Örnek; Leasing’de KDV oranı çok

Örnek; Leasing’de KDV oranı çok

Örnek; Leasing’de KDV oranı çok

Arif Akçay
Gerçek Gazetesi
Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek, Hükümetin yeni uygulamaya başladığı finansal kiralamada (leasing) yüzde 18 KDV oranının yüksek olduğunu, Tarım sektörünü olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.
Örnek açıklamasında özetle; son yıllarda artan nüfusa karşın gıda güvenliğinin sağlanması ekilebilir alanların sınırlı olması ülkemiz tarımının dışa bağımlılığının azaltılması, uluslar arası rekabet gücünün geliştirilmesi ve verimliliğin arttırılması için sektörün teknoloji ve ekipmana ihtiyacı olduğunu belirterek, "Küresel rekabete karşı koyabilmek için makineleşme ve verimlilik çalışmalarına hız veren tarım sektöründe, leasing kuruluşları hasat dönemine denk gelen, uzun vadeli ödeme planları ve özel kampanyaları ile üreticilerimize pek çok avantajlar sağlamaktadır. Leasing sisteminde KDV oranının %1 olarak uygulanması leasingli satışları cazip hale getirmiştir. Bankacılık sistemine göre daha uzun vade, hasat dönemine denk gelen ödeme planları ve farklı leasing imkanları sunması, çiftçilerimizin leasing yolu ile özelikle traktör, biçer-döver, pamuk toplama makinası gibi yüksek değerli makine ve techizat alımlarında bu yolu tercih etmelerine neden olmuştur.
Sizlerin de bildiği gibi Türkiye'de satılan bu tür ekipmanlar için yaklaşık 40-45 bin dolar daha fazla ödemek zorunda kalacaktır. %18 KDV uygulamasından dolayı çiftçilerimiz tarafından finansal kiralama (leasing) talebi duracaktır. Yani hiç olmayacaktır.Yapılan KDV artışının tarım sektörü için önemli bir sorun teşkil etmektedir ve aynı zamanda makineleşmenin önüne geçilmiştir.
Tarım sektöründe yatırımlarının önünü büyük ölçüde tıkayacak ve tarımsal mekanizasyonun gelişmesini engelleyecek bu düzenleme en kısa zamanda iptal edilmelidir.
Bir diğer konu ise; 60'ncı Hükümetimizin yapmış olduğu açıklamaya göre DGD'nin kaldırılmasını olumlu yönde karşılıyoruz. Çünkü DGD, genelde sosyal destek olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca bu destek bazı durumlarda gerçek üreticiye değil, arazi sahibine ve çiftçilik yapmayanlara ödenmektedir.
DGD'den kiracı ve ortakçı olan çiftçilerimiz ve meyve ve sebze üreticilerimiz yeterince yararlanamamıştır. DGD kaldırıldığında ihtiyacımız olan ürünlerin üretimini teşvik etme imkanı artacaktır. Bu imkanla daha fazla ürün yeterli miktarda primle desteklenebilir. Ayrıca, son zamlarla birlikte gübre ve mazottaki fiyat artışları çiftçimizi çok zor durumda bırakmıştır. Bu durumu düzeltmek için gübre ve mazot destekleri arttırılabilir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.