Milli Park sınırları içinde kaçak avcılık
Milli Park sınırları içinde kaçak avcılık
KUŞADASI DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARK ŞEFLİĞİ TARAFINDAN, KAÇAK AVCILIK
YAPANLARIN TÜFEK VE MALZEMELERİNE EL KONULDU
- TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ DOĞAL MİRASLARI ARASINDA YER ALAN KUŞADASI DİLEK YARIMADASI MİLLİ PARKI'NDA KAÇAK AVCILIK İÇİN ETKİLİ ÖNLEMLER ALINDI
Gerçek Gazetesi
Türkiye'nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı, kaçak avcıların hedefi haline geldi. Flora ve faunasıyla dünya çapında üne sahip milli parkta, nesli tükenmekte olan hayvan çeşitlerinin korunması için büyük çok sıkı önlemler alındı.
Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Güzelçamlı Beldesindeki Dilek Yarımadası Milli Parkı'ndaki doğal hayatın devamı için bir yandan önemli çalışmalar yaptıklarını, bir yandan da bu doğa harikasına karşı birçok tehdide karşı mücadele verdiklerini söyledi. Kaymakam Esen, Kara Avcılığı Kanunu'nda hangi aylarda, hangi bölgelerde ve hangi kurallarla avlanılacağının açıkça yazıldığını belirterek, "Buna rağmen kaçak avcılık yapanlarla mücadelemiz sürüyor. Çok etkili önlemler aldık. Özellikle Büyük Menderes Deltası'nda av yapan kaçak avcılar, Doğa Koruma ve Milli Park görevlileri tarafından yakalanarak, ellerindeki tüm silahlara ve malzemelere el konuluyor ve daha sonrada haklarında suç duyurusunda bulunuluyor. Yakalanan malzemeler içinde kesinlikle yasak olan otomatik tüfekler, mühreler, projektörler, kuş sesi çıkaran cihazlar bulunuyor" dedi.
Edinilen bilgiye göre, son olarak gece avına çıkan bir traktöre de Kara Avcılığı kanunu'na göre el konuldu.Yapılan araştırmada gece traktöre binen avcılar, traktörün aküsünden faydalanarak projektörle etrafı aydınlatıp, avlayacakları hayvanın gözüne ışığı tutarak, ışık karşısında birden duran ve kaçamayan hayvanı vuruyor. Bölgede inceleme yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, kaçak avcıların sadece yapay mühre değil aynı zamanda canlı mühre de kullandığını söyledi. Kazların bunlardan biri olduğunu vurgulayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Kazların kanatları kesilerek, ayakları bir ipe bağlanmakta ve ipte bir kazığa bağlanarak suyun içine çakılmaktadır. Kanatları kesik olduğu için çırpınamayan kazlar, kurtulmak için sürekli ses çıkarmakta ve bunları gören diğer kuşlarda yanlarına gelmektedir. O sırada sazların içine pusuya yatmış kaçak avcılar tarafından vurulmaktadır. Bu hem kaçak avcılıktır, hem tuzaktır" dedi.
Kaçak avcılarla mücadele için Kuşadası Doğa koruma ve Milli park görevlilerinin etkili önlemler aldıklarını belirten Sürücü, "Burada avcılık kulüplerine de büyük iş düşmektedir. Avcılık kulüpleri bu konuda özellikle avcılığın yapıldığı alanlarda, bilinçlendirme çalışması yapması gerekir. Biz eğitim kurumlarına bu konuda bilgilendirme ve slayt sunumları yapmaktayız. Egenin en batısında kalabilmiş bu tabiat harikasına her yönden tehditler devam etmektedir. Bunlardan birisi de son günlerde gündemde olan balık çiftlikleridir. Çevre Kanunu'nun 9. Maddesi'nde; "Sulak alanların doğal yapılarının ve ekolojik dengelerinin korunması esastır. Denizlerde yapılacak balık çiftlikleri, hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezler ile doğal ve arkeolojik sit alanlarında kurulamaz" denilmektedir. Büyük Menderes Deltası doğal sit alanı kapsamındadır. Sualtında birçok batığın olduğu bilinmektedir. Daha araştırması yapılmamıştır.Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası sahipsiz bir alan değildir. İsteyen istediği yere balık çiftliği kuramaz. Balık çiftliklerini doğru alanda ve belirlenen kurallarla yapmaları gerekir. Bu konuda herkesi duyarlılığa davet ediyoruz " diye konuştu.
DİLEK YARIMADASI DÜNYA MİRASI
Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Dilek Yarımadası ve delta gibi iki farklı coğrafik oluşumu bünyesinde barındıran, böylesine sık bir orman oluşumunun sadece Brezilya ormanlarında görülebilen, Akdeniz'den Kafkasya'ya kadar olan bitkileri bünyesinde toplayan, nesli tehlike altında olan birçok türe ev sahipliği yapan, önemli bir doğa alanıdır. Milli park içerisinde özellikle kurak geçen yaz aylarında yaban hayvanlarının ve kuşların su içebilmeleri için, göletler açılmıştır. Bu göletlere Güzelçamlı Belediyesi arazözle yaz aylarında su taşıyor. Yapılan bu su göletlerinden, milli parkta bulunan bütün yaban hayvanları yararlanmaktadır. Yaban atları da bunlardan biridir. Çok soğuk geçen karlı günlerde ve kurak geçen aylarda, yaban hayvanlarının aç kalmaması için, gölet kıyılarına yiyeceklerde bırakılıyor.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.