İl Sağlık Müdürlüğü’nden tüpgaz zehirlenmesi uyarısı

İl Sağlık Müdürlüğü’nden tüpgaz zehirlenmesi uyarısı

İl Sağlık Müdürlüğü’nden tüpgaz zehirlenmesi uyarısı

AYDIN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ MEHMET ÇOBANOĞLU:
- ZEHİRLENMELERİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ALINAN ŞOFBENİN KALİTE BELGESİ VE GARANTİSİNE DİKKAT EDİLMELİ
Gerçek Gazetesi
Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu yaptığı açıklama ile, kış aylarında birçok evde kullanılan tüp gaz ve şofben zehirlenmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Konut, iş yerleri ve özellikle banyolarda ısınmak ve sıcak su elde etmek için tüpgaz ile çalışan şofbenlerin yaygın olarak kullanımda olduğuna dikkat çeken Çobanoğlu, bu tür zehirlenmelerin önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken konular olduğunu belirtti.
İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında, uygun şartlarda montajı yapılıp, usulüne uygun şekilde kullanıldığında tüpgazlı ev gereçlerinin önemli bir enerji ihtiyacını karşıladığını söyledi. Yanlış montaj ve kullanım durumunda pek çoğu ölüm ile sonuçlanan karbon monoksit zehirlenmelerinin ortaya çıktığını belirten Çobanoğlu, Karbon monoksit doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller. Bu tür zehirlenmeler sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir ve kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir .Özellikle kış aylarında rastlanan tüplü şofben kaynaklı karbon monoksit zehirlenmesi olayları oldukça artar dedi.
Zehirlenmelerin önüne geçmek için alınan şofbenin kalite belgesi ve garantisine dikkat edilmesinin önemine değinen Mehmet Çobanoğlu, montaj işlemleri sırasında kullanılacak teknik ve mekan özelliklerinin yeterli olması gerektiğinin altını çizdi. Zehirlenmelere gaz kaçaklarından ziyade alan darlığının neden olduğuna işaret eden Çobanoğlu, şofben kullanılan yerde sürekli temiz hava akışının sağlanması gerektiğini kaydetti. Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerlere detektörlerin bulundurulması gerektiğine değinen Çobanoğlu, Şofbende gaz kaçağı hissedildiği anda öncellikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılmamalı açıksa hemen kapatılmalı. Kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalıdır. Karbon monoksit ile zehirlenme durumlarında hasta olay mahallinde hızla uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkarılmalı, battaniye ile sarılarak sıcak tutulmalı, 112 Acil Yardım telefonu aranarak yardım istenmelidir. Ambulans gelene kadar hastanın ağız ve burnundaki solunumu engelleyebilecek kusmuk, balgam gibi maddeler temizlenerek en kısa sürede bir sağlık kurumuna nakli sağlanmalıdır diye konuştu.(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.