Milli Ağaçlandırma Seferberliği
AYDIN ORMAN İŞLETME MÜDÜRÜ YALÇIN, ''BİZİM KADAR DİĞER KURUM VE KURULUŞLARA DA BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR''
Gerçek Gazetesi
Aydın Orman İflletme Müdürü Hüseyin Yalçın, Milli Ağaçlandırma Seferberliği'nin amacına ulaflmasında kendileri kadar diğer kurum ve kurulufllara da büyük sorumlulukların düfltüğünü söyledi.
Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı öncülüğünde bu yılın baflında ülke genelinde Milli Ağaçlandırma Seferberliği'nin bafllatıldığını anımsatarak, seferberliğin 5 yıllık bir zaman aralığını kapsadığını kaydetti.
Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında bu yıl Aydın ilinde 4 bin 700 hektar alanın ağaçlandırılmasının planlandığını bildiren Yalçın, ''İldeki ağaçlandırma çalıflmalarını Aydın ve Nazilli Orman İflletme müdürlükleri ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ortaklafla yürütecek. Bakanlığımızca seferberlik kapsamında ilimizde belirlenen 4 bin 700 hektar alanın, 2 bin 900 hektarını müdürlüğümüz ağaçladıracak. Tabii burada bizim kadar diğer kurum ve kurulufllara da büyük sorumluluklar düflüyor. Gerek belediyeler gerekse de ilimizde yatırımları bulunan iflletmeler fidan bağıflında bulunarak seferberliğin amacına ulaflmasına yardımcı olabilirler. Çine ilçemizde Kaltun Madencilik, Söke ilçemizde de Batı Söke Çimento 5'er hektarlık alanı ağaçlandırabilecekleri yönünde taahhütte bulunarak örnek davranıflta bulundular'' dedi.
Seferberliğin ülkenin ağaçlandırılması için büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Yalçın, flöyle devam etti:
''Orman köylüsünün ormanları daha da çok sahiplenmesi için ağaçlandırma yaptığımız sahalara fıstık çamı ve ceviz gibi sonradan onlara gelir getirici ağaçlar dikiyoruz. Bu yıl 125 bin fıstık çamı, 270 bin kızılçam ve 10 bin de kestane fidanını diktik. Şefliklerimiz daha önceki seneler fidan yetifltiriciliği yapılmıyordu. Ama bu yıl ağaçlandırma seferberliğini ve mühendislerimizin fidan yetifltiriciliğinden uzaklaflmamasını düflünerek fidan yetifltiriciliğine de baflladık. Ektiğimiz fidanların sayısı flimdiden 265 bin adette ulafltı.''
- YANGIN SEZONUN HAZIRLIKLARI BAŞLADI -
Geçici orman iflçilerine kadro verilmesiyle 12 ay boyunca çalıflmalarını aralıksız sürdürme imkanına kavufltuklarını dile getiren Yalçın, ''İflçilerimiz daimi olunca yangın sezonu öncesi hazırlıklarımızı da bu yıl daha erken tamamlamayı planlıyoruz. Ülkemizde yangın sezonu 1 mayısta açılıyor ama biz bu tarihi bir ay geri çekerek 1 nisan olarak belirledik. Daha önce 10 olan arazöz sayımızı 11'e çıkarttık. Bu sayının da yetmeyebileceğini var sayarak yeni bir arazöz daha talep ettik'' dedi.
Yalçın, ayrıca yanan orman alanlarının yeniden rehabilitesinde tohum stokunun oldukça önemli olduğunu, kendilerinin geçen yıl 100 bin ton kızılçam kozalağından 4 ton tohum elde ettiklerini, bin hektar ormanlık alan zarar görse dahi ellerindeki tohumların orayı ağaçlandırmaya yeteceğini sözlerine ekledi. (A.A.)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.