ABDULLAH ZİYA KABAK

ABDULLAH ZİYA KABAK

SÖKE DEYİNCE


Söke, Aydın ilinin batısında yer alan ovası ile ünlü bir kenttir. Zenginliğini ovasından almaktadır. Büyük Menderes, tarih öncesinden beri can vermektedir. Bu yüzden ekonomisi tarıma bağlıdır.
Ancak dışarıdan bakıldığında Söke çok zengin bir kenttir. Ama gerçek bu değildir. Zengin kesimin yaptıkları okullara bakarak Söke’ye zengin denemez. Çünkü ilçemizde servet dağılımında bir dengesizlik var. Ancak bu yapı fakirliği de beraberinde getiriyor. İlçemiz 1980’lere kadar göç alırdı. 25-30 yıldır göç verir oldu. Hali vakti yerinde olanlar çocuk okutma bahanesiyle büyük kentlere göçtüler. Orta halliler ise Kuşadası’nı mesken seçti. Bu yüzden Söke’nin nüfusu artmıyor, azalıyor. Birçok vatandaşın gözü büyük kentlerde.
Söke’de kent yaşamı yok, ama gidenler Söke’nin kentsel gelişimini tamamen durduruyor. Çünkü Söke, eşrafını sürekli kaybediyor. Gelirler kent dışına çıkıyor. Yatırımlar sanayiye akmıyor. Bu nasıl bir tezattır ki, son yıllarda Söke hep kaybeden bir kent oldu. Hükümetin yanlış ekonomik tercihlerinden tarım kesimi sürekli zarar eden bir sektör durumuna geldi. İcra Dairesi bundan 10 yıl önce 1 iken, günümüzde 3 tane oldu. 3 tane İcra Dairesi kalkınmışlığın işareti olamaz. Son yıllarda Söke’de yüzlerce arazi el değiştirmiştir. Bunun nedenini birilerine sormak gerekir.
KENTTE SİT ALANLARI
Söke, Kemalpaşa Mahallesini restore etmede çok geç kalmıştır. Mahalle neredeyse viraneye dönüştü. Sanki birileri Söke’nin gelişmesinin önüne set çekti. Şu sırada kimse taş taş üstüne koyamıyor. Tarafıma iletilen bilgilere göre mahallenin restorasyonu için izin çıkmış. Ama çalışmalar ne zaman başlayacak veya hangi kaynakla mahalle restore edilecek?
Kemal Paşa Mahallesinin önündeki dere de bölgeye ayrı bir çirkinlik veriyor. Her seçim döneminde birileri ortaya çıkar ve çayın ıslahından söz eder ve süslü maketlerle insanların gözleri boyanır. Ancak seçimden sonra hiç kimse Söke Çayı’nın adını ağzına almaz. Çünkü çayın görüntüsü insanın moralini bozuyor. “Söke bir yaşam merkezidir” diyenler var. Dedikleri doğruysa Söke Çayında neden kapkara pislik akıyor? İlçemizi ilk defa ziyaret eden yabancılar, bu manzarayı gördüklerinden şaşkınlıktan söyleyecek söz bulamıyor. Gelenler şehre girişteki binalara baktıklarında modern bir kente geldiklerini sanarlar. Ama gerçek bu değil. Söke gerçekten bakımsız ve pis bir kent haline gelmiştir. Sözde Söke’miz bir turizm kentidir. Trafik karmaşası ayrı bir sorundur. Araçların gelişi güzel park edilişleri Söke’nin görülmek istemeyen çirkin yüzüdür. Sorunumuz yalnız trafik olsa iyi de, değil. Sayılamayacak kadar çözüm bekleyen sorunlarımız var. Bunlar kalkınmaya giden yolduki sancılardır.
Söke zincirlerini kırmadan kalkınmanın yolunu aralayamaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar