Sökeli çiftçilere 361 bin YTL kuraklık zararı ödenecek
Söke Ovası'nda kuraklıktan zarar gören çiftçilere 361 bin YTL kuraklık primi ödenecek.
Gerçek Gazetesi
Söke Ovası'nda kuraklıktan zarar gören çiftçilere 361 bin YTL kuraklık primi ödenecek.
Geçtiğimiz yıl kuraklığa bağlı olarak Büyük Menderes Nehri'nden sağlanan suyla ürünlerini yeterince sulayamayan pamuk üreticisine 361 Bin YTL zarar desteği geliyor.
Geçen yıl sulama birliklerinden yeterince su alamadıkları için yol kapatma eylemine kadar varacak şekilde tepkilerini gösteren Sökeli çiftçiler, belirlenen kuraklık tespiti için ödenecek rakamı yeterli bulmadı.
İlçede pamuk üreten 990 çiftçinin İlçe Tarım Müdürlüğüne başvurarak zararlarının karşılanmasını talep etmesinin ardından zarar tespit komisyonun raporları doğrultusunda başvuru yapan üreticilerden 135'inin talebi kabul gördü.
İlçe Tarım Müdürlüğü raporuna göre tespit edilen 135 üreticiye 361 bin YTL ödenmesi kararlaştırıldı.
Söke İlçe Tarım Müdür Vekili Alper Eyiol, hasar tespit çalışmalarında belde, köy ve merkez mahallesi muhtarlarının yanı sıra çiftçi malları koruma başkanlığının görüşlerinden de yararlanıldığını söyleyerek, ''2090 sayılı Afet Kanunu^'na göre Söke merkez, belde ve 17 köyümüzde komisyonumuzca yapılan çalışmalar sonunda 990 üreticimizin talepleri değerlendirildi.Ancak mevcut afet yasasına göre zarar gören çiftçimizin beyan ettikleri toplam tarımsal değerinin mal beyanına göre yüzde 40 ve üzerinde bir zarara uğraması dikkate alınmaktadır'' dedi.
Eyiol, 2007 yılındaki kuraklıktan en çok Sarıkemer, Tuzburgazı, Atburgazı ve Doğanbey köylerinin etkilendiğini söyledi.
Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, 2007 yılında yaşanan kuraklığın Söke Ovasına ve Söke'ye en az 200 milyon YTL zarara yol açtığını belirtirken, Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek ise geçen yıl yaşanan kuraklığa bağlı olarak sıkıntıları her fırsatta dile getirmeye çalıştıklarını ifade etti.
(A.A.)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.