Kapari pazarında da iş başa düşüyor

 

Kaparinin Türkiye’de tanıtımı için 1994 yılından bu yana uğraş veriyorum. Bugün önemli aşamalar sağlandı. İZMİR TİCARET gazetesinde “Ege Notları” köşe yazılarımda, 1994 den 1997 yılına kadar üç yıl sık sık söz ettim. AYTV’deki Tarıma Bakış programlarımda da bir çok kez dikkat çektim. Söyleşilerle tanıttım. Söke Tv, Maraton Tv de Tarım programlarında öne çıkardım. Geçen yıl da Ege Tv’de geniş bir programla, Özgür Hanoğlu ile söyleşim yer aldı. Ödemiş ÖTV de ayrı bir özel programda bilgi verdim. Dünya, Türkiye, Sabah, Olay, Şafak, Milliyet, Gözlem, Gerçek, Söke gazeteleri, Focus, İş Fikirleri, Para, Ekonomist, Capital (Bu ay), Kurumsal Performans, Ege Tarım (Eylül-Ekim 2007), Uludağ, Trilya, Balova dergilerindeki yazılarımla veya verdiğim bilgiler, söyleşilerle kapariyi tanıtma aşamaları sağlayabildim. Tam başarılı olamasam da artık kapari tarım çevreleriyle, büyük şehirlerdeki süpermarketlerde pazar bulabiliyor. 

Kapari üretiminde en büyük zorluk olan fidan temininde orman fidanları yeterli olmayınca kendim fidan üretimini de sağlayarak 100-150 bin fidanın dağıtımına da öncülük ettim.

Şimdi ürün artışıyla ihracat yanında Türkiye’de de tüketimin artması gerekiyor. Büyük süpermarketlerden başlayan, daha çok büyük otellere büyük lüks lokantaların talepleri çevresindeki aileleride etkiliyor. Damak tadı faydası bilinerek alışmaya varıyor. Şifa özelliğiyle, çiçek goncası tomurcuk-çağın gıdası sayılabilecek kaparinin yenmesi yayılması için çaba harcamak gerekiyor. Zeytinin 1,5 Milyon ton üretilip tüketildiği Türkiye’de kaparinin ihracatı dahil otuzbin tonda kalması yeterli değil. Tüketim ve pazarı en az on kat artabilir. Hatta zeytin gibi benimsenebilir.  

Bunun için önce paketleme yapan kapari işleme fabrikaları, ihracatçılar tanıtım-reklam çabası göstermeli ihracatçılarda çalıştıkları firmalardan bunu istemeli burda da destek vermeli. Toplu tüketim yapabilecek yemek fabrikalarıyla, yurtlara, kışlalara, gıda toptancılarına ulaşıp benimsetecek tanıtım yapılmalı, Medya, sofra dergileri, Tv programları yemek tariflerine ulaşılarak özendirilmeli yarışmalar, ikramlarla öğrencilerden ev hanımlarına aşçılardan yöneticilere kapari benimsetilmeli. 

Tabii biz yine yol gösteriyor, öğretiyor ve hatırlatıyoruz. Ama galiba iş başa düşüyor. Yapılacak hizmet var, yürümeye devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar