Önce kuraklık, şimdi de domuz zararlıları tarlada ürün bırakmadı

Önce kuraklık, şimdi de domuz zararlıları tarlada ürün bırakmadı

2 GÜN İÇERİSİNDE 57 DEKARLIK ALANDA MISIR TOHUMU BIRAKMAYAN DOMUZ ZARARLILARI ÇİFTÇİYİ ÇİLEDEN ÇIKARDI, ÇİFTÇİ “BÖYLE HAYVAN SEVERLİK OLMAZ”DİYEREK İSYAN BAYRAĞINI AÇTI


Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Söke’de domuz zararlıları 2 gün içerisinde 57 dekarlık mısır tarlasını talan edince Söke çiftçisi ayağa kalktı.
Başta Aydın olmak üzere Ege Bölgesi’nin hemen hemen her köşesinden çiftçi feryatları yükseliyor. Söke’ye bağlı Karacahayıt köyünde 57 dekarlık tarlasına ilaçlı mısır tohumu eken Sökeli çiftçi Orhan Ateş, 2 gün sonra tarlasına gittiğinde tarlasını delik deşik gördü. 4 bin YTL masraf ederek tarlasına mısır tohumu eken Ateş, “2 gün boyunca emek vererek tohumumuzu ekip, gübremizi attık. Fakat tarlamızı kontrole geldiğimizde domuzların tarlamızı delik deşik ettiklerini gördük. Bir tane dahi mısır tohumu bırakmamışlar. Domuzlarla mücadelenin tek çaresi sürek avıdır. Fakat domuz avı yasak diyorlar. Şayet bu domuz avı yasağı devam ederse Söke Ovası’nda Söke çiftçisi tarlasında ürün yetiştiremezler” dedi. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker’in Aydın ziyaretinde dile getirdiği, “Domuz zararlılarıyla mücadelede çitlere 12 volt elektrik verin, domuzlar bir daha oraya yanaşmaz” önerisinin hatırlatılmasının üzerine Sökeli çiftçi Orhan Ateş’in tepkisi gecikmedi. Ateş, “Her şeyden önce Söke Ovası 320 bin dönümlük bir alana yayılıyor. Hadi Söke Ovası’nı çitle çevirdik diyelim, ya bu çitlere elektrik vereceğimiz enerjiyi nereden bulacağız. Bakan Eker Söke ovasında enerji hattının dahi olmadığını bilmiyor” dedi.
ÖZAT, “BAKAN EKER GAF YAPMIŞ”
Bakan Eker’in “Çitlere elektrik verin” önerisini gaf olarak nitelendiren Söke Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü Başkanı Çetin Özat ise, “Merkez Av Komisyonunun aldığı karara göre cereyana bağlamak zaten yasak. Sayın Bakanımız o söylemiyle büyük gaf yapmış. Eğer cereyana bağlanırsa bu defa Milli Parklar mühendisleri gelir ve size tarlaya ektiğiniz üründen fazla ceza yazarlar. Biz avcı olabiliriz, fakat katil değiliz. Ben 3–5 yıldan bu yana domuz zararlılarına karşı önlemlerin alınmasına dikkat çekiyorum. Fakat hiç kimse ciddiye almadı. Avcı olarak biz yanlış anlaşıldık. Herkes avlanmak için bu gerekçeyi ortaya attığımızı zannetti. Ancak gelinen noktaya baktığımızda Ege Bölgesi’nin tamamı domuzlardan dolayı büyük zararlar görüyor. Ayrıca domuz zararlılarıyla mücadele sadece belirli zamanlarda sürek avıyla olmaz. 12 ay boyunca mücadele edilmesi gerekiyor. Masa başında karar almak kolay. Bizi hayvan severler dernekleriyle karşı karşıya getiriyorlar. Şayet bu konuda ortak akıl üretilmezse çiftçimiz tarlasına ürün ekemez” dedi.  
ÖRNEK, “İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTILARINDA BU KONUYU SÜREKLİ GÜNDEME GETİRİYORUZ”
Aydın İli’nin tamamında domuz zararlıları dağ, bayır demeden tüm ürünlere zarar verirken, Aydın İli Ziraat Odaları Başkanları bu konuyu defalarca gündeme getirmiş ve sürek avının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekmişlerdi. Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, Bizlerde hayvan severiz. Bizi hiç kimse hayvan düşmanı görmesin. Üreticimizin ürününü talan eden domuzlarla mücadele şart. Daha önceki İl Koordinasyon Kurulu toplantılarında bu konuyu defalarca gündeme getirmiş ve Aydın Valimiz Sayın Mustafa Malay’a konunun hassasiyetini anlatmıştık. Fakat Hayvanseverler Derneği’nin baskısı daha ağır geldi. Artık bu domuz zararlılarıyla top yekin mücadele etmeliyiz. Domuz zararlıları sadece Aydın’da değil, Denizli’de Manisa’da, Muğla’da üreticilerimizin ürünlerine büyük zarar veriyor. Biz o bölgelerdeki Ziraat Odaları Başkanlarımızla sürekli irtibat halindeyiz. Hayvan sevfisi bir yana, çiftçimizin zararı bir yana. Bu konu enine boyuna ele alınmalı ve ortak fikirde karar kılınmalı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.