Milli Park Ziyaretçi Merkezi kapılarını Uluslarası Öğrenci Çalıştayı’na

Milli Park Ziyaretçi Merkezi kapılarını Uluslarası Öğrenci Çalıştayı’na

Söke’deki Dilek Yarım Adası, Büyük Menderes Deltası’ndaki Ziyaretçi Merkezi 30 Nisan–12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek Uluslararası Öğrenci Çalıştayına ev sahipliği yapacak.

Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Söke’deki Dilek Yarım Adası, Büyük Menderes Deltası’ndaki Ziyaretçi Merkezi 30 Nisan–12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek Uluslararası Öğrenci Çalıştayına ev sahipliği yapacak. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası bu yıl ilk kez Uluslararası Öğrenci Çalıştayına öncülük yaptı. Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgül Karadeniz ve Almanya Kassel Üniversitesi’nden Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Diedrich Bruns koordinatörlüğünde Gerçekleşecek olan çalıştaya 28 öğrenci katılıyor. Dün sabah ziyaretçi merkezine gelen kafile önce ziyaretçi merkezini gezdiler ardından merkez hakkında bilgiler edindiler.
2004 yılı Temmuz ayında dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından hizmete açılan ziyaretçi merkezi personel olmadığı gerekçesiyle 2,5 yıl önce kapatılmıştı. 3 binin üzerinde öğrencinin ziyaret edip bilgilendiği merkezin kapatılmasına da en çok Doğanbey Köyü Muhtarı Bilgin Ergin ve yöre halkı tepki göstermişti. Ergin, “Yerli ve yabancı binlerce konuk merkezi ziyaret ederlerken bölgemizde büyük canlılık kazanmıştı. Yüzlerce kuş ve bitki örtüsü merkezde sergileniyordu. Rumlar tarafından hastane olarak inşa edilen ve mübadeleden sonra Türklerin okul olarak düzenledikleri tarihi bina 2001 yılında restore ettirilmişti. Fakat merkezin hala kapalı olması bizi üzdü. Kısa sürelide olsa Uluslar arası Öğrenci Çalıştayına ev sahipliği yapacak olması bile güzel” dedi.
Türkiye’deki 16 peyzaj Mimarlığı Bölümünden 18 öğrenci ve Kassel Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünden 10 öğrencinin katıldığı uluslararası öğrenci çalıştayı ile ilgili Genel Sekreter Redife Kolçak, bir açıklama yaparken, “TMMOB Peyzaj Mimarları olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Peyzaj alanları üzerinde yaşanan tahribatlar ve ekolojik değerlerimiz olan peyzaj alanlarında yaşanan bozukluklar üzerine dikkat çekecek olan bu çalışma peyzaj değerlerinin evrenselliğinin ölçütüdür. Ülkemizde 16 üniversitede Peyzaj Mimarlığı eğitimi veriyor. Ülkemizden 18, Almanya’dan 10 konuk öğrencilerimiz var. Biz Peyzaj Mimarları Odası olarak bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Ülke peyzaj alanlarının ne kadar evrensel boyutta olduğunu Almanya’dan gelen öğrencilerimizle beraber ortaya koyacağımız projeyle ortaya koyacağız. Ankara Üniversite’sinden Doç. Dr.Nilgül Karadeniz ve Alman Kassel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Diedrich Bruns koordinatörlüğünde öğrencilerimiz Milli Parkta pafta ve proje çalışması yapacaklar. Biz doğanın korunarak kullanıma açıldığı çok örnek bir çalışma ortaya çıkacağına inanıyoruz” dedi.
Doç.Dr. Nilgün Karadeniz ise, ”Dilek Yarım Adası Milli Parkında doğal ve kültürel kaynaklara zarar vermeden nasıl kullanıma açılabilir ve yöre halkını bu proje nasıl dâhil edebilir ve onların desteğini nasıl alabiliriz üzerine planlama yapacağız. Gerek Türk, gerekse Alman peyzaj mühendisliği öğrencileri kendi altyapıları çerçevesinde doğaya saygılı ve ekolojik değerlere saygılı bir planlama yapmaya çalışacaklar. Bu projeleri de 12 Mayıs tarihinde yöre halkına sunacaklar” dedi.
Alman Profesör Bruns ise, ”Türkiye’yi Avrupa Peyzaj Mimarlıkları ölçüsünde düşündüğümüzde birlikte çalışıyor olmak çok önemli. Benim Almanya’da da çok Türk öğrencilerim var. Buraya gelirken Türk Öğrencilerimden de yanıma aldım. Birlikte buraya çalışıyor olmaktan da büyük mutluluk duyacağım” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.