KEMALPAŞA EVLERİ

 

Belediye tarihi Kemalpaşa Evleri sokak sağlıklaştırma çalışmalarına henüz başlamadı. Ancak verilen bilgilere  bakılırsa, tarihi evlerin restorasyonu önümüzdeki günlerde ihale edilecek ve proje 2013 sonuna kadar bitirilecek.

Restorasyona tabi tutulacak ev sayısının 116 ile sınırlı olduğu görülüyor.  Oysa mahallede bu rakamın çok üstünde eski ev var. Ancak geç kalındığı ve bir çok konut eski eser olma vasfını kaybettiği için restorasyon 116 konutla sınırlı kalacak.

Çalışmalar tamamlanınca Kemalpaşa Mahallesi’nin görünümü büyük ölçüde değişecek, bölgede tarih yeniden canlanacak.

Yerel seçime onbuçuk ay kala başlatılan çalışmalar ve Aydın Valiliğinin Kemalpaşa Projesine % 50 destek vermesi, vatandaşların verecekleri destekler. Belediyenin yapım için ilgili kanallardan alacağı kaynaklarla tarihi Rum Evleri Aralık ayına kadar tamamlanacak.

Ancak mahallede yıkık vaziyette bir çok ev var. Bu konutların durumu ne olacak? Bu evleri yeni baştan yapmak gerek.

Belediye bu ve benzeri evler için nasıl bir proje hazırladı? Proje kapsamına alınan 116 konutun sağlıklaştırma projesi tamamlanınca diğer konutlara yapı ruhsatı verilecek mi? Çünkü Kemalpaşa Mahallesinde tarihi Rum Evlerinin bulunduğu semtlerde inşaat ruhsatı verilmiyor. Veya Belediyenin restore çalışmaları yaptığı mahallerde ev sahipleri kendi konutlarına ne kadar katkıda bulunacaklar? Yapılan açıklamalara bakılırsa, Belediye mahalle sakinlerinden muvafakatname alıyor. Ekonomik gücü olmayan ev sahiplerinin durumu ne olacak?

Bugün kendi kendime sorduğum soruların yanıtlarını önümüzdeki günlerde alacağıma inanıyorum. Kemalpaşa Mahallesinde yapılacak restorasyon ve sokak sağlılıklaştırma çalışmaları tamamlandığında, mahalle yeniden geçmişini yaşayacak. Mahalle halkı çalışmaların başlamasını heyecanla bekliyor.

AYDIN CADDESİ KARMAKARIŞIK

Aydın Caddesi’nde başlatılan yenileşme çalışması bütün hızıyla devam ediyor.

Çalışmalar başlatıldığı günden bu yana çalışmaları bizzat yerinde izledim. Yolun yapım projesini kim hazırladı bilmiyorum. Ama proje tamamlanmadan bir yorumda bulunmak istemiyorum. Caddenin bir yanında dar, karşısında ise geniş kaldırımlar, bu kaldırımların üzerinde yer yer çiçek parteleri, oturma yerleri ve küçük havuzları görüyorum. Zaten karmakarışık değerlendirmesini bunun için yapıyorum. Şüphesiz ki ortaya güzel bir görüntü çıkacak. İyi güzel de halkımız bu güzelliği nasıl muhafaza edecek? Mesela partellerdeki çiçekler nasıl korunacak? Bunların bakımı için bir ekip lazım. Bu ekip çiçekleri koruyabilecek mi?

Bir de caddede şu sorunlar yaşanabilir. Yayalar karşıdan karşıya geçişlerde özellikle okul önlerinde sıkıntı yaşayabilir. Onun için yol yakınken yayaların karşıdan karşıya geçişlerini kolaylaştırmak için yeni düzenlemeler yapılmalı veya buralara trafik lambaları konmalı.

Gördüğüm kadarıyla Belediye Aydın Caddesini yeni baştan yenilemeye kalktı. Çalışmalar sonbahara kadar devam edeceğe benziyor.

Çalışmalar şu ara Söke Lisesi önünde yoğunlaştı. Giriş kapısının önü, belli ki çok güzel bir görünüm kazanacak. Çınarlı Kahve’nin önündeki maketler de çok güzel görünüyor.

Mimarların çizimlerinden elde edilen fotoğraflarda görüldüğü kadarıyla Cumhuriyet Meydanı tamamen yenileşecek. Sorun çözülürse eski Jandarma Binası yıkılacak ve meydan daha da genişleyecek.

Aydın Caddesi’ne her altı metrede bir ağaç dikilecek.

Yerel seçimlere on buçuk ay kaldı. Çok değil ömür törpüsü aylar, yıllar göz açıp kapayıncaya kadar gelip, geçiyor. Yaz ayları geçince tamamen seçimlere odaklanacağız.

Aydın’ın büyükşehir belediye statüsüne geçişi seçimlerin daha bir önem kazanmasına neden olacak.

Ancak şu sıralarda seçimle ilgili yanıtlayamayacağınız bir dizi soru var. Mesela bunlardan birini sorayım;

Siyasi partilerin belediye başkan adaylarının isimleri (!) yani AK Parti, CHP ve MHP’nin belediye başkan adaylarının isimleri. Demokrat Parti’yi unuttum. Unutmam doğru bir davranış değil. Çünkü AK Parti bile Demokrat Parti’nin tabanından var olmuştur. Büyük bir miras. AK Parti bu mirası tepe tepe kullanıyor.

Gelelim adayların isimlerine

Büyükşehir: CHP- Özlem Çerçioğlu, AK Parti- Mehmet Erdem ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, MHP- Ali Uzunırmak.

Söke Belediye Başkan Adayları:

CHP- Necdet Özekmekçi..sürpriz isimler; Hüseyin Gündüz ve Levent Tuncel.

AK Parti, Süleyman Toyran, Yusuf Keremit, MHP- Mehmet Ali Oklay, Metin Mutafoğlu.

On buçuk ay içinde köprülerin altından daha çok sular akar. Bakarsınız Demokrat Parti’de yerel seçimlere katılır ve DP’de Musa Avcı Belediye Başkan Adayı oluverir.

Önceki ve Sonraki Yazılar