Seçimlere Bakış (3)

 

Yazımın üçüncü bölümünde bugün Demokrat Parti’yi değerlendireceğim, ancak bu değerlendirmeye geçmeden önce kısaca DYP-ANAP birleşme çalışmalarından bahsetmezsek, teşhiste hataya düşebiliriz.                     

Biliyorsunuz, iktidarın anti,demokratik, anti-Atatürkçü uygulamalarından ürken, ülkemizin ılımlı İslam Cumhuriyeti’ne çekilmek istendiğini gören milyonlarla ifade edilebilecek sayıda insanımız önce Ankara Tandoğan Meydanı’na, ardından İstanbul Çağlayan’a, sonra İzmir Gündoğdu meydanlarına inmiş şanlı bayrağımıza ve laik cumhuriyetimize sahip çıktıklarını gösterirlerken, siyasi partilere de “birleşin...birleşin” mesajlarını defalarca haykırmışlardı.

Bunun üzerine tabandan yükselen bu sese kulak veren CHP-DSP seçime birlikte girme kararı alırlarken DYP-ANAP arasında da aynı dalga yayılmış, adeta sağlanacak güçbirliğiyle birleşilecek DP’nin iktidara en yakın alternatif parti olabileceği bile konuşuluyordu. Ne olduysa oldu, birleşme bir türlü gerçekleşmeyince ANAP seçime bile girecek gücü kendinde bulamadı. Bu gelişmelerde Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu’nun vebalinin büyük olduğu, hatta milletvekili seçildiği AKP tarafından sağı darmadağın etmesi amacıyla bilinçli ve programlı bir şekilde tüm bunların gerçekleştiği söyleniyor. Bir zamanların iktidar partisinin uğradığı bu hezimet, bu partiye geçmişte oy verenleri de bu partiden çeşitli kademelere seçilip görev yapanları da üzüyor. Bu dağınıklık 22 Temmuz seçimlerinde DP’nin beklenilen iktidar hayallerini engelleyeceğine ancak DP’nin gösterilmek istendiği gibi baraj sorunu yaşayacağına inanmıyorum.

Anavatan Partisi İl Başkanları’nın Ankara’da yaptıkları toplantıda partili üyelerin oylarının serbest bırakılmasının da DP’ye katkısı olacaktır elbet. Şimdi gelelim Demokrat Parti Aydın Milletvekili adaylarının değerlendirilmesine...

Liste başında yıllardır DYP İlçe Başkanlığı yapan Ergüven Yakan var. Yakan Söke’de yaptığı ziyaretlerin birinde “Biz demokrasi misyonu iktidar yapmak istiyoruz, bu harekette dört dönem il başkanlığı yaptım, üç dönem milletvekili aadayı oldum, bu kez ilimi Ankara’da temsil etmek istiyorum” diyerek amaccını anlatmıştı. Yakan’in mesleği avukat, Aydın’ın tanınmış ailelerinden ve Demokrat Parti sevdalısı. Kesinlikle başarılı olabilecek bir şahsiyet olarak değerlendiriyorum.

İkinci sırada üç dönem Nazilli Belediye Başkanlığı görevini yürüten Nazilli’ye yapılan yatırımlarda, kentin serpilip gelişmesinde büyük katkıları olan, toplumsal çalışmalarıyla da Nazilli’de partiler üstü en sevilen sayılan kişisi haline gelen Esat Ergüder var.

1993 yılında ANAP’ta siyasete atılan Ergüder, 1994 yılında Nazilli Belediye Başkanı seçilmişti. 2003 yılında Mehmet Ağar’ın daveti üzerine DYP’ye katılmış, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde üçüncü kez belediye başkanı seçilen Ergüder, Genel Başkanı Ağar’ın daveti üzerine bu kez Milletvekili adayı oldu. Nazilli ve yöresindeki oyların en az yüzde ellisini toplayabilecek güçlü bir isim.

Üçüncü sırada Ziraat Yüksek Mühendisi Arif Gürdal var. Gürdal tarımla uğraşan bir aileden geliyor, ata mesleği tarımı bilinçli bir şekilde yapabilmek için Ziraat Mühendisi olmuş, bilgisini artırabilmek için eğitime devam ederek Yüksek Ziraat Mühendisi olmuş bir insan. Ayrıca üç dönemdir başarılı bir şekilde Aydın Ziraat Odası Başkanlığı görevini yürütmekte. Onun ve Söke Ziraat Odası’nın girişimleriyle Türkiye’de ilk kez il çapında Ziraat Odaları bir araya gelerek Koordinasyon Kurulu oluşturup, her ay bir Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde toplantılar yapmaya hazırlanan raporları, çiftçimizin isteklerini birer rapor halinde başta ilgili bakanlara ve siyasilere gönderilmeye başlanmıştı. Gürdal, gerçekten de ekonomisi tarıma dayalı Aydın için özellikle Söke için mecliste büyük faydaları olabilecek isimlerin başında geliyor. Hatta olası bir DP iktidarında Tarım Bakanlığı görevini bile rahatlıkla yürütebileceğine inanıyorum.

Dördüncü sırada içimizden biri Mine Nil Özgen var, Özgen genç yaşına rağmen hiç çekinmeden aktif siyasetin içinde yeralan, Söke Doğru Yol Partisi’nin adeta çöküş yaşadığı dönemlerde partisine sahip çıkarak, tekrar derlenip toplanmasını sağlayan Söke Kadın Kolları, Söke İlçe Başkanlığı görevlerinin yanısıra DYP Genel İdare Kurulu üyeliği bile yapan başarılı bir kişi. İlçemizde tanımayan, çalışmalarını takdir etmeyen yoktur herhalde.

Beşinci sırada Yılmaz Menderes var. Son olarak DYP Çine İlçe Başkanlığı görevini yürüten Menderes’te Demokratik Parti geleneğine gönül veren isimlerden, siyasetin içinde aktif olarak bulunan Çine ve yöresinde sevilen sayılan bir isim.

Tüm siyasi partilerin milletvekili aday listelerine şöyle bir baktım da Demokratik Parti bu kez gerçekten en iddialı listeyi hazırlamış diye düşündüm. Ancak 22 Temmuz seçimlerinin ne getireceği bilinmez. Yarınki yazımda Adalet ve Kalkınma Partisi’ni ve adaylarını birlikte inceleyeceğiz. Hoşçakalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar