KETEM

                                                                                                                                                                            

 

“ ve soframızdaki yeri

öküzümüzden sonra gelen bizim kadınlarımız !” 

 

Öğrencilik yıllarımızda tanıştığımız Nazım Hikmet’in  bu şiirinin, öğretmen olarak atandığım, görev yaptığım köylerde, hane reislerinin öküzü hastalandığında en yakın veterinere koşup, mal canın yongasıdır misali canhıraş bir çabayla onu kurtarmak için nasıl uğraştığını, ama evde yaşayan kadınının ateşler içinde yanarken hiçbir çaba göstermediğini, hatta umursamazlık içinde günlük yaşamını sürdürdüğüne tanık olunca Anadolu kadınının gerçeğini anlattığının farkına varmıştım…

İlginç bir rastlantı sonucu ilimizde yapılan önemli bir çalışmanın haberdarı olmak beni müthiş heyecanlandırdı. Çağımızın illeti “kanser” son yıllarda çevremizdeki insanları öyle bir kuşatmış durumda ki, yayılma hızına yetişilmesi çok zor gibi görünüyor ancak, önce kendimizle ilgili olmak üzere bu yayılmayı önlemek için herkese bir sorumluluk düşüyor. İlgili ilgisiz, bilgili bilgisiz, yetkili yetkisiz herkes bir şeyler yapabilir, yapmalı.

“ERKEN TEŞHİS, HAYAT KURTARIR” uyarısını önemsemekle işe başlayabiliriz. İş işten geçtikten sonra çaresizliğin girdabında yok olmak istemiyorsak bu uyarıya kulak vermeli, gereğini yapmalıyız. Ne yazık ki, her insan bu hastalık için potansiyel bir adaydır. Bu, çevre kirliliği, yanlış beslenme, stres dolu yaşam, denetimsiz, sağlıksız yiyecekler, sigara, alkol bağımlılığının yaygınlığı akıl almaz boyutlara ulaştığı günümüzde bu öngörüyü destekler durumda…

Ülkemizde yılda 140 bin kişinin kanserden öldüğünü biliyor muydunuz?

‘KETEM’ le ilgili bir araştırma yaparken yollarımız Sayın Dr. Didem Dilek Ayyıldızla kesişti. Alçak gönüllülüğüyle  bizi kendisine hayran bırakan sevgili Doktorumuz, Aydın Valisi Erol Ayyıldız’ın eşi.

Önderlik ettiği ‘KETEM’ (Mobil Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)  projesini anlatırken, Didem Hanım’ın insan severliği ve görev ülküsü gözlerinde okunuyordu.

Yöremizde yaşayan kadınlarımızın önemli bir ihtiyacının karşılanmış olacağını, Bize düşüncelerini içtenliğiyle açıklarken; Eğitim düzeyi sosyal ve kültürel şartlar ve benzeri bir çok nedenlerden dolayı kadınların Kanser taramalarına gidemediğini ve Mobil KETEM ile bu kişilere ulaşmaya çalışacaklarını ifade etti. “Projedeki amacımız hasta olmadan önlem almaktır. Özellikle köylerimiz bu konuda başta geliyor. Biz kadınlarımızın  taramalara katılmalarını sağlamak için KETEM projesini hayata geçirdik.  Kanser, yenilebilen bir hastalıktır. Kadınlarımız, nasıl kuaföre, dişçiye, markete rahatlıkla ve sık sık gidebiliyorsa tarama içinde en azından 2 yılda bir 3 dakikasını ayırarak gitmek zorundadır. Her 9 kadından biri mutlaka kanserle tanışacak. Kadının yaşamını kaybetmesi demek, aileyi kaybetmek demektir. Aile bütünlüğünün korunması için kadınların sağlıklı olması gerekiyor” diyerek sözlerini bitirdi.

Bize ve  yetkililerimize düşen görev de bu projenin en yaygın bir şekilde duyurulması ve tüm kadınlarımızın, ayağına kadar gelen bu hizmetten yararlanmalarını sağlamak. Esen kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar