Tanman: tarımda fark ödemesi uygulanması başlamalı

Tanman: tarımda fark ödemesi uygulanması başlamalı

Tanman: tarımda fark ödemesi uygulanması başlamalı

Arif AKÇAY
Gerçek Gazetesi
TBMM'den 18 Nisan 2006 tarihinde geçen Tarım Kanunu'nda yer alan, arz açığı olan ürün yetiştiricilerini destekleyecek fark ödeme uygulaması, yönetmeliğin çıkmaması nedeniyle askıda kaldı.
Uygulama şu anki durumda pamuk, ayçiçeği, soya fasulyesi ve diğer yağlı bitkileri kapsıyor. Fark Uygulaması'nın Tarım Kanunu'na girmesi için büyük çaba gösterdiklerini belirten Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Dr. Hulusi Tanman, uygulamanın hayata geçirilmermesi durumunda kanunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Fark ödeme sistemi ile maliyetin bir miktarının devlet tarafından üstlenileceğini belirten Tanman, "bu uygulamayla devletin de elini taşın altına koyması sağlanacaktı. Maliyet fiyatı ile Pazar fiyatı arasındaki farkın üreticilere prim olarak ödenmesini öngören bu maddeyle devletin maliyetleri arttırması sınırlandırılmış olacaktı. Devlet bunu kabuletti ama uygulamıyor.
fiimdi de yeni bir çalışma içine giriyor. Bu çalışmaya göre Türkiye'nin ortalama pamuk verimi dekara 400 kilo kabul edilip destekleme bunun üzerinden verilecek. Bu uygulama daha fazla üretene, çalışana cezalandırma olacak. Bu uygulama Türkiye'nin daha fazla pamuk ithal edeceği anlamına gelir. Türkiye devletinin artık pamuk üretip üretmeyeceğine karar vermesi lazım. Üretimi 400 kilo ile sınırlamak, bence şizofrenik bir uygulama. Geçen yıl Ege'de üretim yüzde 50 düştü. Üretici üretim yapamaz hale geldi. Böyle giderse borçlu olan üretici daha da borçlanacak. Prim konusunda hala belirsizlik var. Primin en az 50 YKr. olması lazım. Aksi taktirde üretimin devam etmesi mümkün olmayacak" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.