İran vanaları açtı, kriz şimdilik rafa kalktı

İran vanaları açtı, kriz şimdilik rafa kalktı

ANCAK ÜRETİCİNİN TEDİRGİNLİ⁄İ HALA DEVAM EDİYOR!TANMAN, “KURAKLIK NEDENİYLE 300 BİN TON OLAN PAMUK REKOLTESİ 150 BİN TONA DÜŞMÜŞTÜR”BALÇIK, “SO⁄UKTA AYAĞIMIZA BATTANİYE ÖRTEREK OTURMAYA RAZIYIZ, YETER Kİ ÇİFTÇİMİZİN YAZ S

Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Geçen yıl yaşanan kuraklık dolayısıyla ürününü sulayamayan Sökeli çiftçi Söke-Bodrum karayolunu bir süre trafiğe kapatmış ve Söke’nin suyunun adaletli şekilde Söke Ovası’na ulaştırılmasını istemişlerdi.
Fakat ağustos başında Kemer ve Adıgüzel Barajları’nda su kalmayınca Söke Ovası’nda 300 bin dönüm dolayında pamuk sulanamamıştı. Yine Aydın’ın batısında kalan Koçarlı, İncirliova, Germencik ve Didim Ovaları’nda da binlerce dönüm arazi sulanamamıştı. Kurak bir mevsim geçiren Sökeli çiftçi 2008 yılı yaz sulamasında da aynı sıkıntının yaşanmaması için şimdiden bir takım önlemlerin alınmasını istiyor. Bunların başında da Kemer ve Adıgüzel Barajları’ndaki suyun yaz sulamasının dışında kullanılmaması geliyor. Fakat İran’ın geçen ay içerisinde doğalgaz vanalarını kapatmasıyla, barajlarda enerji üretimi gündeme gelmişti. Buna da ilk tepki Yenipazar Ovası Sulama Birliği Başkanı Zafer Savcı ve Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek’ten gelmişti.
İran’ın geçen hafta pazar günü vanaları açmasıyla birlikte, Kemer Barajı’ndan enerji üretimi de şimdilik rafa kalktı. Fakat henüz şubat ayı başında olduğumuzu ve önümüzdeki aylarda tekrar barajlardan enerji üretimi için su bırakılmasının gündeme gelebileceğini söyleyen Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulisi Tanman ve Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, “Biz karanlıkta kalmaya razıyız. Soğuk kış gecelerinde ayağımıza battaniye örterek oturmayada razıyız. Ama çiftçimizin susuz bir yaz geçirmeye tahammülü yok. Geçen yıl yol kapatan Sökeli çiftçiyi bu yıl kimse tutamaz. 300 bin ton pamuk rekoltesinin gerçekleştiği Ege Bölgesi’nde geçen sezon kuraklıktan dolayı 150 bin ton rekolte gerçekleştirilmiştir. Çiftçinin banka ve piyasalara borçları var. Kemer Barajı’nın önceliği sulama amaçlıdır. Bu nedenle enerji üretimi için su bırakılmasına izin vermeyiz. Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı hala Söke çiftçisi perişanlık yaşamaktadır. Yetkilileri buradan uyarmak istiyoruz; Kemer Barajı’nın kapaklarını sakın açmasınlar, aksi halde Sökeli üretici gelir onları suyun içerisine atar. Bu iş ciddiyet ister. Aydın ve Söke tarımının kaderiyle kimse oynayamaz. Söke tarımının suya ihtiyacı var” dediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.