bin ton olduğunu hatırlatan Özkan, “1 kilogram kuru incirin, yaklaşık 3,5 kilogram taze incirden elde edildiği hesaplanarak, Türkiye kuru incir üretiminin elde edildiği taze incir üretimi hesaplanmıştır. Türkiye taze incir üretim ve ticaretinin en yoğun olduğu iller olan; İzmir halinden yıllık 961 ton, Bursa halinden ise 450 ton taze incir satışı gerçekleştiriliyor. Daha az yoğunlukta taze incir üretimi ve dolayısıyla ticaretinin yapıldığı; Mersin, Manisa, Antalya ve diğer il ve ilçe hallerinden yapılan taze incir ticaret hacminin yaklaşık olarak tahmini 2 bin ton düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Türkiye taze incir üretiminden, Türkiye taze incir ihracatı, kuru incir üretiminin taze incir formuna dönüştürülmüş miktarı, İzmir ve Bursa hallerinin yanı sıra diğer il ve ilçe hallerinden yapılan taze incir satışı toplamının çıkarılması ile hesaplanmıştır” dedi.
Türkiye kurutmalık incir plantasyonlarının yaklaşık tamamının Büyük ve Küçük Menderes Havzalarının yer aldığı Aydın ve İzmir illerinde bulunduğunun altını çizen Özkan, yaklaşık olarak 50 bin ton olarak gerçekleşen Türkiye kuru incir üretiminin yüzde 75-80’inin Aydın ilinde, geriye kalan yüzde 20-25’inin de İzmir il sınırları içerisinde üretilmekte olduğundan söz etti. Aydın ilinde yetiştirilen kurutmalık inciri diğerlerinden ayıran en önemli özelliğin Aydın’ın sahip olduğu iklim, toprak ve topoğrafik özelliklerinden farklı olmasından kaynaklandığına dikkat çeken Özkan, “Aydın inciri coğrafi, menşei işaretinin alınmasındaki önemli gereklilik de, yukarıda belirtilen özelliklerden kaynaklanmıştır. Sarılop kurutmalık incir çeşidi, dünya genelinde ülkemizin gerek üretim, gerekse ihracatta ilk sıralarda bulunmasını sağlamakta. Ülkemiz kuru incir ihracatından yaklaşık 85 milyon dolar, taze incir ihracatından da 15 milyon dolar gelir elde etmektedir. Ülke içi piyasada satılan miktarın yanı sıra reçel, pekmez gibi incirden üretilen ürünler ile incirin toplam olarak 130 milyon dolarlık bir katma değer oluşturduğunu söylemek yanlış olmaz. Bununla birlikte kuru incir üretiminde yaklaşık 34 bin çiftçi ailesi faaliyette bulunurken, 50’den fazla işletmeci ve ihracatçı firma 300’ün üzerinde daimi, 8 binden fazla kişiye de geçici olarak istihdam imkanı sağlamakta. Sonuç olarak, kuru incir üretimi ülkemiz ve özellikle Aydın ili ekonomisi için oldukça önemli olup, sahip olduğu çok eski ‘incir kültürü’ ile ‘Sarılop’ kurutmalık incir çeşidimizin yanı sıra bu ağaçların yetiştiği alanların da korunması, bu sistemin sürdürülebilirliği açısından kaçınılmaz görülmektedir” diye konuştu. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.