Kruvaziyer Turizminde ayakbastı parası tartışması
KUŞADASI TİCARET ODASI BAŞKANI SERDAR AKDOĞAN: - İZMİR'DE GEMİ TURİZMİNE YÖNELİK AYAKBASTI UYGULAMASINDAN YABANCI GEMİ ŞİRKETLERİ KÂRLI ÇIKIYOR
Gerçek Gazetesi
Kruvaziyer turizmde yaşanan ayakbastı ücreti tartışmasına Kuşadası Ticaret Odası'ndan sert tepki geldi. Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, ayakbastı tartışmasından yabancı gemi şirketlerinin karlı çıktığını söyledi.
İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından turist getiren gemilerin ayakbastı ücretinin ödenmesine yönelik uygulamanın yanlış olduğunu kaydeden Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Bu gemiler, İTO ayakbastı parasını ödediği için Ege'ye gelmiyor. Zaten Kuşadası'na gelen gemiler de ve gezi programları gereği Efes ve Meryem Ana ziyareti yapmaları gerekiyordu. Kuşadası'nda liman özelleştikten sonra limanı işleten şirketin ayakbastı ücretlerini yüksek bulan bazı gemi şirketleri alternatif liman aramaya başladılar. Bu dönemde İzmir Limanı fiyat olarak çok uygundu zaten. Bir de İTO Hepsini ben ödeyeyim deyince hiç düşünmeden İzmir'i programlarına aldılar. Ayakbastı ücretleri gemi şirketi tarafından yolcudan alınan bir para ve bu paralar zaten yolculardan tahsil ediliyor. Peki parayı İTO ödeyince bu para ne oluyor? Direk gemi şirketinin cebinde kalıyor. Yani İzmir'den önce yabancı gemi şirketi kazanıyor dedi.
İTO tarafından yapılan uygulamanın dünyada eşi benzeri olmadığını savunan Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Dünyada böyle bir örnek olduğunu sanmıyorum. Örneğin Atina Ticaret Odası, Santorini'ye çalışan yabancı gemi şirketlerine; Gel Pire'ye bütün masraflar benden der mi? Sonuçta Yunanistan zarara uğrayacağı için bence demez. Biz Türkler gittiğimiz her yabancı ülkeye önce vize ücreti adı altında yüksek bir para ödüyoruz, sonra da oranın bütün liman vergileri ve ayakbastı paralarını ödüyoruz. Hiç kimse bize 'al bu da bizden' demiyor. Bunların dışında eskiden Kuşadası'na gelen bazı gemiler İzmir'e gittiği halde, Kuşadası'na gelen yolcu sayısı arttı. 2007'de 627 gemi ile 600 bin feribotla Samos'tan gelen 55 bin kişi ile birlikte toplam 655 bin kişi geldi. Öyle ki fazla gelecek gemiler sıkıntı oluşturacak boyutta. Yani gelmek istese de alamayacağız fazla gemileri. Bu şu demek: İTO bu parayı ödemese de, bu gemiler kendileri ödemek zorunda kalarak bir limana yanaşacak. Ve Kuşadası'nın kapasitesi dolu olduğu için ve İzmir hala daha ucuz olduğu için mecburen İzmir'e yanaşacak diye konuştu.
İzmir'in gemi şirketlerine kazandırdığı parayı pazarlama ve tanıtımda kullanması önerisinde bulunan Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, şunları söyledi: Bence İzmir bu parayı pazarlamada kullanarak, yani kruvaziyer fuarlarında tanıtım yaparak kullansa yeni pazarlar oluşturabilir ve yolcu sayısını daha da artırabilir. Üstelik yolcu arttıkça liman da fazla kazanır ve daha iyi hizmet verebilir. Bu tanıtım sadece İzmir'e değil bölgeye de katkı sağlar. Bütün bunların dışında kruvaziyer turizmle gelen yolcuların acentaları tarafından belli alışveriş mekanlarına yönlendirilmesi nedeniyle gelen yolculardan beklediğimiz geliri azalttığı bir gerçek. Bu sorunun İzmir ve Kuşadası için de geçerli olduğunu ve gelirin tabana yayılmasına engel olduğunu belirtmeliyim. Bence bu konu asıl tartışma konusu olmalıdır. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.