Meyvecilik sektörü masaya yatırıldı
AYDIN VALİSİ MUSTAFA MALAY, "AYDIN, TÜRKİYE'NİN TARIM ALANINDAKİ EN GÜZEL BİRİNCİ SIRADAKİ BÖLGESİDİR"
Gerçek Gazetesi
Nazilli’de Aydın Tarım İl Müdürlüğü tarafından "İhracata yönelik meyve üretiminde Aydın, Nazilli ve Söke yöresinin üretim potansiyeli ve genel meyvecilik" konulu tarım konferansı düzenlendi. Nazilli Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen konferansa Aydın Valisi Mustafa Malay, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, İlçe Kaymakamı Caner Yıldız, Belediye Başkanı Aytekin Kaplan, kamu kurum ve kuruluşları ve ilgili sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Açılışta konuşan ilçe Kaymakamı Caner Yıldız;Denizli ve İzmir illeri arasındaki jeotermal enerjinin biran önce kullanılır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Durasıllı ve Kocakesik köylerinde MTA tarafından açılacak olan iki deneme kuyusundan jeotermal enerji elde etmeyi hedeflediklerini belirten Yıldız, "Buralardan elde edeceğimiz enerji ile elektrik üretimi, organize seracılık, organize sanayide ve ısıtmada kullanılacaktır. Jeotermal enerjinin kullanımı bize birçok yararlar sağlayacaktır. Tarım alanında ise Kestane üretiminde Türkiye, Dünya dördüncüsü konumunda. Nazilli ise üretimin yüzde 30-40'nı gerçekleştirmektedir. Bizim yetkililerden isteğimiz bölgemizde yetiştirilebilecek kestane ağacı türleri için araştırma yapılmasıdır" dedi.
Eski usul tarımın bir an önce terk edilmesi gerektiğini ifade eden AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk de, tarımda yapılan yeniliklere vatandaşların direnmemesini istedi. Modern tarım sayesinde bölgede yetiştirilen ürünlerin daha çok ihraç edilebileceğini savunan Ertürk, "Dünyanın istediği özelliklerde ürünler üretmeliyiz. Eskiden Aydın bir tarım iliydi. Şu anda ise birçok alanda bu özelliğini yitirmek üzere. Artan maliyetler ve arazilerin miraslarla bölünmesi tarıma büyük zarar verdi. Bazı belde ve ilçelerimiz alternatif ürünlere yönelerek tarımını kalkındırmaya çabalanıyor. Düzenlenen festivallerle bunda başarılı olundu ve ihracat oranları artmaya başladı. Termal seraları kurmamız ve ihraç edilebilir meyveleri üretmemiz gerekiyor. Bu arada üretim alanlarımızı daha da genişleterek ihracat yaptığımız ürünü artırmalıyız. Sözleşmeli çiftçi modelini de hayata geçirerek firmalarla direkt anlaşma yaparak üretiminden satışına kadar firma desteği sağlanmalı" diye konuştu.
Çalışmanın en güzel servet olduğuna değinen Vali Mustafa Malay ise, meyve üretiminin artırılmasının ilin ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağını ifade etti. Aydın, Türkiye'nin tarım alanındaki en verimli topraklarına sahip olduğunun altını çizen Malay, "Bereketli topraklarımızda her türlü meyve ve sebze yetiştiriliyor. Bilinçli, ilme ve bilime dayanan bir tarım metodunu uygulamak mecburiyetindeyiz. Artık atadan, dededen gördüğümüz üretim sistemi ile bir yere varamayız. Dünya ile bu halde yarışamayız. Rasgele fidanlarla ve tohumlarla çiftçilik, meyve üreticiliği yapmamalıyız. Sertifikalı, garantili ve kısa sürede verim veren fidanlar almalıyız. Çiftçimizin uzun süre bekleyecek zamanı ve parası yok. Kazanmak istiyorsak ucuz ve kalitesiz fidandan uzak durmalıyız" ifadelerine yer verdi.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.