ABDULLAH ZİYA KABAK

ABDULLAH ZİYA KABAK

KÖYLER, İLÇELERİN, İLÇELER DE İLİN MAHALLESİ OLDU

 

 Son çıkarılan yasaya göre bazı iller, büyükşehir oldu. Aydın ili de bunlardan birisidir. Birçok belediyelikler, ilçe olma yarışına girdikleri şu günlerde, AKP hükümeti bir sürpriz yaparak, onca umutları bir çırpıda söndürdü. Köyler, bağlı oldukları ilçelerin, ilçeler de bağlı oldukları ilin birer mahallesi oldular.

AKP hükümeti, kendisine oy vermeyen illere, büyük şehir yapmak suretiyle önümüzdeki yerel seçimleri kazanmağa çalışıyor. Bu seçim hesapları tutar mı, tabi ki bilinmez. Ama şu bir gerçektir ki, dünyanın hiçbir ülkesinde; bir ilin yüz on kilometre uzak mesafede mahallesi yoktur. Ama bundan sora yeni büyükşehir olan illerin olacaktır.

 Akbük, Didim, Söke, Kuşadası. Bu ilçeler, Aydın’ın batısında yer almaktadır. Doğusunda, kuzeyinde ve güneyinde olan ilçeler de var. Onlar da Aydın’a oldukça uzak mesafede olan ilçelerdir.

 Öte yandan, birçok küçük belediyeler, iptal edilerek muhtarlık olacaklardır. Köyler ise ilçelere bağlı birer mahalle olacaktır. Budan sonra köyler, ilçe mahallesi olacakları için, her türlü vergi vereceklerdir. Evlerinde ve avlularının içinde yapacakları tadilatlar için izin ve ruhsat almak zorunda kalacaklardır.

Avlularında, davarlar için gelişigüzel besi damları yapamayacaklardır. Davarların dışkılarını yollarda ve avlunun bir kenarında biriktiremeyeceklerdir. Biriktirilse de kapalı yerlerde tutulacaktır.

İlçelerde oturan yurttaşların verdikleri vergileri, köylerde oturanlar da aynı vergiye tabi tutulacaklardır.

Bundan sonra, yerleşim yerlerinin isimlerini mahalle isimleri eklenecektir. Ne var ki çıkan bu yasayı, muhalefet partiler itiraz etseler de, büyük şehir kanunlaştı. Bundan sonra herkes, yarınlara hazırlıklı olmalıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar