Öğrenci ve velilere Cam Üfleme Sanatı anlatıldı

Öğrenci ve velilere Cam Üfleme Sanatı anlatıldı

CAMI NEFESİYLE ŞEKİL VEREN GÜMÜŞ:- “TÜRKİYE’DE BU İŞİ YAPABİLEN 4 KİŞİYİZ, NE OLUR BİZE CAMCI DEYİP GEÇMESİNLER”

Gerçek Gazetesi
Aydın"da 14 yıl önce eğitim-öğretime açılan ve açıldığı günden bu yana ilin eğitim ve sportif faaliyetlerde gurur tablosu haline gelen Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu, bilim ve sporun yanı sıra sanatsal faaliyetlere de ağırlık vermeye başladı. Okul idaresi tarafından, uygulanan değişik eğitim programları ve gelişen teknoloji ile birlikte unutulmaya yüz tutmuş sanatlar da öğrencilere tanıtılmaya başlandı. Oldukça ilgi gören sanatsal etkinlikler dersleri gelen talep üzerine velilere de verilmeye başlandı.
Hedeflerinin, teknolojik gelişmelere paralel olarak öğrencilerin geçmişle hem tarihsel hem de sanatsal anlamda bağlarını korumak olduğunu belirten Aydın Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu Müdürü Bülent Alkın, “Gelişen teknoloji bir çok alanda insan hayatını kolaylaştırırken maalesef bazı zanaatlar da unutulmaya başladı. Bunlardan biri de cam üfleme sanatı. Bu işin açılmasına rağmen ülkemizde şu anda bu işi sanatsal manada yapan sadece 4 kişinin kaldığını öğrendik. Bize göre bir ülkenin yer altı ve yerüstü zenginlikleri kadar sanatsal zenginliği de çok önemlidir. Ekonomik değeri olan zenginlikleri korumak ve geliştirmek devlet idarecilerinin görevi ise, sanatsal ve kültürel zenginlikleri korumak ve geliştirmek biz eğitimcilerin görevidir. Bu nedenle Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu olarak unutulmaya yüz tutmuş değişik sanatları öğrencilerimize tanıtıyoruz. Ve bu dallara yatkın olan gençlerimizi de yönlendirme yapıyoruz” dedi.
Aydın Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu Salonu"nda sanatçı Veysel Gümüş tarafından gerçekleştirilen etkinliklerle cam üfleme ve cam işlemeciliği konusunda eğitim verildi. Eğitimlere öğrencilerin yanı sıra veliler de yoğun ilgi gösterdi. Amacının unutulmakta olan sanatı genç nesillere aktarmak olduğunu ifade eden sanatçı Veysel Gümüş, “Bizler aslında unutulmaya yüz tutmuş bir sanatı yaşatmaya çalışıyoruz. Ancak bazılarının bize "Camcı" diye hitap etmesi ağırımıza gidiyor. Fakat Aydın"da yoğun ilgi gördük. Cam üfleme sanatının tehlikede olmasına rağmen Aydın"da gördüğüm ilgi beni oldukça memnun etti” dedi.
Türkiye'de bu mesleği tanıtacak insanın yok denecek kadar az olması nedeniyle sanatın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Gümüş, "Cam üfleme sanatı bakımından Türkiye'de sadece 4 ustanın bulunması, mesleğin tanıtılmasını da zorlaştırıyor. Yurt dışında bu sanata merak oldukça iyi. Almanya'nın Stuttgart şehrinde bulunan atölyemde ilgi oldukça yoğun. Hatta Avrupalılar, benim yapmış olduğum cam üfleme sanatını öğrenmek için para bile veriyorlar. Ama Türkiye'de bu tam tersine işlemektedir. Biz parasız bu sanatı öğretecek bir eleman bile bulamıyoruz. Ayrıca camların yurt dışından getirilmesi ve yapılmasının maliyetli olmasından dolayı cam üfleme sanatı yok oluyor" ifadelerine yer verdi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.