KARAKAYA ŞENLİKLERİ VE KÖY GERÇEĞİ

 

Bu yıl 5.si düzenlenen Karakaya Bahar Şenlikleri çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Bir kaç yıldan beri tarih öncesinden kalma kaya resimlerinden çok söz edildi. Ama ben bu resimlere hiç rastlamadım. Şenliğe gidenlerin resimlere ilgisi yoktu. Yaylada bir araya gelen 3-4 bin kişi çılgın gibi eğlendi. Bütün gün hiç durmadan müzik eşliğinde dans edip stresini dağıttı.

Söke’den yaklaşık 50 km uzaklıkta ve dağın zirvesinde kurulan dağın tarihçesini bilen var mı? Sahi bu insanlar, dağ başlarında neden oturuyorlar. Her yıl yapılan şenlikler olmasa, insanlarımız Karakaya Köyünü bile tanıyamayacaktı. Peki bu dağların başında bu evlerin ne iş var? Hikaye oldukça acıklı. Osmanlı döneminde Söke Ovasında çiftçilik yapan ahali vergisini ödeyemediği için sürekli ayan kaçıp durmuş. Kaçamayanaları milis kuvvetleri öldürmüş. 1600 yıllarıda yaşanan bu olaylara Celali İsyanları Dönemi denir. 1671 yılında Söke’yi ziyaret eden Evliya Çelebi eşkiya yüzünden Bafa yolu üzerinden Söke’ye gelememiş. Köylüler uyarınca Çine üzerinden Söke’ye geçmiş.

Ekonomi yazarı tarihçi Doğan Avcıoğlu, “Türkiye’nin Düzeni” adlı kitabında, Anadolu’nun bir çok bölgesinde dağ köylerinin olumsuz koşullarda oluştuğunu yazar. Bağarası üzerindeki 18 köy’de benzeri koşullarda oluşmuştur.

1858 yılında çıkarılan “Arazi Kanunnamesi” durz demiştir. Devlet elindeki tımarları özel şahıslara satmış bir bölümünüde köylülere dağıtmış. Kaçak çiftçiler, dağ başlarında kurdukları köyleri kolay kolay bırakıp düze inememişler. Ancak köylerin nüfusları her geçen gün biraz daha azaldığı bir gerçek.

 

ŞENLİKTE RENKLİ GÖRÜNTÜLER

Karakaya Şenlikleri’ne katılan Sökeliler felekten bir gün çaldılar. Dağın zirvesindeki yaylada insanlar çok güzel bir gün geçirdiler. Karakaya Şenlikleri’ne il dışından gelenler de vardı. Halkın bazısı yaylaya tam takım gelmiş. Yani masası, sandalyesi, mangalı, yiyeceği, içeceği velhasıl herşeyi hazırdı. Çadırlarını bile ihmal etmemişler. Yerlere oturanları da unutmayalım. Öğle vakti folklör gösterileri sona erince herkes karnını doyurma derdine düştü. Alkol kokuları meydanı çepeçevre sararken, bizim Ak partililerin masasında alkol cinsinden kolonya bile yoktu. Bütün protokol bu masada idi ve sofrada İlçe Kaymakamı Demirezer, Ak Parti Millet Vekili Mehmet Erdem, İlçe Başkanı Hasan Turhan, İl Genel Meclis Üyesi Kenan Özcan, Ticaret Odası Bakanı Süleyman Toyran, Oda Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Üzüm’ün önünde aslan sütünün dışında her türlü yiyecek vardı ama, nereden bakarsanız bakın çok renksizdi. AK Parti’ye gönül vermek başka masada 1 şişe rakı olması daha başka. Nedense Kenan Özcan’ın elini hep boş gördüm. Oysa şenliklerde, düğün dernek kurulduğunda, kafayı çekmek âdettendir ne diyelim. Günahımız varsa Allah herkesin günahını affetsin AK Partililler de bağışlamayı öğrenirlerse onlarla daha iyi geçiniriz.

 

İNTERNET GAZETESİ ANKETİ

Söke’den haberler...

İnternet gazetesi, 15 Nisan 2013 tarihinden itibaren bir anket çalışması başlattı. Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, ve AK Parti’nin muhtemel belediye başkan adayları üzerinden yapılan oylamada, ilk gün MHP adayı M. Ali Oklay 181, Yusuf Keremit 46, Metin Mutafoğlu 3, Hatice Koca 1, Ünal Yağcı 1 oy aldı.

CHP adaylarından Necdet Özekmekçi 16, Mehmet Semerci 42, Filiz Can 2, Levent Tuna 13, İbrahim Muslu 3 oy aldı.

AK Parti’nin Muhtemel başkan adaylarının oy dağılımı şöyle

Mehmet Demirezer 58, Şule Tuntaş 43, İbrahim Adalı, Sebahattin Akkın 2, Kemal Özbek 1.

Bağımsız Adaylar:

Mehmet Koyuncu 57, Turgut Türkoğlu 61 oy aldı.

Yukarıda elde edilen rakamlar Söke internet gazetesinin başlattığı çalışmada elde edilmiştir. Anket yerel seçimlere kadar devam edecegi belirtildi.

Önceki ve Sonraki Yazılar