TPE’den tescil başvurusu açıklaması
Türk Patent Enstitüsü (TPE) Marka Uzmanı Gonca Ilıcalı, yetiştirilen tarımsal ürünler bakımından önemli bir zenginliğe sahip olan Aydınlılara coğrafi tescil işareti alma işlemleri sırasında takip edilecek prosedür hakkında bilgiler verdi.
Gerçek Gazetesi
Türk Patent Enstitüsü (TPE) Marka Uzmanı Gonca Ilıcalı, yetiştirilen tarımsal ürünler bakımından önemli bir zenginliğe sahip olan Aydınlılara coğrafi tescil işareti alma işlemleri sırasında takip edilecek prosedür hakkında bilgiler verdi. Ürün üreticisi olan gerçek ve tüzel kişilerin patent için başvuruda bulunabileceğini açıklayan Ilıcalı, tescil işleminin belli bir bölgede yetişen ün kazanmış ürünlerin korunması amacıyla verildiğini belirtti.
Ürünün üreticisi olan gerçek veya tüzel kişiler ile tüketici dernekleri ve yöre ile ilgili kamu kuruluşlarında tescil başvuru yapabildiğine işaret eden Marka Uzmanı Ilıcalı; Türkiye’de ikametgahı olan veya sınai-ticari faaliyette bulunan kişiler, Paris Sözleşmesi ve Dünya Ticaret Örgütünü (DTÖ) kuran anlaşma hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler ile karşılıklılık ilkesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere coğrafi işaret koruması hakkı tanıyan devletlerin uyruğundaki kişilerin de başvuru yapabildiğini söyledi. Doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ürünleri ile mevzuatta belirtilen şartları taşıyan sanayi ürünlerinin koruma kapsamındaki ürünler olduğunu duyuran Ilıcalı, “Başvuru işlemleri sırasında ürünün adı, ayırt edici özellikleri, üretim alanı ve menşe işareti olduğunu kanıtlayan bilgilerin beyan edilmesi gerekiyor. Kabul edilen başvuruların Resmi Gazete ve 2 adet yüksek tirajlı günlük gazete ve 1 adet yerel gazetede ilan edilmesinin ardından 6 aylık yayına itiraz süresi bulunuyor. İtiraz edilmeyen başvuruların tescili veya reddi görüşülüyor” dedi.
Coğrafi işaret hakkına tecavüz sayılan fiiller hakkında da bilgiler veren Marka Uzmanı Ilıcalı, “Tescilli adın tescil kapsamındaki ürünleri andıran yada çağrıştırabilen ürünlerle ilgili olarak tescilli adın dolaylı veya dolaysız olarak ticari amaçlı kullanımı; korunan adın tercümesinin kullanımı veya stilinde, tarzında, tipinde, türünde, yöntemiyle orada üretildiği biçimde veya benzeri diğer açıklama veya terimlerle birlikte kullanımı; ürünün iç veya dış ambalajında, tanıtım ve reklamında veya ürünle ilgili herhangi bir yazılı belgede doğal veya esas nitelik ve özellikleri ile menşei konusunda yanlış veya yanıltıcı herhangi bir açıklama veya belirtiye ver verilmesi, ürünün menşei konusunda halkı yanıltabilecek biçimde ambalajlanması veya yanılgı yaratabilecek diğer herhangi bir biçimde sunulması ile kendisinde bulunan ve haksız olarak üretilen veya ticaret alanına çıkarılan coğrafi işarete sahip malın nereden alındığını veya nasıl sağlandığını bildirmekten kaçınılması gibi eylemler tescil hakkına yapılan fiiller olarak değerlendiriliyor” diye konuştu. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.