Tarım İl Müdürlüğü’nden üreticilere proje uyarısı
Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi’ne (KKYDP) ilişkin tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından, 2006-2010 yılları arasında yürütülecek olan “Ulusal Tarım Stratejisi” programı kapsamında Aydı
Gerçek Gazetesi
Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi’ne (KKYDP) ilişkin tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından, 2006-2010 yılları arasında yürütülecek olan “Ulusal Tarım Stratejisi” programı kapsamında Aydın’daki çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Üreticilere kırsal alanlarda yapacakları öz sermayeye dayalı projeli yatırımları için 81 ilde desteklerin verileceğini duyuran Öztürk; kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ürünlerinin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlanması konularındaki yatırımların teşvik edilmesinin amaçlandığını belirtti.
KKYDP kapsamındaki uygulamalarda katılımcılığın esas olduğuna dikkat çeken Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk; programın kırsal alanda yaşayan ve faaliyet gösteren bireylerin katılımcılığını geliştirmek, gelir ve sosyal düzeylerinin iyileştirilmesini sağlamak ve alt yapının geliştirmesine katkıda bulunmak için uygulandığını söyledi. Bunanla birlikte kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulmasının da hedeşendiğini belirten Öztürk, “Yürütülmekte olan çalışmaların artırılması, temel kamu hizmetlerinin düzeyinin yükseltilmesi ve hizmetlere erişimin artırılması amaçlanıyor. 2008 yılında bireysel ve grup olarak tarımsal ürünlerin depolanması, işlenmesi, paketlenmesi ile jeotermal, güneş, rüzgar ve benzeri enerji kaynaklarının kullanıldığı sera projeleri desteklenecek. Ayrıca program kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmekte. Bu yıl kırsal alandaki mevcut altyapı tesislerine yönelik yatırım teklişeri proje konusu ‘Basınçlı Sulama Sistemi Tesisi’ olarak belirlendi. Yatırım projeleri başvuruları kabul edilen proje sahipleri ile il müdürlükleri arasında hibe sözleşmesinin imzalanmasından sonra en fazla 18 ayda tamamlanması gerekiyor. Küçük ölçekli iş alanlarında faaliyet gösteren kişiler, Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemi ve diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olmaları halinde, hibe imkanından faydalanmak için müracaatta bulunabilirler” dedi.
Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen ekonomik faaliyetlere yönelik proje başvurularına verilecek olan toplam hibe tutarının bireysel başvurular için 50 bin YTL ve gruplar için 250 bin YTL’yi geçemediğine değinen Sadettin Öztürk, hibeye esas olan proje toplam tutarının bireysel başvurularda 100 bin YTL ve grup başvurularında 500 bin YTL’yi geçmediği takdirde proje tutarının yüzde 50’sinin hibe yolu ile destekleneceğini kaydetti. Hibeye esas tutarının 500 bin YTL’yi aşması halinde artan kısmın proje sahiplerince finanse edilmesi ve yatırım süresi içinde tamamlanması gerektiğine işaret eden Öztürk, Bu durumun ilgilisi tarafından başvuru ile beraber taahhüt edilmesi şarttır. Uygun olan ve kabul edilen altyapı tesislerine yönelik yatırımlarda toplam hibe miktarının 375 bin YTL’yi geçemez. Toplam tutarının 500 bin YTL’yi aşması halinde Katma Değer Vergisi dahil olan toplam tutarın yüzde 75’ine hibe desteği sağlanır. Bu durumda da proje sahiplerinin taahhüdü şarttır. Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan proje teklişerinin en geç 28 Temmuz 2008 tarihi mesai saati bitimine kadar Aydın Tarım İl Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekiyor. Bununla birlikte, sadece istenilen koşullara uygun ve yeterlilik kriterlerini sağlayan projelerin destekleneceği bilinmelidir” diye konuştu.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.