Pamukta sulama yöntemleri konulu toplantı yapıldı
Pamukta sulama yöntemleri konulu toplantı yapıldı
Arif AKÇAY
Gerçek Gazetesi
WWF- Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından Bafa Gölü'nü akılcı kullanma projesi çerçevesinde Aydın Valiliği, Aydın Tarım İl Müdürlüğü, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen "Pamukta Sulama yöntemleri" konulu toplantı dün saat 14.00'den itibaren Söke Ziraat Odası konferans salonunda yapıldı.
Toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, Söke Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Söke Belediye Başkanı ve Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, Aydın Tarım İl Müdür Vekili Hasan Ünal, Aydın Tarım İl, Söke Tarım İlçe Müdürlüklerinden uzmanlar, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden uzmanlar, Söke Ziraat Odası yöneticileri ile çok sayıda çiftçi katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'mızın söylenmesiyle başlayan toplantıda ilk konuşmayı Tarım İl Müdür Vekili Hasan Ünal yaparak tarımda sulamanın önemini belirtti. Hasan Ünal konuşmasında özetle, "İlimizde tarımsal sulama için barajların su durumu ve yağışlar önem taşıyor. Yapılan ölçümlere göre ilimize ocak ayında 26 mm. şubat ayında 21 mm. Ve 5 Mart itibarıyla bu ay 6.3 mm. yağış düşmüştür. Bu sezon da geçen yıl kadar olmasa da sulama da su sıkıntısı yaşanabilir. Bu nedenle mevcut suyu iyi kullanmalıyız. Çiftçimizin de sulamada suyu bilinçli kullanmasını sağlayabilmek amacıyla bu toplantıyı ortaklaşa düzenledik. Çiftçimize faydası olacağını sanıyorum" dedi.
İkinci olarak Aydın Valisi Mustafa Malay söz alarak suyun insan ve doğa üzerindeki faydalarını anlattı. Vali Mustafa Malay konuşmasında özetle; "Su olmazsa hayat olmaz. Bu kadar değeri olan suyu israf ediyoruz. Tarımsal sulamada da vahşi sulama yöntemleriyle su kaybına ve ürün kaybına da yol açıyoruz. Bu nedenle tarımda bilimsel sulama yöntemlerini kullanmalıyız. Geçen yıl Söke Ovası'nda yaşanan su sıkıntısı bir daha yaşanmasın istiyoruz. Bu nedenle çiftçimizin eğitimine önem veriyoruz. Önümüzdeki hafta DSİ yetkilileriyle bir toplantı yapıp 2008 sulama sezonu öncesi değerlendirmelerde bulunacağız. Bölgemizin tarımsal sulaması için Çine Barajı büyük önem taşıyor, bu nedenle barajın bir an önce tamamlanabilmesi için tüm yetkililerle temaslarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı adına yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Çağrıdeniz Eryılmaz ise özetle; "Avrupa Birliği Çevre kuruluşlarının destekleriyle Türkiye çapında vakfımız bir çok proje hazırlayıp doğal hayatı koruyabilmek için hayata geçiriyor. Bafa Gölü'nün akıllı kullanımına yönelik bir proje de hazırladık. Bu projeyi hayata geçirebilmek için öncelikle tarımsal sulamada suyu bilinçli kullanmak gerektiğini düşünerek Aydın Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak bu toplantıyı düzenledik. Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı olarak biz öncelikle suya ve sulak alanlara önem veriyor, gelecek nesillere de kullanılabilir kaynaklar bırakabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu nedenle projemizi bölge insanlarıyla birlikte yürütmek istiyoruz. Ovanızda bir ufak tarlada bir de büyük tarlada iki çiftçimizle işbirliği yaparak örnek modern sulanabilir tarla oluşturup görüp öğrenmenizi sağlayacağız. Biz buraya uzun vadeli çalışmaya geldik, sorunlara çözümleri birlikte çözümler arayacağız" dedi.
Daha sonra Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ersel Yılmaz ile Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nden Zir. Yük. Müh. M. Niyazi Kıvılcım, pamukta damlama sulama yöntemlerini anlattılar.
Ziraat Bankası Söke Şube Müdürü Turgut Derya Derinsu sulamada verilen devlet desteği ve krediler hakkında bilgiler verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.