E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

SÜLEYMAN TOYRAN'IN MEGA PROJELERİ

 

Eski Ticaret Odası Başkanı Sayın Süleyman Toyran, CHP' den Söke Belediye Başkanı aday adayı olarak, Sökelilerle bir tanışma ve dayanışma gezilerine başladı. Sağ olsun, var olsun, beni de ziyaret etti. Kısa süren bir sohbette gazetecinin soracağı bazı sorular olur. Ben de sordum:

- Süleyman Bey, sizi Söke halkı tanıyor ve sizden bir şeyler bekliyor. Çünkü Ticaret Odası Başkanlığı döneminizde Söke'ye ADÜ yoluyla dev eserler kazandırdınız. Bu eserleri ortaya koyarken, Kaymakamlık, Söke Belediyesi, Esnaf Odaları, Sivil Toplum Örgütleri ile yapmış olduğunuz koordineli temas ve çalışmalar sonuç vermiş bu  motivasyon sonucu dev boyutlu iki fakülte ortaya konmuştur. Bu dev eserlerin hayata geçirilmesinde emeğiniz çoktur. Şimdi CHP' den Söke Belediyesi Başkan aday adayı olarak adınızdan söz ediliyor. Temennimiz, CHP sizinle bu dönemde de belediyeyi yoluna devam ettirir. Söke'de deneyimli, çalışkan bir insan olarak elbette ki Söke'nin temel sorunlarını biliyorsunuz. Daha kesin adaylığınız belli değil ama, hazır sizi bulmuşken bir kaç mega projenizi öğrenmek isterim.

Sayın Toyran için bu soru erken oldu ama, yine de özet olarak bazı ümit verici sözler söyledi. İşte ilk sözleri, inşallah gerçek olurda Söke Tarihini yazanlar, bu makale ile bizi anarlar.

- Hocam, bize görev verilirse biz konuya bir bütün olarak bakacağız. Elbette şimdiye kadar Söke için bir çok şey yapıldı. Yapanlara teşekkür eder saygılar sunarız. Görev verildiği taktirde projelerimizi daha detaylandırarak sayın halkımıza arz edeceğiz. Ama şu anda ister ben olayım, ister başka arkadaşlarım olsun şu dört mega projeyi Söke'ye hep birlikte kazandırmak zorundayız. Bu Mega Projeler kısaca özet olarak şunlardır:     

1- Karina Liman Projesi: Tarihte Büyük Menderes Havzası aşağı çığırı ve kıyıları denizcilik yolu nedeniyle çok zengin bir ekonomiye sahipti. Çağının ve bölgenin en büyük kenti olan Miletos'un  o yıllarda bile dört işlek limanı vardı. Bu limanların varlığı bu kıyıların Anadolu Hinterlantına ne kadar uygun olduğunun bir göstergesidir. Üç bin yıl bu limanlar ve deniz nakliyatı nedeni ile bölge refah içinde yaşamıştır. Büyük Menderes Irmağı Miletos Körfezi'ni doldurduktan sonra da, bu limanın yerini Karina Limanı alarak, bin yıl kadar bir süre Bizansa, Beyliklere ve Osmanlıya bu liman hizmet etmiştir. Bugün Ege Bölgesi'nin ihracat ve ithalat hacmi çok büyük olmasına rağmen tek limanı vardır. Bu liman İzmir merkezinde kaldığı için bugünkü ihtiyaca yeteri kadar cevap verememektedir. Karina'ya yapılacak liman, kısa bir ekle hem demiryolu ağına ve hemde Oto yollara bağlana bilir. Bu proje Avrupa'yı Deniz ve demir yolu üzerinden Avrasya'nın kalbi olan Orta Asya'ya bağlayacaktır. Dünya üzerindeki en kısa yol olacaktır. Bu proje, Söke, Aydın, Nazilli ve Denizli için dev bir yatırım kaynağı olacaktır. Bu dört kent, belediyelerinin katkıları ile yapılarak bölgeye canlı bir ekonomik katkı yapacak, yörede sanayi ve ticaret ile  hizmet sektörü artacaktır. Görev verildiği taktirde bu proje Söke halkına detaylı olarak anlatılacaktır.

2- Organize Sanayi projesi Tamamlanarak hizmete açılacaktır. Kaç yıldır bu proje amaca uygun olarak alt yapısı yapılıp hizmete açılmadı. Bunun gecikmesinden Söke zarar görmüştür ve yapılmadığı taktirde de Söke zarar etmeye devam edecektir.

3- Büyük Menderes Sulak alanları, Bafa Gölü, Latmos Körfezi ve dağları, Prien gibi turistik değerlerimiz olmasına rağmen  Söke turizmden yeteri kadar pay alarak yararlanamıyor. Göreve gelirsek Söke'deki turizm potansiyelini yükselterek alternatif turizm uygulamaları ile Söke halkını bu ranttan faydalandıracak projeleri hayata geçireceğiz.

4- Bölgemizde kollektif çalışma alışkanlığı yoktur. Bu uygulama Metin Çelikez döneminde başlatılarak, Söktaş gibi bir dev eser ortaya konmuştur. Ticaret Odası Başkanlığı dönemimde edindiğim bu konudaki bilgi birikimini bu mevduat yatırımları ile büyük şirketlere dönüştürme çalışmalarına ağırlık vereceğim. Bu dalda halkımızla ortak üniteler ve projeler üreterek, küçük mevduatlardan dev yatırımlar yaratmaya çaba harcayacağız. Bunları yaparken, belediyece yapılacak olan rutin işler ve hizmetleri de doruk seviyede devam ettireceğim. Bütün sıkıntım, görevin verilip verilmemesinden kaynaklanmaktadır. Görev verilir de Sayın Söke Halkıda bizi bu göreve oyları ile getirirse Söke için yapacağımız çok hayırlı kalkınma hamleleri başlayacaktır. Allahtan yardım halkımdan taktir istemekten başka şuan için yapacağımız bir şey yoktur.

Değerli okuyucularım, Süleyman Bey yaptığımız kısa söyleşiden doğan bu yazıyı sizlere sunuyoruz. Demokraside insanlar ve projeler ortaya konarak, halka tanıtılır ve halkımız bunları değerlendirerek oyunu kullanır. Aday adayları henüz arayış içinde oldukları için bir şeyler yazmak için henüz erkendir. Adaylara ve partilere aynı seviyede yakınlıktayım. Bana gelerek, proje ve görüşlerini anlatan adaylarımızın tanıtımlarını, kırk yıldan beri olduğu gibi yine tanıtmaya devam edeceğiz. Herkesin bir görüşü ve bir amacı vardır. Biz bu görüşe ve amaca saygı duyarız. Allah hepsine yardımcı olsun ve Söke halkına hayırlı olanı nasip etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar