Mortagagelendik

  Ev sahibi olabilmek için artık yeni bir yöntemle tanışıyoruz.Mortagage. Bir mülkün (evin), bu mülkü elinde bulunduran bir kişiden ya da kurumdan belirli şartlarda başka bir kişi ya da kurum eline geçmesi işidir.

    Mortagage yi, "İpotekli Konut Kredisi ya da Uzun Vadeli İpotekli Konut Kredi" diye adlandırabiliriz. Her ne kadar İpotekli Konut Kredisi sistemine değilse de, kanun çıktığında Mortgage'in çok farklı olduğunu ve kullanıcıya , kullandırılana  çok yarar sağlayacak olacağını göreceğiz. Ev sahibi olabilme imkânları her ülkede farklı uygulanmaktadır. Bu nedenle genel olarak şu konulara  özellikle dikkat edilmesi gerekir.

     1-  Konut, genel olarak mevcut konut kredilerinden daha uygun koşullarda el değiştirebilmektedir.

     2-  Konut, oturulabilir ve sağlam  olacaktır. Güvenli bir yapı söz konusudur.

     3-  Konutu alan kişi ve satan kişi için güvencelidir.

     4-  Konutu alan kişi, kullandığı krediyi dilerse erken ödeme şartların uygun olarak yapabilir.

     5-  Konutu alan kişi, ödeme güçlüğü yaşarsa yatırdığı paranın belirli bir kısmını geri alabilir       durumda olacaktır.

     6-  Konut değeri,  muhakkak bir uzmanın görüşü ile belirlenecektir.

     Türkiye'de kuralların nasıl işleyeceği belli değildir ama, yukarıdaki ana maddelerin birçoğunun olması büyük ihtimal olacaktır. Tabi ki,ilgili yasa TBMM'de onaylanıp çıktıktan sonra bu konular netleşecektir.  
     Her nasıl çıkarsa çıksın, ev sahibi olmak isteyenler çok daha uzun vadede ve çok daha düşük faizle konut edinebileceklerdir. Bu işin finansmanı diğer yapılardan farklı olduğu için, düşük faiz ve yüksek vade imkanı ile kredi kullanmak gerçekleşecektir. Belirli finans kuruluşları, alıcı ve satıcı arasında aracılık yapacaklar ve satışa konu olan taşınmaz için çıkartılan belgeler de IMKB gibi kuruluşlarda el değiştirebileceği için, bundan da yararlanabileceklerdir. Öte yandan satılan konut, Emlak uzmanlarınca incelenip aynı zamanda yapı güveliği konusunda da gerekli yeterliği taşıdıkları için, çok fazla riskli olmayacaktır.

    Mortgage ile alınan eve  hemen yerleşebilirsiniz ve kira ödemekten kurtulursunuz. Ama yükümlülüklerinizi tamamlayıncaya kadar o ev sizin değildir. Kredi borcu bitesiye kadar o ev sizin değildir.Kredi bittiği an ev tamamen alan kişinin olur.Eğer ödemelerde güçlük çekerseniz ve almaktan vaz geçerseniz,bu hakkınızı kullanabilirsiniz.Yatırmış olduğunuz paranızı belirli taksitlerle ve faizleri ile birlikte geri alabilirsiniz. Zaten borç bitesiye kadar eviniz rehinli olduğu için bu geri iade işi daha da kolaylaşacaktır.

     Mortgage uygıulaması, kesinlikle ucuz ve uzun vadede konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyenlere çok yarayacaktır.  Öte yandan, mortgage sistemindeki konutlar, belirli bir yapı güveliği, imarlı yapı gibi imkânlar içerdiği için sağlıksız konutlar yerine, sağlıklı ve yaşanabilir konutlara istek çoğalacaktır.  Bu konutlar deprem güveliği gibi konularda da belirli düzeyleri sağlayacağından güvenilir konutlar ve şehirler oluşmasında katkısı olacaktır. Mortagage  ile konutlar denetim altına alınacağı için vergi kaçırabilme ortadan kalkacaktır.İç ekonomi hareketlenecek,işsizlik bir nebze önlenecek,piyasa (inşaat,proje,döşeme,iç dekorasyon Vs.) canlanacaktır.                                                                                                 

      Yarın, Martagage nedir? Nasıl işleyecektir konusuna değineceğim.Bu günlük benden bu kadar.

Önceki ve Sonraki Yazılar