TİCARET ODASI SEÇİMLERİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

 

Söke Ticaret Odası seçimlerinde çıkan sonuçlar, bazılarına göre normal, bazılarına göre ise sürprizdi. Özellikle yedi ve üç numaralı sandıklarda hiç akla gelmeyen sonuçlar alındı. Diğer sandıklarda da, “Bir daha sefere biz geliyoruz” şeklinde sinyaller vardı. Mesela Süleyman Toyran’dan sonra başkan adaylığına hazırlanan Reşat Anya, bir oy daha az alsaydı, yönetimden düşüyordu. Yönetim Kurulu Üyesi Derman Erol ve Hülya Suyolcu ise yönetimden düştü.

Ticaret Odası’nın 1387 üyesi var. Kullanılan oy ise 527. Rakamları gördünüz... 527 kişi oy kullanmış, oy kullanmayanların sayısı 860. Oy kullanma yüzdesi %26.3. Oda üyelerinin dört yılda bir yapılan seçimlere ilgi göstermemesinin nedenini arştırmak lazım. Üyeler mensubu bulunduğu kuruluşun seçimlerine niye katılmaz? Ama her yerde konuşur veya yönetimi eleştirir. Biz toplum olarak oldum olası hep böyleyiz. Genel seçimlerde de sandık başına gitmekten çok zaman kendimizi alıkoyuyoruz.

Haksız mıyım? Ticaret Odası’nın 1387 üyesi var. Ama bir de bakıyoruz ki oy kullananların sayısı 527...

Acaba oy kullananların sayısı artsa sonuç farklı çıkar mı? Belli olmaz; çıkabilir veya çıkmayabilir. Ama ne olursa olsun üyeler sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Mesela 7. sandıkta Metin Sakalar ve grubu sayesinde 146 üye oy kullanmış. 3. ve 1. sandıkta da daha fazla oy kullanılmış. Mevcut yönetimin bu sandıklarda iki üyesini kaybettiğini görüyoruz.

Bu sandıklarda oy kullanan gençler kapı kapı dolaşarak, üyelerden oy istediler. Diğer sandıklarda da aynı çalışma yapılsaydı ne olurdu? Herhalde çok şey olurdu.

Süleyman Toyran Yönetiminin iş başına gelişinden günümüze 12 yıl geçti. Bir önceki Halil Özşarlak Yönetimi ise 25 yıl görevde kaldı. 2001 yılında yapılan Ticaret Odası seçimlerinde Süleyman Toyran ve ekibi, seçim çalışmaları sırasında yönetimin gençlere hiç şans tanımadığı gerekçesiyle üyelerden oy istemişlerdi. Cumartesi günü aynı şikayetleri, Ticaret Odası Yönetimine talip olan yeni kuşak gençler yaptı. Demek ki, dört yıl sonra Ticaret Odası yönetiminde büyük değişiklikler olacağını bugünden söyleyebilirim.

YÖNETİM EFKAR

DAĞITTI

Ticaret Odası’nın Belediye Tesisleri’nde verdiği yemek görülmeye değerdi. Yemeğin ilk saatlerinde yüzler asıktı. Ancak alkol duvarı aşılınca, yüzler gülmeye başladı. Bir oyla yönetim kurulunda zar zor tutunabilen Reşat Anya, basın mensuplarının bulunduğu masada sessiz sedasız oturdu. Ancak sonraları açıldı da yüzü gülmeye başladı. Yemeğin en renkli siması Kasım Üzüm’dü. Yemekte herkese sevgi ve saygı dağıttı. Elimi öptü...mevcut yönetimin zaaflarını bir bir anlattı. “Biz yönetime gelirken üyelerimize söylediğimiz sözleri unuttuk” dedi. Yani zaaflarımız dediği konu, gençlere fırsat tanınmamasıydı.

Meclis Başkanı Behlül Er’in seçimler öncesinde yönetimi uyardığı ve çıkacak sonuçları önceden tahmin ettiği ortaya çıktı. Ama ona kimse inanmamış. Rakı dubleleri arka arkaya devrilirken, herkes Behlül Er’e hak vermeye başladı. Ama ne çare iş işten geçmiş, tren kaçmıştı.

Yemeğin en gülen siması Süleyman Toyran’dı. Yüzünden tebessüm hiç eksik olmadı. Bol bol güldü. Neşe dağıttı. “Bu benim son seçimim” der gibi bir hali vardı.

Belli mi olur... Kaderinde varsa, beş-altı ay sonra belediye başkan adayı oluvermiş. Toyran, Belediye Başkanı da seçilebilir.

Peki Kasım Üzüm’ün geleceğinde neler var? Gençler desteklerse Kasım Üzüm’den iyi bir Ticaret Odası Başkanı olur.

Kader yazmışsa tabii.

Önceki ve Sonraki Yazılar