Özekmekçi, “Bu yıl da çiftçimiz su sıkıntısı yaşarsa,
Özekmekçi, “Bu yıl da çiftçimiz su sıkıntısı yaşarsa, 100 bin dekar arazi bankaların eline geçer”
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Aydın’da yaz sulaması Denizli’deki Adıgüzel ile Aydın’daki Kemer Barajı’ndan bırakılan sezonun ilk sulama suyu ile başladı. Aydın’ın doğusundan batısına doğru akan Büyük Menderes Nehri de su bekleyen yüz binlerce dönüm araziye can suyu taşımaya başladı. Fakat Menderes havzasının en sonunda bulunan Söke Ovası’na baraj suları henüz ulaşmadı. Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, Kemer Barajı’ndan bırakılan suyun 28 Haziran Cumartesi, Adıgüzel Barajı’ndan bırakılan suyun da ay sonuna doğru Söke’ye ulaşacağına dikkat çekerken, tüm Aydınlı çiftçilerin hakkaniyet içerisinde kendilerine tahsis edilen suyu kullanmalarını istedi. Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı Söke tarımının büyük çöküntü yaşadığını hatırlatan Özekmekçi, “Bu yılda aynı su sıkıntısını yaşarsak olacakları düşünmek bile istemiyorum. Çünkü Söke’de bankalara borcu olmayan tek bir çiftçi dahi bulamazsınız. Bankaların kasası tarla ve ev tapularıyla dolu. Haliyle birçok çiftçimiz geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı bir bankadan kredi çekerek, diğer bankadaki borcunu erteledi. Fakat bu yıl tüm borçlarını ödemesi gerekiyor. 2007’den 2008 yılına geçerken çiftçilerimizin bankalara olan borcu 200 trilyon liranın üzerindeydi. Bu borç şimdilerde katlanmış durumda. fiayet üreticimiz kendilerine tahsis edilen suyu alamazlar ve arazilerini sulayamazlarsa, olacakları düşünmek bile istemiyorum” dedi
Tarımın içerisinde bulunduğu sıkıntının Söke ve tüm Aydın ekonomisini de kötü etkilediğini hatırlatan Özekemekçi, “Aydın geneline baktığımızda ekonominin yüzde 70’i tarıma dayalı. Hal böyle olunca da tarım sıkıntı yaşarsa, piyasalarda da yaprak kıpırdamıyor. Son 2 yıla baktığımızda da bu olumsuz tabloyu bariz bir şekilde görebiliriz. Bu nedenle barajlarımızdan bırakılan suların hakkaniyet içerisinde kullanılmasını istiyoruz. Başta Aydın Valimiz Mustafa Malay olmak üzere DSİ 21. Bölge Müdürümüz Halil İbrahim İndap’ın su dağıtımında adaletli ve eşit dağıtım sağlayacaklarına inancımız sonsuz. Biz üreticilerimiz ve diğer sulama birliklerimizin de aynı hassasiyet içerisinde olacaklarına inanıyoruz” dedi.
BÖLGE AYIRIMI
YAPILDI!
Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı Aydın ili genelinde A’dan Z’ye tüm tarım ürünlerinin zarar gördüğünü de hatırlatan Özekemekçi, “Maalesef devletimiz geçen yıl yaşanan kuraklık karşısında Aydın ilini afet kapsamı içerisine almazken, bu yıl ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklıktan dolayı o bölge afet kapsamı içerisine alınmıştır. Kuraklıkta bir afettir. Sadece deprem yâda sel baskını afet değildir. Biz geçen yıl büyük kuraklık yaşadı. fiayet Aydın ili kuraklık kapsamı içerisine alınsaydı, üreticilerimiz bankalar arsında mekik dokumayacaktı. Bu vesileyle de devletin dikkatini Aydın’a, Ege’ye çekmek istiyorum. Aydın ve Söke artık bilindiği gibi zengin bir tarım kenti değildir. İtiraf etmek gerekirse, ülkemizde en çok mağdur olan İllerin başında gelmektedir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.