Toyran, “Ekmek zammı kaçınılmazdı”
- Verilen fiyat günlük fiyat değildir, en az yılbaşına kadar geçerli olacak… İsteyen aynı gramdaki ekmeği ucuz da satabilir
- Verilen fiyat günlük fiyat değildir, en az yılbaşına kadar geçerli olacak… ‹steyen aynı gramdaki ekmeği ucuz da satabilir
Arif AKÇAY
Gerçek Gazetesi
Cumartesi günü Söke’de uygulanmaya başlanılan ekmek zammına vatandaşlardan ve sivil toplum kuruluşlarından tepkiler yükselmeye başlarken, Söke Ticaret Odası Başkanı Süleyman Toyran, dün bir basın toplantısı düzenleyerek, maliyet fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle ekmekte zammın kaçınılmaz olduğunu belirtti. Toyran, yapılan yüzde 16 civarlarındaki zammın fazla bir rakam olmadığını, bu tarifenin en az yılbaşına kadar uygulamada kalacağını söyledi.
Söke’de 26 civarında olan fırından 16’sının sahibinin Söke Ticaret Odası üyesi olduğunu belirten Toyran, “Gereken şartları taşıyorsa herkes odamıza üye olabilir. Yapılan zamların arkasında durmak, savunmak mümkün değildir ancak maliyet fiyatlarındaki artışlara temmuz ayında elektiğe gelecek %20 civarında zammı da eklersek, un ve diğer girdi maliyetlerindeki artışları da eklersek zam kaçınılmazdı. Bu, bizim açımızdan kolay alınan bir karar değildi, odamız üyesi fırıncıların zam taleplerini değerlendirip, zam oranını makul seviyelerde tutmaya çalıştık” dedi.
Başkan Toyran, açıklamasında Türk gıda kodeksi, ekmek ve ekmek kodeksi değerlendirmesi de yaparak, ekmek üretiminin tekniğe uygun, hijyenik bir şekilde üretilmesinin, taşınmasının ve pazarlanmasının bu kodekslerle belirlendiğini söyledi.
Toyran, Türk gıda kodeksinin Türkiye’de üretilen ekmeği bir standarda bağladığını, 5 Haziran 2008 tarihinden itibaren tüm Türkiye’de ekmek gramajının 300 Gram olarak belirlendiğini belirterek, “o tarihte Söke’de 250 gr. ekmek 0,50 YKr.dan satılmakta idi.Odamıza kayıtlı üyeler gramaj artışı nedeniyle zarara uğrayacaklarını belirterek, zam talebinde bulundular. Biz de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Borsalar Kanunu’nun Odalara vermiş olduğu yetki ile Ekim/2007’den bu yana olan fiyat artışlarını da göz önüne alarak Oda Meclisi olarak 300 Gr. ekmeğin bakkal ve bayi karı da dahil olmak üzere fiyatını 0,70 YKr. belirledik. Belirlenen fiyat azami bir fiyattır. Yani fırın ve bakkal 300 Gr. ekmeği 0,70 YKr.’dan fazla satamaz. Fakat, geçmiş dönemde olduğu gibi, 250 Gr. ekmek 0,50 YKr.’a satılırken 0,40YKr.’a satana bir şey denmediği gibi, şimdi de 300 Gr. olmak kaydıyla aşağı satma şansı vardır. Belirlenen fiyat günlük fiyat değildir. Çok büyük bir maliyet artışı olmazsa en az yılbaşına kadar geçerli olacak bir fiyattır ki temmuzda gelmesi beklenen %20’lik elektrik zammı da vardır. Türkiye geneli ve yakın çevremizde bir çok yerde ekmek fiyatı 0,75 YKr. olarak belirlenmiş ve 5 Haziran ‘dan itibaren de bu fiyattan satışa başlanmıştır. Fakat, Söke’de fırıncılarımız kısa sürede ikili fiyat olmaması için 15 gün süre ile 300 Gr. ekmeği 0,50 YKr.’dan satmışlardır. ‹fade ettiğim gibi, belirlenen fiyat azami fiyattır. Yani, 300 Gr. ekmeğin satılabileceği en yüksek fiyattır. Bizim burada fırıncılardan ricamız, bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da belirli bir standartta yüksek kalitede ve en önemlisi belirlenen * 6’da* Baştarafı 1’de
gramajda üretim yapılıp tüketicinin mağdur edilmemesidir. Bu konudaki gerekli hassasiyeti göstereceklerinden de en ufak bir kuşkumuz yoktur” dedi.
KÜÇÜKVAR: ESNAFIMIZ AYAKTA DURMAYA ZORLANIYOR
Yapılan ekmek zammı konusunda görüşlerini aldığımız Söke Fırıncılar Odası Başkanı ‹lhan Küçükvar ise özetle, “Aydın Esnaf Odaları Birliği’nce ekmeğin 250 Gr.dan 300 Gr.a çıkması nedeniyle fiyatı da 60 YKr. olarak belirlendi. Burada bir zam söz konusu olmayınca, bazı esnaşarımız da odamızdan istifa ederek, Ticaret Odası üyeliği başvurusunda bulundular. Esnafımız artan maliyetler karşısında ayakta durmaya zorlanıyor, ekmeği zamlı satabilmek için kayıtlı olduğu odasından bile istifa ediyor, biz de oda olarak ayakta durmakta zorlanıyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.