SEÇİMLERE DAİR

12 Haziran milletvekilliği seçimlerine 73 gün kaldı. Sayılı günler çabuk geçiyor. Yarın nisan ayı geliyor. Mayıs-Haziran derken önümüze bir seçim sandığı konacak. Öyle sanıyorum ki çok farklı bir seçim atmosferi yaşayacağız. AK Parti iktidarı, iç ve dış sermaye ve büyük medya desteği ile sanki bu seçimin galibi gibi görünüyor. Ak Partililere sorarsanız, seçimde enaz % 50 oy alacaklar ve üçüncü kez iktidara gelecekler.

Doğru mu!

AK Parti yeniden iktidara gelebilir mi?

Gelirse sürpriz bir sonuç olmaz ama bilindiği gibi politika sürprizi çok sever. Hiç belli olmaz.

Burası Türkiye...

Bazen seçimin kaderi, hava raporları gibi bir gecede değişebilir. Çünkü AK Parti’nin artıları olduğu kadar eksileri de var. Bu eksiler, AK Parti’nin oyunu düşürebilir. Mesele Kürt kökenli bağımsız milletvekillerinin sayılarında meydana gelebilecek artışlar AK Parti’yi sıkıntıya sokabilir. Nitekim Sırrı Sakık’ın Aydın’dan bağımsız milletvekili adayı olacağı söyleniyor.

CHP ise 12 Haziran seçimlerine başka bir gözle bakıyor. Sanki var olmak ve olmamak gibi bir endişe içine girmişler. Bu duygu onları kamçılıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimi çok kolay alacağı inancında ve kampanyalarını bu doğrultuda yürütüyor. Seçim sonrasında hazırlanacak yeni anayasa ile Türkiye başkanlık sistemine geçecek. Başbakan kendisinden çok emin. Yeni anayasa taslağını meclisten geçiremezse “referanduma giderim” diye düşünüyor ama Türkiye’yi başkanlık sistemine götürmek oldukça zor. Çünkü başkanlık sistemi parlamenter demokrasiye uygun değil. Amerika ve Fransa dışındaki denemeler, Dünyada birçok diktatör yaratmıştır.

AK Parti’nin eksilerinden biri de CHP’nin seçime çok iyi hazırlanmasıdır. Özellikle geçtiğimiz aralık ayında yapılan olağanüstü kurultayda belirlediği ilkelerden bazıları sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı rahatsız etti. Bu gelişmeler, CHP’nin 12 Haziran seçimlerini esaslı şekilde asıldığını gösteriyor. Hazırladıkları kitapçıkta, birinci sırada yer alan “Aile Sigortası” AK Parti iktidarının yumuşak karnı haline geldi. Kitapçıkta birer spot haline getirilen bazı vaadler şöyle: Aile Sigortası gelecek, sosyal devlet güçlendirilecek ve yoksulluk tarih olacak.

AK Parti kurmayları CHP’nin bu vaadini itibarsızlaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Çünkü bu ülkede 20 milyon yoksul var. Bu açıdan Aile Sigortası, CHP’ye çok oy getirebilir.

İntibak Yasası da CHP’ye oy getirecek vaadlerden biridir. Bu yasa, yürürlüğe girdiğinde emekliler milli gelirden pay alacaklar ve diğer emekliler arasındaki dengesizlik ortadan kalkacaktır.

CHP’nin vaadlerinden diğeri de Suriye sınırındaki mayınlı araziler mayınlardan arındırılarak topraksız köylülere dağıtılmasıdır.

Üniversite harçları kalkacak vaadi de CHP’ye genç kesimden çok oy getirebilir.

Kısacası CHP’nin 12 Haziran seçimleri için yeniden düzenlediği kitapçıkta, seçmene 41 çeşit önemli mesaj veriliyor. Ayrıca özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasından tutun da, seçim barajının % 10’a düşürülmesi, özel yaşamın gizlilği ve telefon dinleyenlerden hesap sorulması gibi çok önemli vaadler... Kısacası CHP 12 Haziran seçimlerine çok iyi hazırlandığını söyleyebilirim. Bu koşullarda AK Parti iktidarı, yeniden iktidara gelmesi için en azından % 45’in üzerinde oy alması gerekir. Aksi taktirde 12 Haziran seçimlerinden koalisyonlar çıkar.

Onun için 12 Haziran seçimlerinde başlangıçta AK Parti şanslı görünse de sandıklardan sürpriz sonuçlar çıkabilir ve AK Parti iktidardan bile düşebilir.

ENFLASYON DENİLEN İLLET

Ne gariptir ki, enflasyon denilen illet, resmi rakamlara göre sürekli düşüyor ama çarşı ve pazardaki fiyat artışları bu rakamları yalanlıyor. Hemen hemen bütün mallar pahalılaşıyor. Bundan 1,5 ay önce alış veriş merkezinden 2,5 kilosunu 6,5 TL.’ye aldığım pirinç 8,90 TL.’ye, geçen yıl 10 TL. olan sakal traşı 15 TL.’ye, geçen yıl 12 TL.’ye satılan tulum peyniri günümüzde 19 TL.’ye, 700 gramı 1,5 TL. olan taze yoğurt son günlerde 2,5 TL.’ye, dana eti 28 TL, kuzu eti 30TL., pirzolası 35 TL.’ye kısacası pazar ve çarşıda aklınıza ne gelirse ıspanak. kabak, patates, soğan 2,5-3,00 TL. civarında. Dar gelirliler, nasıl geçineceğini şaşırmış durumda ve hükümet yeni yıl zamlarıyla dar gelirlerin yüzünü güldürmüyor. Sonuçta yukarıdaki % 20’lik kesimle aşağıdaki % 20’lik kesimden % 850 daha zenginleşmiş. Daha doğru bir tanımlamayla yukarıdaki kesimin geliri 8,5 kat artmış.

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI BEKLİYOR

Milletvekili adayları 12 Haziran’da yapılacak seçimleri bekliyor. Siyasi partilerden rekor düzeyde milletvekili aday adayı başvurusu yapıldı. Umut dünyası. Bazı adaylar oluk gibi para harcadı ve harcamaya da devam ediyor. Bizim Sökeli adayların öyle paraya dayalı bir tutkuları yok. Ama ildeki bütün merkezleri tek tek gezerek, kendilerini tanıtmaya önem veriyorlar.

AK Partili Milletvekili aday adayları ile MHP adaylarının kaderi, genel merkezdeki yetkililerin iki dudağı arasında. Bu yüzden sessiz bir bekleyiş var.

Sökeli MHP milletvekili aday adayları ise hafta başında son olarak ilin doğu bölgesini karış karış gezerek, kendilerini tanıtıyorlar. Aynı görüşü paylaşan insanların birbirlerini tanımaları ve kaynaşmaları ne güzel. Ancak, şu anda elde edilebilecek en iyi sonuç, milletvekili aday adaylarımızın listenin seçilebilir yerinde yer almalarıdır.

CHP ise pazar günü yapacağı ön seçimde, listeye girme şansını, partili üyelerin vereceği oylarla elde edecekler.

3 Nisan Pazar ve 12 Nisan Salı gününü iple çekiyoruz. Parti genel merkezlerinin vereceği kararlar ve sandıktan çıkacak sonuçlar ilçemize hayırlar getirsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar