E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Söke Belediyesi’nin gelir ve giderleri


 Söke Belediyesi’nin 2004-2007 yılları arasındaki gelir ve giderlerini faaliyet raporlarından inceledim. Başkalarının abarttığı kadar gelirleri çok güçlü olan bir belediye değiliz. Nüfus bakımından her ne kadar, Aydın İli’nin üçüncü kenti olsak ta, ne yazık ki kaynaklar ve gelirler açısından da bu olanağa sahip değiliz. Nüfuslarına göre gelir kaynakları bizden daha büyük belediyeler vardır. Bugünkü yazımda Söke Belediyesi’nin gelir kaynakları ile giderlerini inceleyeceğiz. Okurlarım arasında; ”Şimdi buna ne gerek vardı?” diyenler olacaktır. Önce bu sorunun yanıtını vermek istiyorum.
Mart 2009 ayında yerel yönetim seçimleri vardır. Bunların içinde kent sakinlerini en çok ilgilendiren belediye seçimleridir. Nedeni ise şudur; belediyeler, o kentin can damarıdır. İnsanlar, yaşam boyunca hizmeti belediyeden isterler. Belediye demek ortak paydalarda buluşan büyük bir ailedir. İnsanlar bu aile için de mutlu ve refahlı yaşamak isterler. Az katkıyla çok yararlar sağlarlar. Bu nedenle her birey belediyeye o gözle bakar. Seçimler yaklaştıkça heyecanlar da artar. Kent sakinleri; ”Bu dönem kim kazanacak? Hangi Partiler seçime katılacak? Kimler hangi partiden aday olacak ve kim kazanacak?”
Bu sorular ve söylemler altı ay önceden başlar. Her parti seçimlere hazırladığı süper adaylar ve mega projeler ile katılırlar. Seçim alanlarında çok renkli nutuklar atılır. “Biz sizlere şunları şunları yapacağız !”derlerde ne ile yapacağız asla söylemezler. Belediyelerinin güçlerini gelir ve giderlerini bilmeyen vatandaşlarımız politikacıların bu gerçek dışı nutuklarına, hayallerine inanırlar. Oysa insan ne kadar güzel projeler üretirse üretsin bunları hayata geçirmek için maddi güce yani paraya gerek vardır. Eğer mali kaynaklarınız yetersizse, bu güzel projeleri hayata geçiremezsiniz. Yani söylemlerinizle, projeleriniz ve kaynaklarınız birbirlerine uygun olacaklar. Bu denklemi kuramazsanız, yarın seçildiğinizde halkın karşısında yalanlarınız üzerinizden uçup gider ve siz gülünç bir vaziyete düşer her kesin gözü önünde çırılçıplak kalırsınız. Hani bir atasözümüz var ya; ”Ayağını yorganına göre uzat!” işte bu ata sözüne ters düşmemek için hem seçmenler ve hem de adaylar için bu yazı dizisini hazırladım. Öyle sanıyorum ki, hepimiz gerçekçi olursak daha yararlı olur ve halkımızı kandırmadan adil bir seçimi gerçekleştiririz. Çünkü yerel seçimlerde halkımız partiden daha çok başkan adayına ve onun ekibine, projelerine, konulara yaklaşımına, bu görevi yapıp veya yapamayacak deneyim ve potansiyeline bakıyor. Artık insanlarımız eskisi gibi herkesin attığı palavra taşı peşinde koşmuyor. Ağzı olan herkesin konuştuklarına da inanmıyor.
Bu yazıyı hazırlamamın ana nedeni de budur. Önce halkımıza, daha sonra da seçime katılacak adaylarımıza belediyemizin gelir ve gider kaynaklarını inceletip tanıtma olanağı vereceğiz. Hem halkımız ve hem de partilerimiz ve adayları bu gerçekleri görecek, adaylar nutuklarını, seçmenler de oylarını bu nutuklar doğrultusunda atacaklar. Bundan sonra ağzı olan istediği gibi konuşamayacak, meydanlarda zangır zungur gürlayip esip yağamayacak. Böyle adaylara halkımız şunu soracak; “Bütün bunları ne ile yapacaksın?” İşte bunu söylemek için de seçmenlerin bu bilgilere ihtiyacı vardır. Gerçek Gazetesi olarak, halkımıza hep gerçek haber ve bilgileri vermeyi ilke edindik. Hiç bir partiyi ve adayı hedef almadan, taraf tutmadan doğruları resmi rakamlarla açıklayarak halkımıza anlatacağız. Bu basın olarak bizim görevimizdir. Bu görevi de kamu adına yapıyoruz. Amacımız herkese destek olmak, bilgilendirmektir.
Yazımız iki bölümden oluşuyor:
1. BÖLÜM: Söke Belediyesi’nin gelir ve Giderleri.
2. BÖLÜM: Söke Belediyesi’nin icraatları. İcraatları bölümünde daha çok yatırımlar ve kazanımlar üzerinde duracağız. Elbetteki beş yıllık icraatların hepsini buradan vermek gibi bir olanağımız yoktur. İcraatların hepsine ait detaylı bilgiler faaliyet raporlarında ve her görev biriminde vardır. Gidip oradan edineceğiniz gibi merak ettiğiniz konuları yerinde ve zamanında bize yazarak yanıtını yazımız içinde alabilirsiniz.
Bu yazıdan önce,”SÖKE NAZIM PLANI” nını da bu sütunlardan size sunmuş, bir çok okuyucumu memnun etmiştim. Öyle sanıyorum ki bu yazı dizisi de merakla okunacak ve halkımıza yararlı olacaktır. Bizde yararlı olsun diye yazıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar