Temizlik

Yüce dinimizin biz Müslümanlığa, dolayısıyla bütün insanlığa emrettiği güzel bir söz.”Temizlik İmândan Gelir.”

       Her derdin başı temizliktir.

        Her işin başlangıcı da temizliktir.

        Sıhhatli olmak temizlikle başlar.

       Temizlik. Hayatta kalabilmek için tutulacak birinci dal. Bu dal kırılınca dertler ardı arkasına sıralanır gelir.

       Kişi temizliğe önce kendisinden başlamalıdır. Nasıl her gün uykusundan uyanır uyanmaz elini sabunlayıp, yüzünü itina ile yıkıyorsa,nasıl dişlerini fırçalamayı alışkanlık haline getirmişse,ve nasıl evdeki insanlarından her gün temiz ve ütülü elbiseler istiyorsa;çevre de kendisinden aynı beklentileri istiyordur. Herkes bunun bilincinde olmalıdır.

      Yere bir şeyler atıldığında,”ne olur sanki” deyip geçmenin geleceği karartan bir düşman olduğu bilinmelidir.

      Heler hele atılan bir sigara izmaritinin 690 ton suyu zehirlediği daha iyi bilinmelidir.

Bir tükürüğün en az 200 kişiye hastalık bulaştırdığı da çok iyi bilmelidir.

     Cadde kenarlarında, sokak aralarında bulunan çöp toplama bidonlarının kaldırılmasının faydalı olunacağı kanaatindeyim. Cadde ve sokaklara konulan bidonlar çevre kirliliği yaratmaktadır. Görüntü bozmaktadır. Hele mahalle içlerindeki bu çöp saklayıcılar başıboş kedi ve köpeklerin barınma yeri olmaktadır. Yazın yaydığı koku ve karasinek yuvaları da cabası. Toplumda topluca yaşıyorsak, kapımızın önünü temizlediğimiz gibi sokak ve caddelerimizi de temiz tutmak en öncelikli görevimiz olmalıdır. Her ev kendi çöpünü saklayabilmelidir. Bu görev öncelikle evlerin olmalıdır. Belediye ise mahalleleri belirli günlere bölüp, ev artıklarını çöp torbaları ile teslim almalıdır.Bu işe de gece sabaha karşı başlanmalı ve mesai başlangıcına kadar bitirilmelidir.

       Büyük şehirlerde bu uygulamalar başlatılmıştır. Neden küçük yerlerde de başlamasın. Bir hafta Ankara’da kaldığım süre içerisinde, evde poşetlediğim ev artığını sokakta atabilecek bir çöp toplama bidonu bulamadım. Elimde sallayarak götürdüğüm bu poşeti ancak büyük kütüphanenin çöp saklama yerine atabildim.

       Sonradan öğrendim ki, ev artıkları gece vakitlerinde toplanıyormuş. Ne kadar doğru bir uygulama ki, eski kirli Ankara sokaklarından eser kalmamış.

       Bu çöp toplama işlemini AB ülkeleri çoktan halletmişlerdir. Her çok katlı binanın belirli yerine (içine) çöp toplama kaplarının konulması mecburi tutulmuştur. Dahası, çöplerin çöp torbalarına konulması mecburidir. Evlerin bu uygulamayı yapmaması ise büyük suçtur. Toplum sağlığını tehlikeye attığı için cezai işleme tabi tutulur. Evlerin bahçelerinde, dışarıdan görünür yerlerde çöp toplama kapları görülmez. Ayrıca yemek artıkları,geri dönüşecek atıklar ayrı, ayrı torbalanarak saklanır.Karışık torbalar belediye yetkilileri tarafından alınmaz.Bir dahaki çöp alım gününe kadar caza olarak bırakılır.

       Büyük şehirlerde yapılan bu uygulamalar kişilere de büyük sorumluluklar yüklemekte olduğunu gördüm. Sanayi kesimleri dışında cadde ve sokaklara çöp atanların, yerlere tükürenlerin ayıplandığı, bir daha yapılmaması için ihtar edildiğini gördüm.Demek ki büyük kentlerde tertip,düzen ve temizlik sorumlulukları tam yerleşmeye başlamış.Neden küçük kentlerde de olmasın.Artık her şeyi devletten beklemenin,yerel yönetimlerden beklemenin zamanı geçmiştir.Temiz olmak,temizliğe önem vermek, her ferdin,sivil toplum örgütlerinin başlıca bir görevi olmalıdır.

        Dünyanın iyice ihtiyarlaştığı şu zamanlarda insanlar birbirlerine daha çok muhtaç olmalıdır. Nasıl dünya güzellikleri biz insanların eller ile yok olmaya başladıysa, nasıl tabiatın dengesi olan hayvan nesilleri gün be gün azaltılmaya başlandıysa, insan nesli de artık azalmaya başlamamıştır. Her gün yeni, yeni hastalıkların peydahladığı, çaresi bulunamayan dertlerin insanlar üzerine ağ ördüğü bu günlerin kıymetini bilmemiz gerekiyor.

        İşin doğrusu, pislik hastalığı, hastalık işsizliği, işsizlik ahlâksızlığı, ahlâksızlık kavgayı, kavga da bölünmeyi getirir. Bölünme ise yok olmanın ön belirtisidir.

      “ Antalya'nın Alanya ilçesinde yere izmarit attığı belirlenen 2 kişiye 124'er YTL ceza verildi. Alanya Belediye Encümeni toplantısında 19 ayrı noktadaki güvenlik kameralarınca çekilen görüntüler değerlendirildi. Araç camından sigara izmariti attığı belirlenen 2 kişiye 124'er YTL ceza verildi.” Sabah Gazetesi,28.01.2006 

        Sağlıklı bir yaşam, temiz bir toplum, temiz bir kent, temiz bir ülke dileklerimle

Önceki ve Sonraki Yazılar