Söke Ovası’nın sulama sorunu Bakan Eroğlu’na anlatıldı
Kaymakam Celil Ateşoğlu Başkanlığında, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık ile Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek'ten oluşan heyet, Söke Ovası’nın sulama sorununu pazar günü Aydın'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na ve ilg
Arif AKÇAY
Gerçek Gazetesi
Kaymakam Celil Ateşoğlu Başkanlığında, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık ile Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek'ten oluşan heyet, Söke Ovası’nın sulama sorununu pazar günü Aydın'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na ve ilgili daire genel müdürlerine, anlattılar.
Aydın'da Bakan ile yapılan toplantıda Söke Heyetini temsilen konuşan Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık Söke Ovası'nın sulama sorunu hakkında şunları özetle; "Çine Barajı'nın 2008 yılında devletimizin bütün imkanları seferber edilerek bitirilmesi Söke için en önemli önceliktir. Bu yargıya tamamen ekonomik kayıplar göz önünde tutularak varılmıştır. Çine Barajı'nın tamamlanmamasının yarattığı sorunlar bugünkü şartlarda makroekonomik olarak ve mikro ekonomik olarak devletimize, çiftçilerimize, tüccar ve sanayicimize daha çok zarar vermektedir. Barajın 2009 yılında su tutulacak hale getirilmesi hedeşenmelidir. İkizdere Barajı'nın bitirilmesi için gerekli olan para 20 Milyon YTL.'dir. Tamamlama ve köylülerin tahliyesi için bu miktar yeterlidir. Bu sayede 2009 yılında 50 milyon m3 su tutma imkanı sağlanmış olacaktır. Her ne kadar İkizdere Barajı içme suyu amacıyla kullanılacaksa da zor zamanda, geçici olarak Söke Ovası'nın rahatlamasına büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Menderesin ağzı ve ana tahliye kanalının ağzı "şişme savak" türü bir yöntemle kapatılmalıdır. Bu sayede suyun kıt olduğu zamanlarda, kanallar ve azmaklarda suyu stoklama imkanı yaratılmış olacaktır, yatakta su olmadığı zaman, deniz suyunun 20 km.'ye varan ölçüde içeri girmesine engel olunarak, Söke Ovası'nda tuzlulaşmanın önüne geçilmiş olunacaktır. Son olarak ta, Aydın'da ekilebilir ve sulanabilir arazi büyüklüğü bakımından Söke %30 oranında paya sahipken, dağıtılan su miktarında ise ancak %19 oranında yararlandırılmaktadır. Özellikle Söke açısından suyun adil ve zamanında dağıtımı hususunda DSİ Bölge Müdürlüğümüzün daha hassas olması gerekmektedir. Söke Ovası'nın suyun en sonunda olduğu ve az su isteyen pamuk tarımına mahkum olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Söke'nin sadece pamukta kaybı 2007 yılında 62 Milyon YTL.dir. Söke mağdurdur, mağduriyet alınacak tedbirlerle giderilmelidir" dedi.
Pazar günü Bakan Eroğlu'nun programının yoğun olması nedeniyle uzun uzun görüşme fırsatı bulamadıklarını söyleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek ise, "sıkıntılarımızı Bakanımız sayın Veysel Eroğlu'na dolaylı yollardan ilettik, kendisi DSİ 21. Bölge Müdürlüğü yaptığı için bölgemizi ve Söke'yi tanıyor, sıkıntılarımızı biliyor biz bir kez daha hatırlattık" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.