Pamukta üretim rekoru kırıldı

Pamukta üretim rekoru kırıldı

Pamukta üretim rekoru kırıldı

Gerçek Gazetesi
Aydın"da ekiliş alanı bakımından son yıllara göre yarı yarıya düşen pamuk, 2013 yılında üretimde 111 bin 990 tonla son 18 yılın rekorunu kırdı.
Aydın'da 2013 yılında 'beyaz altın' olarak tabir edilen pamukta son 18 yılın en fazla üretimi gerçekleşti. Birçok üreticinin hala vazgeçemediği pamukta dekar başına üretim de artmaya başladı. Aydın"da pamuk ekimi alanı yaklaşık 20 yıl öncesine göre yarı yarıya düşmesine rağmen; 1996 yılında 959 bin 519 dekar alandan 98 bin 530 ton pamuk hasadı yapılırken 2013 yılında 536 bin 369 dekar alandan 111 bin 990 ton pamuk üretimi gerçekleşti. Üretim maliyeti yüksek olan pamuğun fiyat istikrarının da bulunmaması üreticiyi alternatif ürünlere yöneltti. Pamuk ekim alanlarının diğer ürünlere kaymasının engellenmesi için pamuğa uygulanan prim fiyatlarının yükseltilmesini isteyen üretici girdi desteklerinin de arttırılmasını bekliyor.
Aydın'da pamuk ekim alanı 1996 yılına göre yüzde 44 azalan 2013 yılında, mısır ve yonca gibi alternatif ürünlerinin üretiminin artması da dikkat çekti. Son yıllarda alternatif ürünler ile rekabet gücü azalan ve buna bağlı olarak üretim alanları giderek azalan pamuğun yapılan destekler ile üretim alanları arttırılmaya çalışılıyor. Yeterli desteğin verilmesi durumunda üretim alanı ve verim bakımından altın yıllarına tekrar geri dönmesi beklenen pamuğun önümüzdeki yıllarda sağlanacak prim destekleri ile üreticisinin yüzünü güldürmesi hedefleniyor.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.