Siz misiniz çiftçiye önayak olup, miting düzenleyen!
DÜZENLENEN MİTİNGLER KARfiISINDA ÜRETİCİNİN GÜR SESİNE KAYITSIZ KALAMAYAN AKP HÜKÜMETİ, DEVLET DESDEKLEMELERİNİ YÜZDE 140 ORANINDA ARTTIRDI, ANCAK BU MİTİNGLERE ÖNAYAK OLAN ÜLKE GENELİNDEKİ 780 ZİRAAT ODASI, AKP HÜKÜMETİNİN BAKIN NASIL HIfiM
Yılmaz Ölmez
(Özel Haber)
Gerçek Gazetesi
AKP Hükümeti’nin tarım politikalarını eleştirmek ve çiftçiye yönelik devlet desteklerinin yetersiz kaldığına dikkat çekmek için 2004 yılının Aralık ayında Aydın’da dev üretici mitingi düzenlenmiş ve başkent Ankara’nın dikkati çekilmişti. Ziraat Odalarının öncülüğünde düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir yanından üreticinin akın ettiği Aydın Mitingi ses getirince, 90 bin lira olan 1 kilo pamuk destekleme primi yüzde 140 oranında artış göstererek 220 bin liraya yükselmişti. Fakat 2005 yılında miting düzenlenmeyince prim miktarın da yüzde 9 oranında artış olduğu dikkat çekildi. Bunun üzerine üretici bu kez yine Ziraat Odası Başkanlarının öncülüğünde bu defa Manisa’da meydanlara çıktı ve tarımın içinde bulunduğu sıkıntıya dikkat çekti. Bu mitingin ardından da pamukta destekleme primi biranda 348 bin liraya yükseldi, diğer ürünlerde de desteklemeler arttı. AKP Hükümeti ardı ardına düzenlenen mitinglerin ardından prim oranlarını yükseltirken, çiftçinin tek sivil toplum kuruluşu olan ziraat odaları da mitinglerden zaferle çıkmanın gururunu yaşadı. Fakat 2007 yılında miting düzenlenmediği ve ne hikmetse destekleme priminin yüzde sıfır seviyesinde kaldığı, mısır ürününe verilen 20 kuruşluk destekleme priminin de 120 kuruşa çekildiği öğrenildi. Bunun üzerine de çiftçiden yine “meydanlara inelim” sesleri yükselmeye başladı. Fakat çiftçinin bu isteğine, “Hayır Miting Yok” açıklaması, Türkiye Ziraat Odları Genel Başkanı fiemsi Bayraktar’dan geldi. Önceki hafta Aydın’a gelerek bir dizi ziyaretler gerçekleştiren Bayraktar, burada Aydın İli Ziraat Odası Başkanlarıyla bir araya gelerek, Aydın tarımının istek ve sorunlarını dinledi.
Fakat bazı çiftçi ve köylülerin miting istemine kayıtsız kaldı, “Miting yok, sorunlarımızı Başbakan ve Bakanlarla bir araya gelerek masa başında çözüme ulaştıracağız” yanıtı geldi. Hâlbuki ardı ardına düzenlenen 3 mitinge de onay veren Bayraktar’ın son miting isteğine niçin karşı çıktığı kısa sürede anlaşıldı.
AKP HÜKÜMETİ, ÇİFTÇİYE ÖNAYAK OLAN ZİRAAT ODALARININ SESİNİ KESMEK İÇİN, ODALARIN TEK GELİR KAYNA⁄I OLAN ÇKS GELİRİNİ ELLERİNDEN ALDI!
Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin örnek, “Aydın, Manisa ve Ordu mitingleri büyük ses getirdi ve üreticimiz hak ettiği devlet desteklemelerini aldı. Fakat miting düzenlenmeyen yıllarda artış oranı yüzde 9 düzeyinde kaldı. Bardağı taşıran son damla da 2006 yılı ürününe ön görülen 348 bin liralık pamuk destekleme priminin 2007 ürününe de öngörülmesi oldu. Yani artış yüzde sıfırda kaldı. Bunun üzerine de çiftçilerimiz,”Miting” naraları atmaya başladı. Tabiî ki bu isteğe gerek Genel Başkanımız, gerekse biz kayıtsız kalmak zorunda kaldık. Gerçekleri açıkça ortaya koymak gerekirse, AKP Hükümetinin hışmına uğradık. Ziraat Odaları çiftçi ve köylünün tek sivil toplum kuruluşudur. Ziraat Odası Başkan ve Yöneticileri bu görevlerinden dolayı maaş almazlar. Odalarımızın tek gelir kaynağı, üreticilerimizden yıldan yıla aldığımız Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi geliridir. Dekar başına 6 YTL ücret alınır. Bu parayla da odaların personel, elektrik, su vs gibi ihtiyaçları görünür, her oda gelir düzeyine göre tarım ekipmanları alır, laboratuar oluşturur. Kısacası çiftçiden aldığını çiftçiye hizmet olarak geriye kazandırır. Aydın, Manisa ve Ordu mitinglerine tüm ülke genelindeki Ziraat Odaları önayak olmuş, otobüs ve minibüslerle üreticileri meydanlara taşımıştı. AKP Hükümeti de adeta bu mitinglerin acısını çıkarırcasına ÇKS işlemini İlçe Tarım Müdürlükleri’ne verdi, odalarımzı işlev dışı bıraktı. fiimdilerde hiçbir geliri olmayan odalarımız kapanmayla karşı karşıya kaldı, personel parasını ödeyemez duruma geldi”
AKP HÜKÜMETİ, ZİRAAT ODALARINI AKP’LEfiTİRMEK Mİ İSTEDİ?
Örnek, “Ziraat Odaları AKP Hükümeti’nin hışmına uğradı. Tek gelir kaynağımız olan belge gelirleri elimizden alınca ortada kaldık” derken, tarım camiasından ortaya atılan bir iddia ise, AKP’nin muhalif Ziraat Odası Başkanlarını saf dışı bırakmak için 2007 yılı başında yapılan Ziraat Odaları seçimlerine siyaset karıştırdığı öne sürüldü. Fakat AKP’nin bu seçimlerde başarılı olamadığı anlaşılırken, bu kez Ziraat Odası Başkanlarını kendi saşarına katmak için kulisler oluşturduğu ve bunda da kısmen başarılı olduğu dikkat çekildi. Ziraat odalarının 2007 yılı başında yaptığı seçimlerin ardından Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin, Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, Meclis Başkanı Mustafa Karababa, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Sabri Topuçar, Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Erdinç Çeliksoy, Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Cavit Yetiştirici, Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Arslan ve Çine Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bal AKP saşarına katılan Ziraat Odası Başkanları oldular. Ancak AKP saşarına katılan Ziraat Odası Başkanları, AKP’ye geçmeleri yönünde baskı görmediklerini, Hükümetle daha yakın diyalog içerisinde olmak, çiftçinin istek ve sorunlarını Milletvekili ve Bakanlara birebir anlatmak için AKP saşarına katıldıklarını söylediler.
TARIM MÜDÜRLÜKLERİ MÜHENDİSLİK OFİSİNE DÖNDÜ!
ÇKS’nin İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine devredilmesiyle Ziraat Mühendislerinin tarlaya inemediklerini ifade eden Örnek, “Tarım müdürlükleri bünyesinde görev yapan Ziraat Mühendislerimiz ve diğer personel adeta büro sekreteri gibi belge doldurmayla meşgul oldukları için tarla ve bahçeye inemiyorlar. Tarla ve bahçelerde ürünü kem denetleyecek, olası hastalıklara karşı üreticimizi kim bilgilendirecek? Maalesef Ziraat Odalarından miting intikamı almaya çalışan AKP Hükümeti bilmeden Türk tarımının geleceğini de riske atıyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.